Vita fläckar på huden – Vad orsakar dem?

Vita fläckar på huden – Vad orsakar dem?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vita fläckar på huden… Har du dem? Har du någonsin haft dem? Under sommardagarna när du solar är det till exempel vanligt att se några mindre smickrande vita märken på huden.

Vad orsakar dem? Ibland dyker de till och med upp på ryggen eller ansiktet hos väldigt unga personer. Var kommer de ifrån? Vilka behandlingar bör man följa? Idag ska vi berätta om tre orsaker till denna vanliga verklighet, samtidigt som vi som alltid vill uppmana dig att uppsöka en läkare vid tvivel eller problem, vilket i detta fall är en hudläkare.

Vita märken på huden: Pityriasis versicolor

Så kallad “pityriasis versicolor” eller “tinea versicolor”, som inte har något svenskt namn, är väldigt vanligt. Men oroa dig inte, för det är inte allvarligt och tenderar att försvinna. Pityriasis versicolor tenderar att visa sig i form av vita fläckar på huden, framförallt på följande områden:

 • Bröst och rygg
 • Armar och ben
 • Områden som normalt utsätts för solen

De dyker framförallt upp under varma perioder eller när hösten är på ingång. De drabbar generellt yngre personer på grund av svettning, hormonförändringar eller fuktighet. Som vi sa tidigare är det inte farligt, smittsamt eller smärtsamt.

Hur behandlas pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor är en typ av svamp och kräver därför behandling. Generellt följer du någon av följande behandlingar:

 • Antisvampläkemedel som terbinafin, som är utmärkt för att behandla infektionen.
 • En annan bra resurs är schampon som innehåller substansen selensulfid. De fungerar utmärkt och du behöver bara applicera dem på det drabbade området över natten för att de ska verka. Ta sedan ett skönt bad på morgonen för att tvätta bort det.
 • Om du vill kan du även använda en hemgjord kur som kan lindra lite: aloe vera. Applicera bara lite gel från växten med en lätt massage och låt verka i några timmar. Ta sedan en dusch.
 • Du bör ha i åtanke att det är bäst att uppsöka en hudläkare om du använder dessa behandlingar men fortfarande har vita fläckar efter två veckor.

Vita märken på huden: Vitiligo

Vita märken

Vitiligo är ett allvarligt problem och orsakas av en förlust av pigmentet melanin. Det är ett problem i immunförsvaret på grund av ett fel där kroppen attackerar och förstör en viss typ av celler: melanocyter. Låt oss ta en titt på dess mer relevanta karaktärsdrag:

 • Dessa vita märken på huden kan dyka upp varsomhelst på kroppen. De kan vara stora eller små och komma i alla former.
 • De tenderar inte att orsaka obehag, smärta, klåda eller irritation. De dyker upp utan några symtom och tenderar att vara märkbara.
 • Ibland kan dessa vita märken bli bruna och fjälla något. Det är då de börjar störa dig lite.

Finns det någon behandling för vitiligo?

 • Dessvärre finns det ingen effektiv behandling för vitiligo. Denna autoimmuna sjukdom har ofta en genetisk komponent och det går inte att effektivt och säkert stoppa denna förstöring av melanocyter.
 • Ibland försöker man sig på återpigmentering med hjälp av steroider eller immunmodulatorer, men detta får inte alltid resultat. Experter rekommenderar att man använder solkräm för att skydda hypopigmenterade områden från solens strålar.
 • När det kommer till naturliga kurer finns det många som använder sig av aloe vera, omslag med gurkmeja samt senapsolja mot fläckarna. De vita fläckarna på huden kommer givetvis inte försvinna, men du kan få dem att märkas lite mindre och även ta hand om din hud.

Vita fläckar på huden: Näringsbrist

Frukt

Ibland när man har en dålig diet som gör att man lider brist på vitaminer och mineraler, måste man vara speciellt försiktig med små fläckar som dyker upp. Om du upptäcker dem är det värt att uppsöka en läkare så att de kan testa dig. Det kan vara en ledtråd till att du lider av näringsbrist:

 • Ibland kan vita fläckar på huden vara på grund av brist på kalcium, vitamin D eller vitamin E, eftersom detta kan orsaka just fläckar på huden. Glöm aldrig bort vilka livsmedel som är rika på kalcium! Kom ihåg att mjölkprodukter inte är de enda som tillhandahåller stora mängder av detta mineral. Grönsaker har också många av de näringsämnen som krävs för att hålla hud och ben friska.
 • Ibland kan vita fläckar på huden som orsakas av undernäring vara oförargliga, men de kan även indikera en obalanserad diet. Tala alltid med en läkare för att få råd.
 • Kom ihåg att det finns en massa kostrelaterade komponenter för att förbättra din huds hälsa. Vi vill rekommendera att du förbättrar din diet för att göra den komplett och balanserad, och förebygga dessa problem.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.