Hur du identifierar de första tecknen på melanom

Hur du identifierar de första tecknen på melanom

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Melanom är en allvarlig typ av hudcancer som orsakas av att man utsätts för solen utan skydd. Lär dig hur du upptäcker de första tecknen på melanom i den här artikeln.

Kunskap om melanom

Det är utan tvekan det första steget mot att undvika hudcancer, som blir allt vanligare. Melanom utvecklas i celler som producerar pigment. Det kan uppkomma inte bara på huden, utan även i ögonen och de inre organen.

Det är inte helt klart vad som orsakar melanom, även om det har bekräftats att om man utsätter sig för mycket för UV-strålning under många år kan det leda till hudcancer. Det kan även orsakas av solarium.

Om det upptäcks i tid kan cancern oftast behandlas utan problem. Det är värt besväret att tänka på följande riskfaktorer:

Ålder

Risken för melanom ökar med åldern; efter 40 års ålder uppkommer fler fall än tidigare.

Kön

Olika studier har visat att kvinnor löper större risk att drabbas av den här typen av cancer än män. Det kan bero på att kvinnor tillbringar längre tid i solen, men kan även bero på att kvinnor efter 40 års ålder löper större risk att drabbas av vissa typer av sjukdomar på grund av hormonförändringar.

Ljus hy

Personer med ljus hy har mindre pigment som skyddar dem från solen och därför är UV-strålningen mer skadlig. Melanom uppkommer oftare hos rödlätta och blonda personer. Mörkhyade är mer skyddade mot hudcancer, även om det förstås ändå kan uppkomma.

Brännmärken från solen

Om du ofta bränner dig när du solar löper du större risk för melanom, eftersom huden blir känsligare.

Bränn dig inte i solen

Självundersökning – ett sätt att motverka melanom

Precis som med många andra sjukdomar kan du undersöka dig själv för att utröna vad som händer med kroppen.

När det kommer till hudcancer är det bra om du undersöker huden minst en gång per månad, efter att du exempelvis har badat. Det är bra att känna till hur dina födelsemärken och andra märken på huden ser ut, med andra ord vad de har för form och storlek. Det är lättare om du har en helkroppsspegel. Analysera sedan de olika delarna av kroppen. Du kan även be din partner hjälpa dig.

Du bör vara vaksam på sår, bulor, fläckar och andra hudförändringar som kan uppkomma på huden.

De första symtomen som kan uppkomma (som inte alltid behöver utvecklas till cancer om du behandlar det i tid) är förändringar hos redan existerande födelsemärken, uppkomsten av nya samt ovanliga märken.

Var uppmärksam på din kropp för att upptäcka melanom

De födelsemärken som kan bli farliga om de inte behandlas är de som är asymmetriska, med oregelbundna kanter och en diameter på mer än 6 mm. Det kan även uppkomma nya tecken eller symtom, som exempelvis att det kliar, förekommer blod samt uppkomst av mer pigment i den närliggande huden.

När bör du gå till läkaren?

Om det under dina undersökningar visar sig att något inte är som det brukar, om det uppkommer nya märken eller om du märker något annat konstigt ska du inte tveka att beställa en tid hos en dermatolog, där du kan få en biopsi. Det innebär att de tar en liten bit av födelsemärket för analys och diagnos.

Lär känna dina födelsemärken
Om resultaten visar att det handlar om melanom beror behandlingen på hur långt sjukdomen har hunnit utvecklas. Om det upptäcks i tid kan en läkare göra ingrepp för att ta bort märket. Du kan även få göra en biopsi på andra delar av huden för att se om det finns andra skador.

Cancern kan tas bort med ett lätt kirurgisk ingrepp. När det kommer till längre gångna fall kan du behöva genomgå mer komplicerad kirurgi och även kemoterapi och radioterapi för att förstöra cancercellerna.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.