Varför vill exet vara vänner fast förhållandet är slut?

Varför vill han vara vänner helt plötsligt? Upptäck de möjliga anledningarna i den här artikeln!
Varför vill exet vara vänner fast förhållandet är slut?

Senaste uppdateringen: 24 november, 2018

Oavsett om det var du som avslutade relationen eller om det var din partner är det förståeligt att man kan bli förvånad om exet fortfarande vill vara vänner fast ni inte längre är tillsammans.

Om du har frågat dig själv “Varför vill mitt ex fortsätta vara vänner?” och du inte har ett svar, fortsätt läsa.

Kan man vara vän med exet?

Vän med exet: Myt eller verklighet?

Du har kanske sett det i en film, tv-serie eller bok… men inte så mycket i verkligheten.

Det är oftast inte en gångbar idé att vara vän med sitt ex. Varför? För att det står många känslor på spel och en av personerna (eller båda) kommer antagligen att bli sårad.

Även om uppbrottet var ‘ömsesidigt’ är det svårt att omvandla ett förhållande till vänskap. Det finns såklart undantag, men generellt blir det svårare ju längre tiden går.

Du kanske undrar: om det inte finns någon kärlek eller passion mellan oss, kan då vänskapen fungera? Det är såklart svårt att säga, för ingen kan se framtiden.

Men om ingen av parterna lider av den nya situationen och det inte uppstår några konflikter när en ny partner kommer in i bilden är det möjligt att vara vän med exet.

Varför vill exet vara vänner? Dolda agendor

Exet kanske plötsligt säger att han vill fortsätta vara ‘vänner’. Det kommer garanterat förvåna dig oavsett anledningen till att det tog slut. Om du inte har tänkt på det, varför har då han det?

Vi kan såklart inte se in i hans hjärta eller hjärna för att veta ‘säkert’ vilka skälen är som får honom att komma med ett sådant förslag.

Men vi kan analysera eller bryta ner några av anledningarna till varför ditt ex kanske vill fortsätta vara vänner:

På grund av skuldkänslor

Skuldkänslor kan vara en anledning

Det gäller om det var han som lämnade dig. Han kanske känner sig skyldig för att ha avslutat relationen. Han kanske har dåligt samvete för hur du mådde efter ‘nyheten’ att ni inte kunde vara tillsammans.

Du kan se att förslaget är baserat på skuldkänslor om han säger det typiska ‘vi kan fortfarande vara vänner’ efter att ha slängt ur sig alla sina ursäkter och förklaringar för att ha gjort slut.

Av gammal vana

Det kan bero på vanan att vara tillsammans

När man har varit med någon en längre tid blir man van vid att ha personen omkring sig. I början kan personens frånvaro vara riktigt deprimerande. Det gäller även om det var du själv som valde att göra slut.

Om ditt ex vill vara vänner är det kanske för att han inte kan tänka sig ett liv utan dig.

Tänk bara på att det inte är mycket till tröst om du egentligen vill bli tillsammans igen. I början kanske han kommer att ringa dig för att äta middag eller ta en kopp kaffe. Men allteftersom han vänjer sig vid att inte ha dig bredvid sig, kommer dessa möten bli allt färre.

Möjligheten att bli tillsammans igen

Exet vill kanske bli partner igen

Vänskap mellan er ger din partner illusionen eller hoppet, om han gör saker rätt, att du ska tänka om och acceptera honom igen.

Hur vet jag om mitt ex vill vara min vän för att sedan bli min pojkvän igen?

Han kommer att försöka vara den mest perfekta personen i världen. Allt som du tidigare ogillade kommer han att försöka förändra!

Han kommer heller aldrig att använda några ‘men’, kommer alltid att smickra och berömma dig och kommer vilja ta dig på bio som förr i tiden.

Han kommer att bli den perfekta kandidaten för dig, precis som han var när ni precis träffades.

Ensamhet

Du måste vara väldigt försiktig om ditt ex vill vara din vän för att han känner sig ensam, för bakom det finns det en “ohälsosam” önskan till varför han vill återvända till din sida.

Om han inte har andra vänner, om han ringer sent på natten, om han gråter eller om du märker att han är ledsen kan det vara för att han är väldigt rädd att vara ensam.

Istället för att erbjuda honom din vänskap är det bättre att hjälpa honom ur huset mer för att träffa nytt folk, socialisera på en fest eller gå med i olika gruppaktiviteter.

För att det är kul

Exet kanske bara vill ha kul

Var uppmärksam här, för det är ett väldigt farligt motiv! Ditt ex har sagt att ni kan vara vänner för att han egentligen vill ha vissa “rättigheter”, som exempelvis sex då och då.

Det beror på en kombination av flera faktorer: han vill inte vara ensam, han kanske tycker om ditt sällskap, han kanske känner sig skyldig… Men faktum är att han leker med dig och dina känslor, och det kommer sluta med att du lider mycket.

Det bästa du kan göra är avbryta vänskapen för din egen hälsas skull. Det innebär att du inte svarar på hans meddelanden eller samtal och nekar inviter till att komma hem till honom eller någon annanstans.

Av självintresse

Bli inte utnyttjad

Om ditt ex vill vara vänner kan det vara för att han får något av “relationen”. Pengar, en ställning i ett företag, social status, egendom, ett fritidshus? Det beror på vad du har att erbjuda.

Försök att tänka efter om det kan ha något att göra med det hela. Om han bara ringer dig när han vill ha något vill han vara vänner för att utnyttja dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.