3 metoder för hårborttagning i intimområdet

Det finns flera metoder för hårborttagning i intimområdet. Var och en av dem har sina fördelar och nackdelar. I den här artikeln ska vi ta en titt på egenskaperna hos de vanligaste metoderna.
3 metoder för hårborttagning i intimområdet
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 14 oktober, 2022

Det finns flera metoder för hårborttagning i intimområdet, och det bästa är att varje person väljer den som bäst passar dennes specifika behov. I allmänhet ska processen inte vara särskilt smärtsam eller orsaka irritation eller andra problem.

I själva verket, så långt som möjligt, bör det inte handla om fullständig hårborttagning, eftersom håret i detta område fungerar som en skyddande barriär. Därför ökar bristen på könshår en persons risk för infektioner eller andra vaginala sjukdomar.

Det är också ett faktum att vaxning av detta område är lite mer komplext. Ingreppet kan vara obehagligt och ibland få oönskade och mindre trevliga konsekvenser. Därför är det en bra idé att känna till de olika alternativen och hur man använder dem på rätt sätt.

Hårborttagning i intimområdet

En av faktorerna som gör hårborttagning i intimområdet komplicerat är att huden i detta område är känsligare än på andra delar av kroppen. Därför är det inte ovanligt att hårborttagning orsakar irritation, allergier eller klåda.

Dessutom finns det flera myter och osanningar som cirkulerar om hårväxten i denna region och borttagningen av detta hår. Vissa menar att frånvaron av hår är synonymt med renhet och prydlighet när så inte riktigt är fallet. Som vi redan har nämnt, när det gäller kvinnor, fungerar dessa hårstrån som skydd.

Felaktig hårborttagning kan orsaka mycket irriterande problem, som inåtväxande hårstrån. Detta händer när håret inte kan växa ut och därför växer inåt, vilket resulterar i en cysta.

Hur som helst så har varje metod för hårborttagning i intimområdet sina fördelar och nackdelar. Vi ska titta närmare på de tre vanligaste metoderna: vax, kräm och rakning. nedan tar vi upp var och en av dem.

Nu för tiden finns det flera metoder för hårborttagning för intimområdet.
Nu för tiden finns det flera metoder för hårborttagning för intimområdet.

1. Vaxning av intimområdet

Hårborttagning i intimområdet kan man göra med varmt eller kallt vax. Detta är den mest populära metoden eftersom det gör att håret kan dras ut med roten. Tack vare detta kan effekten vara i upp till fyra veckor.

Å andra sidan kan denna metod vara smärtsam och kan även orsaka irritation för vissa typer av hud. För både varm och kall vaxning är det bäst att exfoliera under tre dagar i förväg för att ta bort döda celler och förhindra inåtväxande hårstrån.

Hårborttagning i intimområdet med varmt vax

Innan du använder denna metod är det viktigt att se till att underlivet är rent och torrt. Vaxet ska du först värma upp, och se till att det inte når så hög temperatur att det kan bränna huden. Det ska inte heller vara för kallt, eftersom det då kan orsaka mer smärta eller till och med brännskador.

När vaxet har smält applicerar du det försiktigt på huden. Det är viktigt att använda en spegel för att hålla ett öga på hela processen. Produkten ska appliceras i samma riktning som håret växer. Låt den sedan svalna i några minuter och ta bort den genom att dra av den åt motsatt håll.

Det återstående vaxet ska du inte återanvända, för att förhindra infektioner. I slutet av processen bör du smörja in området med en fuktkräm. Du bör även undvika att exponera det vaxade området för solens strålar under de kommande 24 timmarna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa den här: Hårborttagning med intensivt pulserande ljus: Allt du behöver veta

Vaxning med kallt vax

Denna metod är mer smärtsam, men den ger samtidigt ett mer varaktighet  resultat. Kallvaxning är mest effektivt när hårstråna är korta. Man ska göra det utifrån och in och uppifrån och ner. Proceduren är som följer:

 1. Placera den kalla vaxremsan i samma riktning som håret växer.
 2. Håll fast i huden ovanför remsan.
 3. Dra snabbt och bestämt av remsan i motsatt riktning av hårväxten. Detta ska inte göras lite i taget, utan allt på en gång.
 4. Upprepa tills allt hår är borttaget.
 5. Applicera fuktkräm.

2. Hårborttagning i intimområdet: Hårborttagningskräm

En annan metod för hårborttagning i intimområdet är hårborttagningskräm. Det är ett alternativ som orsakar mindre smärta, så kan passa bra för personer med mycket känslig hud. Effekten varar dock bara ett par dagar.

Kort sagt är det den snabbaste och minst aggressiva metoden, men också den som ger kortast varaktighet.

Det är bäst att göra ett test innan du använder denna typ av kräm. För att göra det behöver du bara  applicera lite av krämen på underarmen och vänta 24 timmar för att kontrollera att det inte uppstår någon reaktion. Det korrekta sättet att utföra proceduren är som följer:

 1. Rengör området med tvål och vatten för att ta bort orenheter. Torka av området ordentligt.
 2. Trimma hårstråna så att de inte är längre än en halv centimeter för att underlätta hårborttagning.
 3. Applicera krämen på det valda området. Lagret ska vara tunt, men i tillräcklig mängd för att täcka hårets bas.
 4. Vänta några minuter medan produkten verkar, följ instruktionerna på förpackningen.
 5. Skölj noggrant tills produkten är helt borttagen.
 6. Applicera fuktkräm för att undvika irritation.

3. Rakning av intimområdet

Att raka intimområdet med en rakhyvel eller rakapparat är också mycket vanligt. Det har fördelar och nackdelar som liknar hårborttagningskräm. Å ena sidan är det en praktisk och smärtfri metod. Å andra sidan är resultaten mycket kortlivade.

Det finns också risk för skärsår eller sår under processen i detta fall. Du kan använda en manuell rakhyvel eller en elektrisk rakapparat. Låt oss titta på egenskaperna hos var och en av dem.

Manuell rakhyvel för hårborttagning i intimområdet

Som i de andra fallen bör du helst börja med att tvätta området med tvål och vatten och sedan torka det mycket väl. Resten kräver bara några enkla åtgärder:

 1. Applicera rakgel eller kräm på underlivsområdet. Detta är viktigt för att undvika irritation och förhindra olyckor.
 2. För rakhyveln över området som ska rakas i samma riktning som hårväxten.
 3. Återfukta kontinuerligt. Varje gång du för rakhyveln över huden, häll vatten över området. Helst ska du göra detta i duschen.
 4. Till sist, applicera en fuktkräm.

Hårborttagning i intimområdet: Elektrisk rakapparat

Denna typ av maskin tar bort hårstrån vid roten, ett hårstrå i taget. Den gör det genom en pincettrulle. Därför kan det vara en av de mest smärtsamma metoderna. Å andra sidan ger det väldigt bra och långvariga resultat.

Förfarandet för denna metod för hårborttagning i intimområdet är som följer:

 1. Exfoliera området en dag i förväg. Detta hjälper till att förhindra inåtväxande hårstrån.
 2. Innan rakning, skölj området med varmt vatten. Detta öppnar porerna och gör proceduren enklare.
 3. Sträck ut huden med ena handen och för maskinen i motsatt riktning av hårväxten med den andra.
 4. Upprepa vid behov tills håret är helt borttaget.
 5. Använd fuktkräm efter avslutad behandling.
Hårborttagning i intimområdet:

Hårborttagning i intimområdet: Andra tips och rekommendationer

Det är bäst att trimma håret med en sax innan du utför hårborttagning i intimområdet, förutom om du tänker använda en elektrisk rakapparat. I det här fallet bör håret vara minst 3 millimeter långt så att proceduren kan utföras korrekt.

Om du använder vaxer eller krämer är det mycket viktigt att förhindra att dessa ämnen kommer i kontakt med blygdläpparna eller slidans slemhinna. Väljer du att raka dig manuellt bör du använda en ny rakhyvel av bra kvalitet, helst speciellt utformad för intimområden.

Den elektriska rakapparaten har fördelen att håret tappar sin styrka efter en tids användning och blir allt mindre tjockt. Det motsatta kan hända vid manuell rakning. Det mest lämpliga att göra – med alla metoder – är att återfukta huden efter det att hårborttagningen är färdig. Det kan du till exempel göra med en aloe vera-baserad produkt.

Du kanske också tycker att den här artikeln är intressant:  Myter och sanningar om hårborttagning med laser

Slutliga rekommendationer

Det finns andra metoder för hårborttagning för intimområdet som praktiskt taget garanterar hårborttagning i det området. I synnerhet hänvisar vi till alternativ som hårborttagning med laser. Vi måste dock beakta det faktum att när det gäller kvinnor är permanent hårborttagning inte tillrådligt.

Män kan också använda metoderna som beskrivs ovan utan problem. För hårborttagning på testiklarna rekommenderar man att man först trimmar håret och sedan använder en manuell rakhyvel eller hårborttagningskräm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • De La Hoz, F. J. E. (2021). Influencia de la depilación íntima en la aparición de infecciones vulvovaginales y urinarias. Estudio de corte transversal. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 29(3), 187-195.
 • Martínez Navarro, M. (2018). Diseño de la formulación y del proceso de fabricación de bandas depilatorias con certificado ECOCERT.
 • Romero-Gamboa, D. G., Díaz-Martínez, L. A., Díaz-Galvis, M. L., & González-Blanco, D. P. (2019). Impacto de la depilación genital en el microambiente de la piel femenina: interrupción de la barrera y riesgo de infección, una revisión de la literatura.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.