Livsmedel du kan inkludera i din kost när du har Hashimotos sjukdom

Din kost är viktigt när du har Hashimotos sjukdom, eller kronisk lymfocytär tyreodit. Detta är ett tillstånd som kännetecknas av en brist i produktionen av sköldkörtelhormoner vilket leder till kronisk inflammation i sköldkörteln. Dagens artikel ger dig några tips på en diet som kan hjälpa dig om du har detta tillstånd.
Livsmedel du kan inkludera i din kost när du har Hashimotos sjukdom
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns en särskilt framtagen kost för personer som har Hashimotos sjukdom och den är en del av behandlingen av denna typ av sköldkörtelproblem. Syftet är att undvika utvecklingen av en allvarlig medicinsk situation som kan begränsa den drabbades liv. Tillståndet har sitt ursprung i en hormonell obalans, och behandlingen kräver vanligtvis användning av mediciner.

Sköldkörtelrelaterade problem kan vara av två typer. Det kan innebära en ökning av produktionen av sköldkörtelhormoner – med alla påföljande nackdelar detta innebär. Du kan också hamna i en situation med brist på syntes av samma hormoner.

Personer som har Hashimotos sjukdom måste vara noga med sin kost

Hashimotos sjukdom, eller kronisk lymfocytär tyreodit, är en inflammation i sköldkörteln som leder till funktionsstörningar i denna körtel. Det är viktigt att tänka på din kost i dessa typer av situationer för att undvika att sjukdomen blir värre. Annars kan det leda till en körtel som med tiden blir mindre och mindre kapabel att utföra sina funktioner.

Vi får inte glömma att detta organ är ansvarigt för att producera en serie hormoner som är väsentliga för kroppens metaboliska funktion. Dessutom kan oförmågan att syntetisera dem i tillräckliga mängder leda till en ökning av fettvävnad i kroppen. Kronisk inflammation i körteln kan i vissa fall leda till uppkomsten av en tumör i området.

Det går att tillhandahålla näringsämnen som förbättrar sköldkörtelns funktion genom maten vi äter. På samma gång kan det motverka den viktökning som ofta orsakas av Hashimotos sjukdom.

Observera att fetma i sig har visat sig vara hälsoskadligt och ökar risken för olika sjukdomar.

kvinna som har Hashimotos sjukdom mäter midjan
Fetma, hypotyreos, hormonell obalans och kost är nära besläktade.

Ta reda på mer i den här artikeln: All information du behöver om sköldkörtelsjukdomar

Livsmedel att undvika i kosten om man har Hashimotos sjukdom

Här ska vi berätta vilka livsmedel du bör undvika om du har Hashimotos tyreoidit, för att hjälpa till att bromsa utvecklingen av tillståndet.

Grönsaker i familjen korsblommiga växter (Brassicaceae)

Dessa grönsaker är vanligtvis mycket fördelaktiga att inkludera i en balanserad kost. Men utöver detta är de också goitrogener, det vill säga ämnen som hämmar produktionen av sköldkörtelhormoner genom att störa jodupptagningen i sköldkörteln. Av denna anledning bör alla som följer en diet för Hashimotos undvika att äta dem. Främst för att de kan orsaka ytterligare inflammation i sköldkörteln. Denna grupp inkluderar kål, grönkål, brysselkål, kålrot, broccoli och blomkål.

Nötter och jordnötter

Detsamma gäller dessa produkter, eftersom de innehåller ett stort antal näringsämnen som kan minska absorptionen av jod på tarmnivå.

Spenat och morötter

Du måste begränsa hur mycket du äter av ovanstående produkter, men reglerna är lösare när det gäller spenat och morötter. Du kan äta dem då och då, bara inte varje dag.

Nu ska vi gå vidare på livsmedel som ger många hälsofördelar för personer som har Hashimotos sjukdom när de konsumeras med måtta som en del av en balanserad kost.

Mat du bör äta mer av om du har Hashimotos sjukdom

En av de viktigaste funktionerna i denna diet är behovet av att öka halterna av jod i kosten. Det är ett viktigt näringsämne för produktionen av sköldkörtelhormoner, enligt en studie publiceradRecent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery.

Fisk

Fisk har höga halter av jod. Dessutom har de också fettsyror i omega-3-serien, som har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Av denna anledning har detta livsmedel en dubbel funktion i kampen mot utvecklingen av Hashimotos tyreoidit.

Skaldjur

Liksom i det föregående fallet är jodinnehållet också viktigt här. Personer med höga urinsyranivåer måste dock vara försiktiga med dessa produkter, eftersom de kan uppleva relaterade besvär.

Mejeriprodukter

Dessa produkter innehåller höga doser av jod. Dessutom kan probiotika, i till exempel yoghurt och kefir, kolonisera matsmältningskanalen och utöva en positiv metabolisk effekt. De är även livsmedel som har positiva effekter när det gäller viktkontroll.

Andra viktiga näringsämnen att tänka på om du har Hashimotos sjukdom

Förutom de livsmedel som vi nämnde ovan bör du också öka ditt intag av följande näringsämnen, eftersom de också är involverade i syntesen av sköldkörtelhormoner:

  • Zink, som finns i rött kött och nötter
  • Du kan få järn från livsmedel av animaliskt ursprung
  • Mangan hittar man i nötter och spannmål
  • Vitamin A finns i gröna, röda och orange grönsaker
  • Selen finns främst i nötter och olika sädesslag, men också i mejeriprodukter
mejeriprodukter
Mejeriprodukter är en del av den kost som personer med Hashimotos sjukdom bör äta, eftersom de är en källa till jod och probiotika, vilka bidrar till god sköldkörtelhälsa och viktkontroll.

Endast kostkontroll räcker inte

Fysisk aktivitet är viktigt för metabolisk stabilisering och för att säkerställa korrekt kroppsvikt. I motsatt fall kan en stillasittande livsstil leda till fetma, som är en riskfaktor för utveckling av många andra kroniska patologier.

Samtidigt är det viktigt att även inkludera läkemedel i behandlingsplanen. Detta eftersom att dessa kan förbättra livskvaliteten genom att de minskar din känsla av att konstant vara utmattad. En läkare måste dock ordinera medicinering och regelbundet utvärdera doserna.

Kosten kan hjälpa till att ta hand om sköldkörteln

Hashimotos tyreoidit är ett tillstånd som kan leda till många problem på medellång sikt i de fall den inte hanteras korrekt. Därför är tidig upptäckt viktigt, och det är också att anpassa sin livsstil och sina matvanor till diagnosen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • Zbigniew S. Role of Iodine in Metabolism. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2017;10(2):123-126. doi: 10.2174/1872214811666170119110618. PMID: 28103777.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.