7 myter om den manliga sexualiteten som du inte ska tro på
När vi lär oss om sex och sexualitet när vi växer upp är det mycket troligt att både män och kvinnor har hört olika myter om sexualitet. När det gäller män är kravet på att alltid vara redo för sex och orsakerna till erektil dysfunktion några av de vanligaste myterna rörande den manliga sexualiteten. I den här artikeln ska vi ta en titt på några av dessa myter och om det ligger någon sanning i dem.
Vad är myter om sexualitet?
Biologiskt kön, sex och sexualitet är ämnen omgivna av tabun. Det är vanligt vi blandar ihop att information och myter. Detta är en central fråga i människors tillväxt och identitetsbildning, varför inflytandet av dessa falska föreställningar kan vara mycket skadligt.
Det är viktigt att klargöra, i allmänna termer, att biologiskt kön är associerat med kroppen, reproduktiva organ och kromosomer som vi har vid födseln. Å andra sidan är binärt kön – det vill säga identiteten hos män och kvinnor – en social konstruktion som ställer förväntningar på människor om hur de ska bete sig.
Det är här många myter om sexualitet kommer in i bilden och skapar stereotyper som för män är kopplade till styrka och mod. Till exempel säger dessa att en man som inte alltid är redo för sex är en “dålig man”, och att en penis som ligger under den genomsnittliga längden är otillräcklig. Låt oss ta en närmare titt på myter om den manliga sexualiteten nedan.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Har du låg sexlust? Du kanske lider av sexuell anorexi
Tro inte på dessa 7 myter om den manliga sexualiteten
Även om det finns psykologiska och fysiska problem som en sexolog bör ta itu med och försöka lösa, finns också problem som är en del av kulturella konstruktioner. Myter kan skapa press och hämma njutningen av vår sexualitet. Därför är det bra att känna till och vara medveten om dem så att du inte råkar börja tro på dem.
1. Myter om den manliga sexualiteten: Erektil dysfunktion förekommer endast hos äldre personer
Detta problem, ofta kopplat till personer över 50, kan också vare en rektion på psykologiska faktorer. Faktum är att detta är den vanligaste orsaken till att unga män kan drabbas av erektil dysfunktion.
Ångest och press vid sex, brist på känslomässig anknytning och alkoholkonsumtion är vanliga orsaker till erektil dysfunktion hos personer under 30 år.
2. En erektion är alltid en reaktion på upphetsning
En annan utbredd falsk tro är att en erektion endast är kopplad till sexuell upphetsning. Det finns dock neurovaskulära processer som genererar stimuli och reflexer som orsakar erektioner. En av de vanligaste uppstår vid upphetsning. Men det är alltså inte den enda orsaken.
3. Myter om den manliga sexualiteten: Storleken spelar roll
Den kanske vanligaste myten om manlig sexualitet är storleken på penis. Kravet på en viss storlek ger ofta komplex som har negativa effekter på självkänslan och den sexuella prestationen. Men, både biologiskt och psykologiskt, beror sexuell njutning inte på storleken på en mans penis.
De känsligaste punkterna i slidan är belägna i den yttre tredjedelen – därför kräver de inte en större längd för att nås. Dessutom spelar upprättandet av en koppling och förståelse med partnern under den sexuella handlingen också en roll för känslan av njutning.
Den genomsnittliga storleken på penis varierar mellan 14 och 16 centimeter i erigerat tillstånd. I verkligheten kommer en storlek större än 20 centimeter sannolikt att orsaka obehag snarare än större njutning.
4. Män ska alltid vara villiga att ha sex
Om en kvinna har sexuell lust och en man inte har det, förekommer en vanlig myt som säger att detta är ett problem. “Alltid redo” är en del av den manliga identiteten, kopplad till virilitet och styrka. Det finns emellertid många anledningar till varför en man i vissa fall inte känner någon lust för att ha sex.
Det kan helt enkelt bero på ett ointresse, eller så kan det bero på psykologiska faktorer. Även vissa mediciner kan påverka libido. Vad som är säkert är att det inte finns några biologiska skäl som skapar en större önskan hos män.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Den sexuella revolutionen och dess inflytande på livet idag
5. Onani orsakar infertilitet
Vetenskapliga bevis visar att onani inte har några negativa fysiska eller psykologiska effekter. Tvärtom, det är en sund praktik av självkännedom och tillfredsställelse.
Ja, det är möjligt att onani innan du har sex kan påverka prestationen. Detta har att göra med den refraktära perioden; en väntetid som män har mellan utlösningarna. Men hos ungdomar är det en kortare period, som varierar beroende på allmän hälsa och fysisk kondition.
6. Ejakulation är den enda stunden av njutning
Det är uppenbart att utlösning är en av de mest njutbara effekterna av sex. Det bestämmer dock inte kvaliteten på samlaget i sin helhet.
Det är möjligt att ha en angenäm sexuell relation utan att ens nå orgasm eller utlösning. Å andra sidan är virilitet ofta kopplat till mängden sperma, trots att det inte finns något samband mellan sexuell styrka och mängden sperma. Detta är en myt spridd av pornografi.
7. Män har ingen G-punkt
G-punkten är vanligtvis förknippad med slidan. Men hos män finns det också ett liknande område av hyperstimulering, och den är belägen nära prostatakörteln.
Det är endast tillgänglig genom anus, vilket för många män innebär att myten som bara kopplar analsex till homosexualitet skingras. I verkligheten är det något som du kan utforska oavsett din sexuella läggning.
Det är dags att störta dessa myter om den manliga sexualiteten
De falska föreställningarna som beskrivs ovan – tillsammans med många andra som cirkulerar i kollektiva föreställningar – har inga vetenskapliga stöd. Därför är det viktigt att känna till och störta dem och förhindra att de förs vidare till framtida generationer. Information gör att vi kan känna oss själva bättre, njuta av ett förhållande till fullo och forma vår identitet utan påverkan av stereotyper och myter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kaestle, C. E., & Allen, K. R. (2011). The role of masturbation in healthy sexual development: perceptions of young adults. Archives of sexual behavior, 40(5), 983–994. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1007/s10508-010-9722-0
- González Labrador, I., Miyar Pieiga, E., & González Salvat, R. M. (2002). Mitos y tabúes en la sexualidad humana. Revista Cubana de Medicina General Integral, 18(3), 226-229. Recuperado en 17 de agosto de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000300012&lng=es&tlng=es.
- Ruiz Cantero M. T. (2021). Las estadísticas sanitarias y la invisibilidad por sexo y de género durante la epidemia de COVID-19 [Health statistics and invisibility by sex and gender during the COVID-19 epidemic]. Gaceta sanitaria, 35(1), 95–98. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2020.04.008
- Sooriyamoorthy, T., & Leslie, S. W. (2023). Erectile Dysfunction. In StatPearls. StatPearls Publishing. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32965924/
- Vélez-Ríos, B., Martínez-Taboas, A., & Pérez-Pedrogo, C. (2021). Effect of the Management of LGBTT+ Identity on Psychological Wellbeing. Revista caribena de psicologia, 5, e5455. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.37226/rcp.v5i1.5455