Naturliga huskurer för att behandla vitiligo

Det må inte finnas något botemedel för vitiligo, men det finns naturliga recept som kan hjälpa till att minska uppkomsten av märken eller förebygga förlust av pigmentering. Ta en titt på dessa utmärkta, naturliga kurer.
Naturliga huskurer för att behandla vitiligo

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vitiligo är en hudsjukdom som orsakas av en obalans i immunförsvaret. Med denna sjukdom förstörs cellerna som ansvarar för hudpigmentering som om de vore patogener. Det leder till uppkomsten av vita fläckar eller områden av huden utan pigment. I dagens artikel skulle vi vilja tala om några huskurer för att behandla vitiligo.

Vad du bör veta om vitiligo

Kvinna med vitiligo

Hudsjukdomen kan dyka upp när som helst i livet, men de flesta som har en genetisk predisposition börjar uppleva symptomen innan de fyller 20 år. Tillståndet karaktäriseras av uppkomsten av vita eller bleka fläckar och prickar på olika delar av kroppen. Dessa fläckar kan sprida sig eller förbli samma storlek. De dyker vanligtvis upp på sidan av kroppen.

Med vitiligo förändras inte hudens textur, och det är heller inte smittsamt. Tillståndet är bara karaktäriserat av estetiska och psykologiska smällar.

I nästan hälften av fallen är den genetiska predispositionen för att utveckla vitiligo ärftlig, även om sjukdomen kan utlösas av faktorer såsom hormonförändringar, stress eller väldigt allvarliga hälsoproblem, bland annat.

Det finns två typer av vitiligo:

Symmetrisk

Det här är den vanligaste formen, och den karaktäriseras av utvecklingen av lesioner utan pigment på båda sidor av kroppen på liknande platser. Denna typ av vitiligo påverkar huvudsakligen:

 • Ansiktet
 • Fingrarna
 • Underarmarna
 • Knäna
 • Bäckenet

Det finns en tendens för lesioner att dyka upp på dessa områden eftersom det finns “gränser” mellan två hudtyper, såsom ögonlocken, kanterna på läpparna, öronen, etc.

Segmenterad

Hudfläckar på vaden

Det här är en mindre vanlig form som endast dyker upp på ena sidan av kroppen. Efter utvecklingen av lesioner fortskrider sjukdomen i några månader (max sex) innan den stabiliseras. Ett fåtal patienter upplever en vidareutveckling efter denna period.

Forskning utförs kontinuerligt om denna sjukdom, och vissa framsteg har gjorts på senare i år. I en amerikansk studie från Yale University upptäckte man till exempel att ett läkemedel mot ledgångsreumatism ledde till nästan total återhämtning av hudpigmenten hos en patient.

Huskurer för att behandla vitiligo

Det må inte finnas några medicinska botemedel för vitiligo, men det finns vissa naturliga recept som kan minska uppkomsten av märken eller förebygga pigmentförlust.

Några livsmedel som kan vara hjälpsamma är:

Gurka

Gurka är packad med vitamin B och C, och är känd för sina återfuktande egenskaper (vilket är varför gurka används i så många kommersiella skönhetsprodukter).

Gurka hjälper till att bleka läderhuden, minska rynkor, mjuka upp känslig hy och balansera fet hud. Det är även rekommenderat för de som lider av psoriasis och vitiligo.

Basilika

Basilika kan motverka vitiligo

Basilika är utmärkt för att behandla vitiligo eftersom det gradvis bleker märkena på huden. Bladen stimulerar produktionen av melanin och hjälper till att balansera din naturliga pigmentering.

För att maximera effekten från basilika är det en bra idé att blanda med lite citronsaft. Resultaten kan dock ta flera månader på sig att dyka upp.

Kiwi

Tack vare sina egenskaper och näringsuppsättning är kiwi ett utmärkt alternativ för att behandla vitiligo. För att dra nytta av kiwi ska du lägga till det i din dagliga kost.

Du kan äta kiwi till frukost, som mellanmål på förmiddagen eller som dessert efter lunch och middag. Eftersom det är så gott kan du använda kiwi i en smoothie tillsammans med andra frukter.

Kiwin ökar din kropps naturliga försvar och förbättrar immunförsvarets funktion. Det betyder att det slutar attackera cellerna som producerar pigment.

Jordgubbar

Jordgubbar stärker försvaret

Eftersom vitiligo beror på ett försvagat immunförsvar är det viktigt att äta livsmedel som stärker dina försvar, vilket i det här fallet är jordgubbar.

Det innehåller gott om vitaminer, inklusive vitamin C, som är känd för sina antivirala och antibakteriella egenskaper. Det är därför vi rekommenderar att du äter jordgubbar flera gånger i veckan.

Kikärtor

Dessa fullspäckade ärtor har massor av aminosyror och vitaminer som stoppar förstörelsen av cellerna som ansvarar för pigmentering. De ökar även din produktion av melanin.

Du kan ha kikärtor i flera olika rätter, inklusive hummus, soppor eller grytor.

Svartpeppar

Applicera eller konsumera svartpeppar

Svartpeppar är bra för dig både internt och externt. Utöver att tillsätta pepparn i din mat som krydda kan vi rekommendera att du applicerar det på områden av huden som drabbats av vitiligo.

Här kommer ett recept:

Ingredienser

 • 1 nypa malen svartpeppar
 • 1 tesked extra jungfruolivolja

Beredning

 • Lägg svartpepparn i en skål och häll olivoljan över.
 • Blanda tills du får en kräm och applicera denna på områden där du har vita fläckar.
 • Låt sitta i 90 minuter innan du sköljer med varmt vatten.
 • Upprepa minst två gånger dagligen i en månad.

Papaya

Papaya är utmärkt för att behandla alla hudtillstånd (inklusive psoriasis och vitiligo).

För att dra nytta av fördelarna behöver du bara skära upp en papaya och gnugga på drabbade områden. Upprepa varje dag innan du går till sängs, utan att skölja.

Att dricka papayajuice eller tillsätta det i smoothies hjälper också.

Röd lera

Du kan köpa röd lera i hälsokostbutiker. Det tillhandahåller massor av koppar, vilket hjälper till att återställa pigmenteringen för vita fläckar.

Ingredienser

 • 1 matsked röd lera
 • 1 matsked riven ingefära

Beredning

 • Häll leran i en skål och blanda med ingefäran.
 • Applicera på drabbade områden minst en gång om dagen.
 • Låt sitta i två timmar innan du sköljer med varmt vatten.
 • Upprepa varje dag i en månad.

Ge dessa utmärkta huskurer ett försök om du vill behandla vitiligo!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fitzpatrick TB. (2014). Vitiligo treatments.
  avrf.org/treatments-products/vitiligo-treatments.html
 • Mahesh S, et al. (2017). Homeopathic treatment of vitiligo: A report of fourteen cases. DOI:
  10.12659/AJCR.905340
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Vitiligo.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/diagnosis-treatment/drc-20355916
 • Parsad D, et al. (2003). Effectiveness of oral Ginkgo biloba in treating limited, slowly spreading vitiligo.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12780716

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.