11 viktiga hygienåtgärder vid analsex

Innan du utövar analsex är det viktigt att vara noga med vissa viktiga hygienåtgärder för att bäst kunna njuta av denna sexuella upplevelse.
11 viktiga hygienåtgärder vid analsex
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 13 maj, 2023

De som vill utöva det bör känna till några viktiga hygienåtgärder vid analsex, för att både njuta till fullo och samtidigt förhindra eventuella olägenheter och hälsoproblem.

Genomförandet av försiktighetsåtgärder och hygienåtgärder kommer inte att förringa sensualitet eller påverka din prestation. Faktum är att dessa säkerhetsåtgärder bara hjälper mötet att gå så smidigt som möjligt och kan därför vara både tillfredsställande och minnesvärt. Låt oss lära oss mer.

Vad är analsex?

Som ordet antyder är analsex sex som involverar kontakt med analen eller anus. Sådan kontakt kan vara med ett finger, penis, en sexleksak eller även munnen.

Detta är en relativt vanlig modalitet, även om inte alla gillar den. Enligt resultaten av forskning utförd på universitetsstudenter utövade 37,9 % av de tillfrågade analsex.

Samtidigt visar studier också att analsex har blivit en vanligare praxis bland heterosexuella par, även om det fortfarande finns en del tabun kring det.

Viktiga hygienåtgärder vid analsex

Genom att vidta nödvändiga åtgärder för att undvika smärta, säkerställa smidig och avslappnad penetration och undvika sjukdomar, kan analsex vara njutbart för båda parter.

1. Tvätta analområdet väl

11 Viktiga hygienåtgärder vid analsex
Att tvätta sig väl före analsex är en mycket viktig hygienåtgärd.

Oavsett vilken typ av aktivitet som ni ska utföra är det viktigt att ta tid för hygienen. Detta kommer att förhindra olyckor eller infektioner efter sexakten.

Det är viktigt att använda tvål och vatten för att tvätta den yttre delen av analen. Vissa specialister rekommenderar också användning av lavemang för korrekt rengöring av ändtarmen. Du kan också försöka göra avföring före sex eller göra lavemang.

Hur man utför ett tvättlavemang

  • En volym vätska införs för att tänja ut tjocktarmen och generera utdrivning av kvarhållet fekalt material.
  • Detta är det vanligaste lavemanget på privat nivå och kan appliceras av individen själv. Du kan köpa lavemangkit på apoteket.

2. Tvätta händerna väl

Dina händer bör tvättas ofta. De är medlet för att överföra bakterier och mikrober från allt du rör. Faktum är att för att kunna utöva analsex, rekommenderas det att dina händer desinficeras ordentligt. Därför kan det vara ett bra alternativ att skaffa en desinficerande gel för att rengöra händerna både före och efter sexuell kontakt.

3. Hygienåtgärder vid analsex: Desinficera era sexleksaker

Av samma skäl som nämnts ovan, så om du ska använda sexleksaker (som dildos) för att föra in dem i anus, är det tillrådligt att de är rena.

4. Använd glidmedel

det är viktigt att använda kondom och smörja för analsex.
Det är mycket viktigt att använda kondom och glidmedel vid analsex.

Till skillnad från slidan, smörjer anus inte sig själv. Därför är det nödvändigt att använda glidmedel för att minimera risken för smärta eller sprickor vid penetration. Det är också viktigt att detta smörjmedel är vattenbaserat.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Sexuella fantasier: Allt du vill veta och lite till

5. Hygienåtgärder vid analsex: Använd kondom

Det är viktigt att komma ihåg att anus är ett område som är lika eller mer känsligt än slidan. Och eftersom det inte smörjer sig självt, finns det en benägenhet att små sprickor och sår uppstår i anus, vilket kan gynna överföring av sexuellt överförbara sjukdomar, såsom HPV.

För sådana ändamål är det viktigt att använda en smord kondom, som hjälper till att fylla båda funktionerna: skydd och smörjning. Detta rekommenderas särskilt om du ska vara med någon som inte är din regelbundna partner.

6. Var mycket försiktig

Det är viktigt att den som bestämmer sig för att börja ha analt samlag känner sin kropp väl och är medveten om varningssignalerna. Smärta indikerar att du bör backa och vänta på att anus får anpassa sig till den nya praxisen.

Smärta ska aldrig uthärdas: sex handlar om att njuta och inte att lida. Dessutom varnar smärtan för att en spricka riskerar att uppstå.

Förspel som anal fingersmekning, massage och kyssar av de mest känsliga delarna på personen rekommenderas så att han/hon kan slappna av och njuta.

Detta är helt logiskt om du tänker efter ett ögonblick. Om personen är avslappnad kommer muskulaturen runt anus lättare att tillåta penetration.

7. Ha inte vaginalt sex efteråt

När det gäller heterosexuella partners, ha inte vaginal kontakt omedelbart efter analsex för att undvika överföring av bakterier från ett medium till ett annat.

Först bör penis tvättas noggrant med tvål och vatten. Sedan ska nu självklart använda en ny kondom. Om vaginalsex utövas efter oskyddat analsex kan det leda till allvarliga infektioner.

8. Hygienåtgärder vid analsex: Undvik även att kombinera oral- och analsex

Anus är en av de mest bakteriella delarna av din kropp. Därför rekommenderas det inte att utföra oralsex (fellatio) efter analsex. Det är i så fall bättre att göra det innan, och detta kan även bidra till lite mer smörjning.

9. Anilingus

Den sexuella praktiken av anilingus involverar kontakt mellan munnen och anus.

I det här fallet är det viktigt att bära ett munskydd av latex av plast för att skapa en barriär mellan munnen och anusen, vilket skyddar båda mot sjukdomar. I detta avseende har vissa studier rapporterat fall av streptokocksmitta.

Detta är inte en starkt rekommenderad praxis med tanke på farorna med anus-munkontakt. Det finns dock speciella kondomer och speciella skydd för detta ändamål. Om du bestämmer dig för att göra detta, är det lämpligt att konsultera en läkare för att veta alla skyddsåtgärder.

10. Akta dig för hemorrojder

hemorrojder efter analsex
Om du har yttre hemorrojder, små skärsår, sprickor i ändtarmen eller någon annan anal sjukdom eller tillstånd bör du undvika analsex.

Vissa människor har inre hemorrojder och vet inte ens om det. American College of Gastroenterology noterar att deras vanligaste symptom är klarrött blod på toalettpappret när du går på toa.

Under analsex kan penis eller en analleksak gnugga mot eller stöta i dessa inre hemorrojder. Detta kan orsaka irritation och orsaka blödning och smärta.

Om du har yttre hemorrojder, små skärsår, sprickor i ändtarmen eller någon annan anal sjukdom eller tillstånd bör du undvika analsex. Det är alltid bäst att vänta tills du är återställd.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Varför är det så svårt att prata om sex?

11. Några tankar om vaxning eller blekning

Vissa människor uttrycker att det är mycket mer njutbart och trevligt att ha sex med en vaxad anus, liksom mer estetiskt. Detta beror dock på utövarnas smak.

De flesta kvinnor vaxar flera delar av kroppen, inklusive analområdet. Detta är en fråga om estetik huruvida man bestämmer sig för att utöva analsex med eller utan hår.

Varför är det viktigt med hygienåtgärder vid analsex?

Som du har sett finns det flera risker när man utövar analsex, från möjligheten att få en sexuellt överförbar sjukdom till sprickor eller infektioner.

Det är också möjligt att någon av parterna redan har en sjukdom, vilket är relativt vanligt. Vi har nämnt hemorrojder som ett exempel. Andra exempel är fistlar, framfall, klåda, bölder, eller en pilonidalcysta. I dessa fall måste vård- och hygienåtgärderna vara ännu noggrannare.

Allt detta betyder naturligtvis inte att du ska sluta utöva analsex. För den som vill och tycker om det kan det vara ytterligare en källa till nöje. Du måste helt enkelt vidta motsvarande hygienåtgärder före och under analsex.

Har du frågor om analsex?

Även om analsex fortfarande är ett tabubelagt ämne i dagens samhälle, finns det läkare inom sexualområdet som kan ge korrekt information om det.

Av denna anledning, om du vill börja med denna praxis, är det bäst att konsultera en sådan som kan alla aspekter av ämnet och kan ge de bästa hygienriktlinjerna för analsex. Allt annat är upp till dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.