Naturliga sätt att lindra irriterade ögon

Naturliga sätt att lindra irriterade ögon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Under vissa perioder av året, speciellt när årstiderna ändras, kan det vara lätt att få irriterade ögon. De blir röda, rinnande eller torra, vilket inte bara känns obehagligt utan även kan göra att du ser sjuk ut.

I dagens artikel erbjuder vi några tips på hur du lindrar irriterade ögon med naturliga kurer.

Helt naturliga ögondroppar mot irriterade ögon

Har du torra, irriterade ögon och känner att du måste återfukta dem med ögondroppar? Välj då en typ som görs på naturliga ingredienser. En av de mest effektiva örterna kallas för ögontröst – en medicinalväxt som är utmärkt för ögonhälsan.

Om du väljer ögondroppar som innehåller kortikosteroider bör du inte använda dem regelbundet. Användning på lång sikt kan få motsatt effekt. Ta reda på vad som är bäst för dig genom att tala med en läkare.

Återfukta ögonen från insidan

Kom ihåg att torra ögon inte bara är ett externt problem som försvinner när symtomen avtar. Vi rekommenderar att du börjar äta livsmedel som är rika på nyttiga fetter, till exempel:

De nyttiga fetterna i dessa livsmedel hjälper till att ge dina ögon näring från insidan. Konsumera dem med måtta, men bekymra dig inte om att räkna kalorier. Nyttiga fetter absorberas bättre av kroppen och kan till och med hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt.

Nyttiga fetter hjälper mot irriterade ögon

Minska inflammation i ögonlocken

Dina ögonlock är en väldigt känslig del av ditt ansikte som enkelt kan bli röda och inflammerade, vilket ökar obehaget och klådan. Här följer en enkel huskur som kan hjälpa dig att lindra besvären och minska inflammationen på bara några minuter.

Bered ett te med kamomilltepåsar och förvara påsarna i frysen. När du får svullna ögonlock tar du bara ut två frusna tepåsar och placerar dem över dina stängda ögon i några minuter, tills påsarna inte längre är kalla. För att göra detta på rätt sätt bör du ligga ner.

En annan traditionell metod är att använda gurkskivor, men du kanske inte alltid har färsk gurka till hands när du behöver den.

Gurka

Neemolja

De medicinska egenskaperna hos neemträdet (Azadirachta indica) har varit välkända i Indien i flera sekel, och idag kan du hitta produkter gjorda på denna växt i hälsokostbutiker och i kinesiska specialbutiker.

Ett av dess användningsområden är att den är perfekt för att lindra ögon som rinner på grund av allergier, bindhinneinflammation, röda och irriterade ögon, samt generell klåda.

Hur bör du använda den?

  • I en steril behållare späder du ut en droppe eterisk neemolja i ett par matskedar renat vatten. Skaka blandningen väl.
  • Doppa två bomullsrondeller i lösningen och placera dem över dina stängda ögon. Låt dem ligga i 10-15 minuter.
  • Du kan göra detta en eller två gånger dagligen tills du mår bättre.

Undvik att bära giftigt smink

Visste du att sminket du bär varje dag vanligen innehåller ingredienser som kan vara skadliga för din hälsa? Speciellt det du använder på ögonlock och ögonfransar kan absorberas genom ögonen, för att inte nämna den irritation det kan orsaka på ytan.

Åtminstone när du har irriterade ögon bör du undvika att bära eyeliner, maskara och ögonskugga. Om du dock inte vill gå helt utan smink bör du välja de mest naturliga alternativen som finns på marknaden. Dessa innehåller inte några tungmetaller eller parabener, och deras paketering brukar indikera detta.

För att ta bort sminket på ögonen bör du också undvika kemiska produkter – dutta bara med lite hushållspapper eller en bomullstuss med mandel- eller olivolja.

Klara-ögon

Upptäck kohl, eller kajal

I Indien och många arabländer använder kvinnor (och vissa män och barn!) en naturlig, svart färg runt sina ögon vid namn kohl, föregångaren till dagens kajal. Denna traditionella nyans används inte bara i sminksyfte, utan även som en medicinsk behandling som ger huden näring eftersom den görs av oljor och andra naturliga ingredienser.

Kohl bekämpar bakterier, tillhandahåller fukt, gör ögonen ljusare, och kan till och med agera som ett filter för de som är känsliga för väldigt starkt ljus.

Se till att inte applicera för mycket eftersom bara lite kohl gör stor skillnad.

Det kan svida lite när du applicerar det första gången, så uppmärksamma din kropps reaktion för att säkerställa att du inte är allergisk mot det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.