Tanorexia: när du är besatt av att vara solbränd

Tanorexia är ett psykologiskt tillstånd som kan leda till allvarliga hälsoproblem, bland annat hudcancer. Det definieras som ett beroende av att vara solbränd.
Tanorexia: när du är besatt av att vara solbränd

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Tanorexia är en tvångsmässig önskan att vara solbränd. Under lång tid har man trott att detta bara är ett excentriskt beteende. Det har heller inte klassificerats som ett beroende eller en störning. En studie från 2005 utförd av en grupp hudläkare har dock ändrat denna uppfattning.

Idag betraktar specialister tanorexia som ett beroende eftersom det uppfyller alla kriterier för det. Studien från 2005 indikerar att personer med detta beteende vanligtvis också har andra beteendemönster av missbruk, såsom alkoholism.

Senare studier har fortsatt på samma spår och specificerat möjliga orsaker till tanorexia, vilka vi berättar om i den här artikeln. Denna tvångsmässiga önskan att vara solbränd är enligt dessa studier inte, som tidigare antagits, en modetrend eller estetisk besatthet. Tvärtom är det något som går mycket djupare än så.

Tanorexia – när önskan att vara solbränd blir en besatthet

Tanorexia definieras som ett beroende av att vara solbränd. De som lider av det upplever ett tvångsmässigt behov av att uppnå en mörkare hudton. För att göra detta solar de antingen mycket utomhus eller tillbringar mycket tid i solarium. Men de är aldrig nöjda med sin hudton.

Experter är inte helt överens om huruvida det är en fristående psykiatrisk störning eller om det är en typ av dysmorfofobi (BDD). Vissa menar också att det bör betraktas som ett syndrom eftersom det finns delar av detta beteende som inte har tillräcklig vetenskaplig bevisning.

De som lider av tanorexia tar inte någon vidare hänsyn till konsekvenserna av sol- eller UV-exponering. De har ett tvångsmässigt behov av att göra huden mörkare och de potentiella hälsoriskerna kan inte övertyga dem om något annat.

En tjej som applicerar solkräm

Symtom och orsaker

Enligt en studie av Feldman et al. från 2004, ökar graden av avslappning vid kontinuerligt solbad eller exponering för UV-strålar. Detta beror på att exponering för UV-strålar orsakar frisättning av endorfiner och opioider i kroppen.

Endorfiner är hjärnkemikalier som lindrar smärta och får dig att må bra. Kroppen utsöndrar dessa naturligt från hypotalamus och hypofysen. Detta händer dock bara under emotionell eller fysisk stress. Detta inkluderar till exempel situationer med smärta eller intensiv ansträngning, spänning och orgasm.

Denna lyckokänsla kan leda till missbruk. Personer med tanorexia upplever abstinenssyndrom när de inte blir solbrända. Skillnaden mellan människor som gillar att sola och tanorektiker är att de senare har följande symtom:

  • Tvångsmässig önskan att sola. De känner sig alltid frustrerade över att de inte blir tillräckligt mörka.
  • Tron att deras hudton är ljusare än vad den egentligen är.
  • Vånda när de känner att de håller på att tappa den solbränna de redan har.
  • För tidigt åldrande av huden.
  • Brännskador som de försöker täcka med smink.
  • Ångestladdat beteende.
Har bränt sig i solen

De negativa effekterna av att vara solbränd

Måttlig exponering för solen har positiva effekter på depression. Dessutom bidrar det till att metabolisera vitamin D. Men för mycket exponering för solljus kan orsaka flera hälsoproblem.

Först och främst ger det en effekt på huden eftersom det påskyndar hudens åldrande och orsakar torrhet. Brännskador och olika former av cancer kan också uppstå. Överdriven solexponering kan bland annat orsaka ögonskador, immunologiska störningar, DNA-skador och bildandet av fria radikaler.

Från en psykologisk synvinkel skapar missbruk en större känsla av osäkerhet och brist på självständighet. Det förvärrar ångest, minskar toleransen mot frustration och skadar ofta relationer.

Behandling av tanorexia

Personer med tanorexia tror oftast inte att de har problem. De kan ofta konsultera sina läkare angående solskador eller relaterade hälsoproblem. Men de förnekar att det är deras solande som orsakar dem.

Faktum är att detta problem är mycket likt anorexi. Personer med anorexi tittar sig i spegeln och tycker att de är tjocka, även om de bara är skinn och ben. Vid tanorexia tycker de drabbade att de ser ljusa ut, även om de är solbruna och till och med brända.

Människor med detta tillstånd bör prata med en psykolog för att arbeta med de utlösande faktorerna för detta beteende. Oftast finns det självacceptansproblem, men det går att behandla dessa med professionellt stöd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Azúa Blanco, M., & Muro Baquero, C. (2014). Tanorexia:¿ a quién afecta?¿ Problemas?. Gerokomos, 25(1), 28-31.
  • Heckman, Carolyn J., et al. “Psychiatric Symptoms of Young Adult Female Indoor Tanners.” Abstract published in Annals of Behavioral Medicine 43 (2012): S160.
  • Behar, Rosa, et al. “Trastorno dismórfico corporal: aspectos clínicos, dimensiones nosológicas y controversias con la anorexia nerviosa.” Revista médica de Chile 144.5 (2016): 626-633.
  • Feldman, Steven R., et al. “Ultraviolet exposure is a reinforcing stimulus in frequent indoor tanners.” Journal of the American academy of dermatology 51.1 (2004): 45-51.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.