4 knep för att sminket ska hålla längre

Applicera talkpulver innan mascaran för att den ska hålla längre och inte kladda, och inte heller ge fula fläckar.
4 knep för att sminket ska hålla längre

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2019

Det har säkert hänt dig någon gång. Du har gått ut med en helt perfekt sminkning och efter två timmar har den försvunnit. Din ögonskugga, din foundation, rouge och till och med ditt läppstift. Skulle du vilja lära dig några enkla knep för att sminket ska hålla längre, i upp till 8 timmar? Vi berättar hur.

Vi lägger ofta mycket tid på att sminka oss, men efter två timmar, oavsett om orsaken är värme eller svett, har det nästan försvunnit, ögonskuggan har suddats ut och i princip allt är i dåligt skick. Det är ett problem som har enkla lösningar ifall du följer våra knep för att sminket ska hålla längre. Vi är säkra på att det kommer fungera för dig!

Enkla råd för att sminket ska hålla längre

1. Rengör ordentligt

få sminket att hålla längre

Det är viktigt att vi innan vi sminkar oss ordentligt rengör huden, så vi får bort rester efter det föregående sminket så mycket som möjligt. Det är även viktigt att vår hy är ordentligt återfuktad så att vi enkelt kan applicera ögonskugga, foundation och rouge.

Och hur gör vi detta? Ett enkelt sätt att återfukta och förbereda huden, för att sminket ska hålla längre, är att använda kamomill. Vi gör ett avkok med två påsar kamomill i ett halvt glas vatten. Sedan låter vi det stå i frysen i 10 minuter så att det kyls ner. Därefter tar vi en bomullstuss och tvättar huden för att återaktivera cirkulationen, rengöra och återfukta.

2. Ett litet knep för att applicera foundation

Efter att ha applicerat sminkbasen, till exempel en BB-cream och kompaktpulver, sprayar professionella makeupartister försiktigt ansiktet med mineralvatten och aloe vera för att få en bättre nyans. Gör detta mycket försiktigt så att det bara duggar lätt.

När det är gjort applicerar du ett nytt lager av pulvret. På det sättet kommer sminket hålla längre och bättre. För att förbereda denna spray behöver du bara koka upp ett glas mineralvatten tillsammans med en matsked aloe-juice. Blanda det ordentligt. Då det är klart ställer du det i kylen, och därefter kan du använda det när du vill.

3. Knep för att få din mascara att hålla längre

få sminket att hålla längre

Mycket enkelt och praktiskt. Innan du har på mascaran applicerar du lite talk på fransarna. Låt lite av det sitta kvar. Applicera därefter mascaran som vanligt, så kommer du se hur den håller utan att kladda. Du kommer få de fantastiska ögonfransar som vi alla drömmer om och ser på TV.

För att mascaran ska fästa och hålla längre måste du ta bort resterna från föregående applicering, då detta ofta är något man missar. Om du är en av de som använder en vattenfast mascara bör du tänka på att det är svårt att helt få bort den, vilket gör att ögonfransarna sakta men säkert tar skada. Var försiktig med detta.

Vi rekommenderar att du, för att ta bort mascaran ordentligt, använder en blandning av följande två komponenter: kokosolja och olivolja. Ha på lite av denna blandning för att ögonfransarna ska hålla sig rena, återfuktas och växa bättre. Så lätt!

4. Knep för att ditt läppstift ska hålla längre

få sminket att hålla längre

Vi vet alla att läppstiftet är det första som försvinner. När vi pratar, dricker, äter… efter det kan du vara säker på att färgen försvinner. I affären kan du hitta läppstift med märkningen “vattenfast”, som skall hålla längre, men som även är betydligt svårare att få bort. Ett enkelt sätt att få det att hålla är att fukta läpparna och undvika sårskorpor. Då läpparna är friska är det lättare att applicera läppstift och få sminket att hålla.

Ett perfekt sätt att ta hand om dem är att behandla dem varje kväll. Hur? Applicera först ett läppbalsam, för att därefter lägga på socker. Ta sedan en bomullstuss doppad i ett avkok på kamomill och gnugga läpparna med det. På så sätt exfolierar du död hud. Du kan därefter fortsätta använda det och sova med det varje natt. Du kommer vakna på morgonen med en fantastisk mun och kan lätt applicera ditt favoritläppstift.

Använd dessa enkla knep för att få sminket att hålla längre!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Healthline.com What Does It Mean to Exfoliate? Why You Should and How to Start [Online] Available at: www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating
  • Healthline.com What Causes Tingling Lips? [Online] Available at: www.healthline.com/health/tingling-lips

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.