Hårborttagning med intensivt pulserande ljus: Allt du behöver veta

Hårborttagning med intensivt pulserande ljus (IPL) är en effektiv behandling i många fall, men det är viktigt att överväga alla alternativ och konsultera en hudläkare innan du bestämmer dig för att göra det.
Hårborttagning med intensivt pulserande ljus: Allt du behöver veta

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hårborttagning med intensivt pulserande ljus, även känd som IPL, är en kosmetisk hårborttagningsbehandling. Man kan även använda denna teknik för att minimera åldersfläckar, fräknar, födelsemärken, åderbråck, rosacea och – naturligtvis – för att ta bort oönskat hår.

Detta är en av bara tre metoder som kan ge permanent hårborttagning. De andra två är hårborttagning med laser och elektrolys. IPL erbjuder dock inte permanenta resultat, bara relativt långvariga.

Hårborttagning med intensivt pulserande ljus är effektivt för att hämma eller försvaga hårväxten. Det är en säker fotoepileringsmetod som penetrerar ner till det andra lagret av huden eller dermis utan att skada det ytliga lagret eller epidermis.

Låt oss ta en närmare titt på det.

Hur fungerar hårborttagning med intensivt pulserande ljus?

bikinizon blir behandlad med intensivt pulserande ljus

Hårborttagning med intensivt pulserande ljus liknar hårborttagning med laser, men skiljer sig från det i vilken typ av ljus den använder. Medan laserteknik avger ljus med en enda våglängd, levererar denna behandling ljus med flera våglängder.

Med andra ord avger denna metod ett mjukt, flerfärgat ljus som expanderar eller rör sig i olika riktningar. I sin tur har en laser en enda färg och fokuserar på en specifik plats.

I båda fallen använder en tekniker ljus för att värma hårsäckarna och förhindra återväxt. Ingreppet börjar med en förberedelseperiod, som består i att undvika stimuli som solljus, kemiska peelingbehandlingar, manuell hårborttagning, kollageninjektioner, krämer och andra produkter som innehåller vitamin A och blodförtunnande mediciner.

Den faktiska proceduren följer dessa steg:

  • Applicering av bedövningskräm 30 till 60 minuter före proceduren.
  • Rengöring av området som ska arbetas på.
  • Applicering av en kylande gel på huden.
  • Klienten får sätta på sig mörka glasögon för att skydda ögonen.
  • Applicering av ljus på området (detta varar från 20 minuter till drygt en timme, beroende på område).
  • Det kan förekomma en stickande känsla eller rodnad under de efterföljande fyra till åtta timmarna.
  • Det kan uppstå svullnad och denna brukar vara i flera dagar.
  • Slutligen ska det behandlade området återfuktas två gånger om dagen under de kommande tre månaderna.

Ta reda på mer i den här artikeln: Myter och sanningar om hårborttagning med laser

Fördelarna med hårborttagning med intensivt pulserande ljus

Hårborttagning med IPL är en allmänt accepterad behandling för både sin enkelhet och hållbarhet. Dess främsta fördelar är följande.

Personlig behandling

Enheten som används för hårborttagning med intensivt pulserande ljus kan justeras för att passa individuella egenskaper. Hänsyn tas också till egenskaperna hos huden och håret. Denna behandling kräver inte nödvändigtvis en specialist och man kan faktiskt göra det hemma, men det rekommenderas inte.

Typer av hår

IPL kan enkelt anpassas till hår med olika fyllighet. Den kan effektivt ta bort både fint och grovt hår. Till exempel kräver laserbehandlingar olika typer av behandling för varje hårtyp.

Områdestäckning

Varje puls täcker en yta på 2 kvadratcentimeter. Detta är ett stort område jämfört med lasrar som bara täcker mycket mindre punkter. På grund av detta tar denna metod bort mer hår på kortare tid.

Minimalt obehag

IPL orsakar sällan smärta. I de flesta fall orsakar varje puls bara en mild värmekänsla tillsammans med ett milt stick. Detta gör det enkelt att behandla känsliga hudområden, som ljumskar, ansikte, armhålor, rumpa etc.

Snabb återhämtning

Biverkningar av denna behandling är minimala. Obehaget med proceduren varar bara några timmar och biverkningar är sällsynta. Återhämtningen går snabbt eftersom det inte finns några skador på hudens översta lager.

Nackdelarna med hårborttagning med intensivt pulserande ljus

intensivt pulserande ljus i armhåla
Hårborttagning med intensivt pulserande ljus är säkert men det har vissa nackdelar.

Som med alla ingrepp har hårborttagning med intensivt pulserande ljus också sina begränsningar och nackdelar. De mest relevanta, vilka beskrivs i en studie om fotoepilering, är:

Blont hår

Hårborttagning med intensivt pulserande ljus är inte lika effektivt på ljust hår. Dessutom tar den inte bort grå hår eftersom det saknar melanin. Generellt är metoden mycket mer effektiv på mörkt hår, speciellt om huden är ljus och kontrasterar mot den.

Varaktighet

Fler behandlingar behövs för att uppnå ett optimalt resultat. Det är också nödvändigt att genomföra ett eller två underhållstillfällen per år. Dessutom bör behandlingen utföras av en erfaren och utbildad terapeut för att du ska uppnå de bästa resultaten.

Möjliga risker

En felaktig behandling kan leda till hormonfläckar. Det finns också risk för skador som ärrbildning, inflammation, blödning, infektion, missfärgning, förhårdnader eller fläckar.

Begränsningar

Hårborttagning med pulserande ljus är inte bra för mörk eller solbränd hud. Dessutom är den inte lämplig för barn och tonåringar och gravida eller ammande personer. Vidare är denna behandling inte bra vid vissa hudsjukdomar. Därför bör du alltid i förväg rådfråga din läkare.

Se även den här artikeln: Upptäck hur man naturligt bleker armhålan

Är hårborttagning med intensivt pulserande ljus rätt för dig?

Denna teknik är utmärkt för personer som uppfyller villkoren för optimal behandling (dvs personer med tjockt hår som står i kontrast till deras hudfärg). För alla andra kommer resultaten att vara begränsade.

Detta förfarande är vanligtvis dyrt, så det är viktigt att göra en noggrann bedömning i varje enskilt fall. Det finns andra alternativ, som laserbehandling, Fraxel-laser och mikrodermabrasion, som kanske passar dig bättre.

Kontakta som alltid en hudläkare om du har några frågor eller funderingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.