Myter och sanningar om hårborttagning med laser

Det är bra att du informerar dig om behandlingen innan du genomgår en hårborttagning med laser.
Myter och sanningar om hårborttagning med laser

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin funderat på hårborttagning med laser? Det kanske du har gjort, men sedan har du valt att inte göra det efter att ha hört myterna om det.

Problemet med myterna är att de grundar sig på okunskap. Det kan även vara så att man har hört om alternativa behandlingar från vänner och familj. Man har därför valt att inte använda sig av hårborttagning eftersom de heller inte har gjort det. Man är med andra ord rädd för att prova något nytt.

I den här artikeln vill vi därför prata om dessa myter och undanröja dina tvivel.

Myter om hårborttagning med laser

Vi kommer börja med att ta upp några myter om hårborttagning med laser som inte är sanna alls.

Man kan få hudcancer

Hårborttagning på bröst.

Det finns de som tror att hårborttagning med laser kan orsaka hudcancer för att de ser laser som en “aggressiv” metod. Men det stämmer inte. Lasern tar bort behåringen, men har inte någon påverkan på huden överhuvudtaget. Din hud skadas inte av apparaten.

Dock bör personer som tidigare har haft hudcancer gå till läkaren och prata igenom sin situation innan de påbörjar behandlingen. Anledningen är att det kan vara dåligt att bli utsatt för lasern om man tidigare har haft hudcancer.

Hårborttagning med laser gör ont

Det är många som tror att man får ont av lasern för att de har hört att man smörjer på en kräm för att minska “smärtan”. Det beror dock helt på hur känslig man är, och egentligen är obehaget väldigt litet.

Hårborttagningen gör inte ont och det är inte något som kommer få dig att vilja avbryta behandlingen. Du känner av viss värme, men det är inte något man inte kan stå ut med.

Det är väldigt dyrt

Hårborttagning på ben.

Vid första anblicken kanske man anser att det är en dyr behandling, men titta istället på vilka resultat det har i det långa loppet. Hur mycket spenderar man inte varje månad på exempelvis vaxning? Och hur är det med själva tiden man förlorar genom att behöva sitta och få håren borttagna? Tid är pengar.

Det är en bra investering att ta bort hår med laser i det långa loppet. Efter ett tag kommer man bara att behöva gå en gång per år för en rutinundersökning. Allt beror på hårstrånas tjocklek och hur de växer.

Sanningar om hårborttagning med laser

Nu när vi har gått igenom vilka myter det finns kommer vi att titta på vilka sanningarna är:

Det fungerar inte för personer med tunt och blont hår

Det stämmer att laserbehandling inte är ett alternativ för alla. Personer med tunt och blont hår slösar bara bort sina pengar om de använder sig det.

Anledningen till att behandlingen inte fungerar i detta fall är att blonda hår har mindre melanin, vilket leder till att man behöver fler behandlingar för att uppnå resultat, och även i dessa fall är resultaten inte garanterade.

Du bör raka dig innan varje behandling

 

Kvinna som rakar benen.

Det är faktiskt också sant. Det kan kännas jobbigt att behöva raka sig innan varje behandling, men det är något man måste göra.

Man bör dock inte dra ut hårstråna. Anledningen är att lasern måste verka på håret och försvaga det till den grad att det inte växer tillbaka. Det kommer inte att fungera om man inte har något hår alls.

Du måste vara försiktig när du är ute i solen

De flesta är medvetna om att de inte bör utsätta sig för solen efter att de har tagit bort hår med laser, men faktum är att man inte bör utsätta sig för solen innan heller. Det rekommenderas att man inte utsätter sig för solen 3 dagar innan behandlingen och 3 dagar efteråt.

Det är också viktigt att man har på sig solkräm med en hög faktor och att man undviker solarium. Huden kommer att vara känslig och om man inte passar sig kan den ta skada.

Om du någonsin har tagit bort hår med laser skulle vi vilja höra hur det gick för dig. Och om du inte har provat än, skulle du kunna tänka dig det? Tror du att det skulle vara ett bra alternativ för dig?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.