Sexuella fantasier: Allt du vill veta och lite till

Sexuella fantasier är naturliga och kan vara fördelaktiga för individer och par. Vi tar en titt på vad de består av och fördelarna med dem.
Sexuella fantasier: Allt du vill veta och lite till
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns fortfarande många myter och tabun kring sexualitet som hindrar oss från att leva ut den och njuta av den fullt ut. I synnerhet om vi pratar om sexuella fantasier. Vi kan ha fått för oss att de är olämpliga och att det att ha en sexuell fantasi utgör någon form av störning. Vissa tror till och med att dessa fantasier innebär att vi är otrogna om vi är i ett förhållande. Sanningen ligger dock långt ifrån dessa övertygelser, och sexuella fantasier kan hjälpa oss att väcka begär och brinnande passion.

Alla människor har sexuella fantasier någon gång, och dessa brukar följa oss från puberteten. De skapas och får näring från vår personliga smak, kulturen som omger oss och de upplevelser vi har.

Det finns alltså oändligt med möjligheter som sträcker sig från små mentala glimtar till långa berättelser och som kan vara mer relaterade till kärlek, sensualitet eller explicit sexualitet.

Oavsett så är sexuella fantasier både naturliga och fördelaktiga. De är inte något vi ska skämmas för, utan tvärtom kan vi dra fördel av dem om vi vet hur vi ska göra. Låt oss lära oss mer om dem nedan!

Vad är sexuella fantasier?

Sexuella fantasier
En sexuell fantasi är en imaginär representation som inte är föremål för någon censur.

En sexuell fantasi är vilken imaginär representation som helst som återskapar erotiska scenarier som väcker sexuell upphetsning hos en person. Genom att låta fantasin flyga fritt, visualiserar vi alltså scenarier där vi upplever stimulerande situationer. I sådana fantasier finns inga filter, och det finns ingen barriär för moral eller politisk korrekthet: de är intima och personliga mentala scenarier som vi inte tillämpar censur på.

Det är värt att nämna att inte alla sexuella fantasier är avsedda att omsättas till verklighet. Vi fantiserar ofta om scenarier som är omöjliga att återskapa i verkligheten eller som vi helt enkelt inte vill uppleva. Bara några av dem passerar fantasins barriär för att bli en önskan som vi skulle vilja se förverkligas.

De vanligaste typerna av sexuella fantasier

Som vi har sagt kan det finnas lika många sexuella fantasier som det finns människor i världen, eftersom varje individ lägger till specifika komponenter och ingredienser till sin fiktiva berättelse. Det finns dock några teman som återkommer oftare:

  • Att tänka tillbaka på tidigare sexuella upplevelser, antingen med sin nuvarande partner eller med en tidigare sexpartner.
  • Fantasier om att du har sex med någon annan än din partner – antingen en bekant eller en kändis.
  • Att ha sex offentligt på förbjudna eller ovanliga platser.
  • Att titta på eller att någon annan tittar på när du har sex.
  • Deltagande i partnerbyte eller sexuella upplevelser med fler än en partner.
  • Fantasier relaterade till dominans och underkastelseförhållanden, med eller utan en sadomasochistisk komponent.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Hur hjälper sexterapi till att lösa erektil dysfunktion?

Vad mer bör du känna till om sexuella fantasier?

Utöver ovanstående finns det några punkter som bör vara tydliga när man talar om sexuella fantasier i syfte att ta luften ur några djupt rotade myter. Bland dem utmärker sig följande.

Sexuella fantasier är varken farliga eller förbjudna

Att ha sexuella fantasier är helt naturligt, även när man är i ett lyckligt förhållande. De är inte en perversion och inte heller ett tecken på någon sjukdom eller sexberoende. Både män och kvinnor fantiserar, och det är hälsosamt.

Men när dessa fantasier blir det enda sättet att uppnå upphetsning eller när de skapar tvångstankar eller tvångshandlingar eller stör personens liv, kan de vara ett problem. I dessa fall är det lämpligt att söka professionell hjälp för att lära sig att omdirigera och hantera dem.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa den här: Träning för bättre sexuell prestationsförmåga för kvinnor

De stimulerar sexuell lust och förbättrar din njutning

Att fantisera om stimulerande scenarier hjälper till att väcka din sexuella lust, både när du är själv och när du är med en partner. Fantasier hjälper oss att upptäcka våra smaker och preferenser, att bryta oss ur rutinen och att fritt uppleva vår sexualitet. Detta kommer att öka vår libido och kommer att ha en positiv inverkan på våra sexuella möten.

Sexuella fantasier
Att ha en sexuell fantasi är normalt och innebär inte otrohet.

Du kan berätta för din partner om dina fantasier eller hålla dem för dig själv

Vanligtvis förkroppsligar våra sexuella fantasier de aspekter som vi tenderar att förtränga för att vi skäms eller för att vi anser dem vara oacceptabla eller oetiska. Därför föredrar många att hålla innehållet i sådana mentala scenarier privat, och det är helt okej.

Vi behöver inte dela med oss av våra fantasier med vår partner; men att göra det kan hjälpa till att återuppväcka passion och prova nya saker som kan öka ömsesidig njutning. Innan du delar med dig av dem är det naturligtvis viktigt att se till att detta inte kommer att orsaka problem, förvirring eller osäkerhet hos våra partners.

Sexuella fantasier hjälper oss att släppa våra hämningar

Slutligen kan sexuella fantasier fungera som en mental repetition för att hjälpa oss att känna oss mer ohämmade i efterföljande sexuella möten. I fantasins trygga miljö kan vi släppa loss vår sensuella sida, ägna oss åt sexuella handlingar som vi kanske ännu inte vågar engagera oss i, eller utforska nya idéer. På så sätt, genom att omsätta dem i praktiken senare, kan vi känna oss tryggare och bekvämare i våra kroppar.

Stimulera dina sexuella fantasier

Nu när du förstår vad dessa fantasier är och alla goda saker de kan ge dig, tveka inte att förbättra dem och njut av dem som du vill. Utforska dina minnen, fantasier, erotiska romaner eller andra element som matar din fantasi med stimulerande scener. Våga släppa gamla dammiga tabun, självkritik och förtryck och tillåt dig själv att utforska den inre världen som har så mycket att erbjuda dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Davidson Sr, J. K., & Hoffman, L. E. (1986). Sexual fantasies and sexual satisfaction: An empirical analysis of erotic thought. Journal of Sex Research22(2), 184-205.
  • Zurbriggen, E. L., & Yost, M. R. (2004). Power, desire, and pleasure in sexual fantasies. Journal of Sex Research41(3), 288-300.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.