Åtta tips för att undvika solfläckar på huden

Uppkomsten av solfläckar på huden utgör inte någon hälsorisk. Många anser dem dock vara fula och föredrar att undvika dem. Upptäck de bästa tipsen här!
Åtta tips för att undvika solfläckar på huden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att undvika solfläckar är det viktigt att inkludera grundläggande skötseltips i din dagliga rutin. Även om solfläckar på huden är harmlösa och inte utgör någon hälsorisk, föredrar de flesta att undvika dem eftersom de anses vara fula.

För att minimera deras uppkomst kan du applicera produkter som hjälper till att minska effekten från UV-strålar på huden.

Det är dock viktigt att komplettera dem med enkla metoder för att skydda exponerade hudområden. I denna artikel ska vi dela med oss av åtta rekommendationer.

Vad är solfläckar på huden?

Solfläckar på huden kallas även för leverfläckar, trots att de inte har något att göra med levern. De är platta, bruna fläckar som vanligtvis utvecklas på områden av huden som ofta exponeras för solen.

UV-strålning får melanocyterna att multipliceras, vilket leder till detta tillstånd.

Även om storleken och formen varierar så tenderar de att dyka upp i ansiktet och på halsen, axlarna och baksidan av händerna.

De är helt harmlösa och kräver ingen specifik behandling, även om de kan se elakartade utBehovet att förebygga och minimera dem är alltså estetiskt.

Denna artikel kanske intresserar dig: Huskurer för att få bort mörka fläckar på huden

Åtta  tips för att undvika solfläckar på huden

På grund av hur mycket solen påverkar vår hud finns det ett ständigt ökande antal behandlingar och kosmetiska produkter för att minimera effekten av UV-strålar.

Men om ditt mål är att undvika solfläckar på huden helt och hållet så måste du implementera andra strategier.

1. Använd solskydd året runt

Använd solskyddskräm

Du bör applicera solskyddskräm året runt för att förebygga solfläckar. Det räcker inte att bara använda den på sommaren eftersom huden även påverkas negativt av solstrålning på vintern och under regniga dagar.

Om du vill skydda dig mot dessa fläckar och minska risken för melanom ska du applicera en kräm med solskyddsfaktor 50 eller högre. Om det är soligt ska du applicera den igen varannan timme.

2. Undvik solen vid vissa klockslag

Att sola i några minuter kan vara hälsosamt eftersom det hjälper kroppen att syntetisera vitamin D.

Men det är bäst att undvika det under de varmaste timmarna på dagen (10:00 till 15:00), eftersom solens strålar är som mest intensiva och aggressiva på eftermiddagen.

Om du inte kan undvika att utsätta dig för solen under dessa timmar så ska du bära en bra solkräm och skyddande klädsel som täcker armar och ben. Försök att schemalägga utomhusaktiviteter till andra klockslag.

3. Bär hatt och solglasögon för att undvika solfläckar på huden

Utöver att använda skyddande kläder är det även en bra idé att bära accessoarer såsom hattar och solglasögon. Dessa låter dig undvika att utsätta huvudet för direkt UV-strålning, vilket minskar risken för solfläckar på huden.

Solglasögon med UV-skydd är faktiskt nödvändiga för att skydda ögonen såväl som den sårbara huden runt dem.

Se till att köpa dem från en pålitlig källa eftersom det inte är alla solglasögon som har detta skydd – att glaset är färgat är ingen garanti.

4. Undvik att använda doftsatta produkter

Undvik doftsatta produkter

Se upp för kosmetiska produkter och läkemedel som orsakar ljuskänslighet. För att undvika solfläckar på huden bör du undvika att använda doftsatta produkter.

Lotions och parfymer har beståndsdelar som kan leda till att dessa fläckar dyker upp om du använder dem innan du utsätter dig för solen.

Detta på grund av en fototoxisk reaktion som utlöser extra melanin och pigmentering. Om du ska vistas i solen bör du därför undvika att applicera produkter med dessa egenskaper.

Använd istället en solkräm med hög solskyddsfaktor.

5. Använd smink med inbyggd solskyddsfaktor

Behovet att skydda huden mot solen har tvingat många företag att utveckla produkter med inbyggt solskydd, och det finns många varianter på marknaden.

Det har blivit något av en trend att släppa solskyddande krämer med olika färger som skyddar huden och även får den att se vacker ut.

Om du vill undvika solfläckar på huden kan de vara ett bra alternativ. Kom dock ihåg att tvätta huden ordentligt innan du går och lägger dig.

6. Öka din vitamin C-konsumtion för att undvika solfläckar på huden

För att undvika detta problem får du inte glömma ditt näringsintag. En bra kosthållning kommer reflekteras i hudhälsan.

I detta specifika fall rekommenderar vi att du konsumerar vitamin C, eftersom den agerar som en antioxidant för att skydda huden mot solexponering.

Livsmedel såsom citrusfrukter och bär kan faktiskt hjälpa din kropp att producera kollagen och återställa cellerna. Du kan konsumera dem som de är eller i sallader, smoothies och juicer.

7. Applicera återfuktande masker

En mask med avokado för att motverka solfläckar på huden

Masker hjälper till att återställa hudens fuktbalans såväl som att tillhandahålla antioxidanter som förebygger solfläckar på huden.

Du behöver inte vänta på att fläckarna ska dyka upp för att dra nytta av dessa fördelar. Om du vill undvika dem ska du applicera en mask 1-2 gånger per vecka.

Även om det finns många olika återfuktande masker att köpa, kan du även prova på naturliga varianter. Du kan göra en egen ansiktsmask genom att kombinera ingredienser som mogen avokado, honung och kokosolja.

Bred ut masken på områden som utsätts för solen, låt sitta i 20 minuter och skölj av.

8. Drick mer vatten för att undvika solfläckar på huden

På egen hand kanske vatten inte gör så mycket för att motverka solfläckar, men att inkludera det i din dagliga rutin kan hjälpa till att hålla huden frisk.

Att dricka två liter vatten (runt åtta glas) om dagen främjar cellregeneration och minskar risken för torrhet, fläckar och åldrande i förtid.

Slutsats

Du kan välja att anamma dessa enkla vanor för att undvika solfläckar på huden. Det viktigaste är att vara konsekvent eftersom solens strålning påverkar oss året runt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • Matsumura, Y., & Ananthaswamy, H. N. (2004). Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.08.019
  • Jablonski, N. G., & Chaplin, G. (2010). Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0914628107
  • Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x
  • Gallagher R. P. (2005). Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne173(3), 244-5.
  • Heerfordt, I. M., Torsnes, L. R., Philipsen, P. A., & Wulf, H. C. (2018). Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PloS one13(3), e0193916. doi:10.1371/journal.pone.0193916
  • Steinemann, A. (2016). Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. Air Quality, Atmosphere and Health. https://doi.org/10.1007/s11869-016-0442-z
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9080866
  • Al-Niaimi, F., & Zhen Chiang, N. Y. (2017). Topical Vitamin C and the skin: Mechanisms of action and Clinical applications. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
  • Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., & Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: Distinct differences between drinking mineral water and tap water. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.