Solens skadliga effekter på din hud

Solens skadliga effekter på din hud är ganska tydliga när det gäller solbränna, uppstående av fläckar och till och med den fruktade hudcancern. Dessutom medför exponering för solljus olika typer av risker. Det är därför bäst att alltid ha på sig solskyddsmedel och också anta andra hälsosamma solvanor.
Solens skadliga effekter på din hud

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Känner du till solens skadliga effekter som kommer med överexponering? Din hud kan verkligen ta stryk.

Det är sant att solen är avgörande för allt liv på jorden, och att den ger många fördelar. Växter absorberar till exempel solljus som en del i sin fotosyntes, och det är också en källa till vitamin D hos människor.

Faktum är att det är sunt med en måttlig exponering av sol, men det finns en gräns utöver vilken det kan vara skadligt för din hud, ögon och även allmänna hälsa. De huvudsakliga negativa konsekvenserna solen har på en persons hud varierar från framträdande av rynkor och mörka fläckar, till brännskador och för tidigt åldrande. Vissa människor har också fotoallergiska reaktioner och kan till och med få hudcancer av solen.

Läs vidare för att lära dig mer om fyra av solens skadliga effekter.

Skadliga effekter av solen på huden

Solbränna

Man med solbränna.
Solstrålning är en av de mest skadliga faktorerna du kan utsätta din hud för.

Nästan alla har upplevt de obehagliga symtomen av en solbränna någon gång under sina liv. Kanske har du bränt dig efter en solig dag på stranden, eller uppe i bergen när du inte haft adekvat skydd på din hud. Det finns nog ingen som kan glömma smärtan och obehaget man känner efter en solbränna!

Efter en solbränna blir din hud röd och får ibland också blåsor. Ibland kan huden till och med bli inflammerad. Men inte bara det, området kan också kännas varmt och göra ont av något så enkelt som det normala gnuggandet från kläderna som du har på dig. I vissa fall kan du även få feber och uppleva uttorkning. I mer allvarliga fall uppstår andra gradens brännskador.

Orsaken till dessa brännskador är solens UV-strålar, eftersom de leder till att överhuden blir tjockare tack vare en skyddande reaktion från huden mot solstrålning. Generellt sett uppträder symtomen några timmar efter exponering för solen, och intensiteten varierar beroende på flera faktorer, men främst på din förmåga att assimilera sådan strålning.

Tidigt åldrande

De negativa effekterna av solstrålning är kumulativa, även när intensiteten för exponering är låg. För tidigt åldrande av huden är en av de mest synliga effekterna av för mycket solexponering över en längre tid. I själva verket orsakar solexponering  90% av för tidigt åldrande. Denna skadliga effekt manifesteras genom framträdandet av fläckar, rynkor och hängande hud. Detta beror på att överdriven exponering för sol minskar både kollagen och elastin.

UV-strålar är det främsta skälet till att en persons hud åldras i förtid. Detta beror på att strålarna tränger igenom överhuden till läderhunden som finns under. Det leder till en snabb och övergående pigmentering i form av melanin, vilket är ämnet som gör att din hud blir mörkare.

För att kunna undvika solens skadliga effekter måste du applicera solskyddsmedel på huden året runt. Kom ihåg att du inte bara bör applicera solskydd på din hud på sommaren, utan varje gång du utsätter den för solljus.

Solallergi

Kvinna kliar sig på huden på grund av solallergi.
Solen är en utlösare för överkänslighet mot föreningar som klor eller andra kemikalier i denna typ av allergi.

En solallergi kan verka väldigt konstig om man tänker på att solen är ett naturligt inslag som har funnits hela våra liv. Det finns dock många människor med detta tillstånd. Faktum är att det påverkar uppskattningsvis 20% av världens befolkning. Denna typ av allergi är faktiskt också relaterad till andra typer av allergier såsom de som utlöses av vissa livsmedel, klorin i pooler, hudkrämer, mediciner och till och med kläder. Således kan allergiska reaktioner aktiveras när man blir exponerad för solen.

Du kanske också är intresserad av: Hur man lindrar brännskador naturligt

Hudcancer – den värsta av solens skadliga effekter

Solexponering kan också leda till hudcancer på grund av cellskador från UV-strålar. Det finns flera faktorer involverade i uppkomsten av hudcancer. Hudcancer kan till exempel uppstå från bland annat upprepad exponering och solbränna, på grund av hudfototyp, genetiska faktorer och även ålder.

De områden i huden som är mest mottagliga för cancer är de som är mest utsatta för solen såsom ansikte, händer och nacke. Solbränna ökar risken för hudcancer. Hudtypen är också avgörande: personer med ljusare hud och ögon löper högre risk.

En familjehistoria med melanom är också en avgörande faktor, liksom ålder. Personer som är äldre än 40 år lider till exempel en större risk att utveckla hudcancer. Melanom och karcinom är de huvudsakliga typerna av hudcancer.

Sammantaget hoppas vi att du inser hur viktigt det är att skydda dig mot solens skadliga effekter. Som med allt annat är förebyggande bättre än botemedel!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.