Så kan du behandla och förhindra fotsvett

Så kan du behandla och förhindra fotsvett
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fotsvett är ett vanligt problem som alla nog drabbats av vid något tillfälle i livet. Fotsvett kan vara resultatet av dålig fothygien, bakterier eller svamp, typen av sko, fukt, och även stress. Det är ett pinsamt och obehagligt problem att lida av.

Det finns många produkter mot fotsvett på marknaden. Dock kan de flesta av dessa produkter endast neutralisera lukten. Det är sällan de eliminerar problemet. Idag erbjuder vi dig därför några tips och naturliga behandlingar du kan använda för att bekämpa fotsvett och få ännu bättre resultat!

Hur förhindrar vi fotsvett?

För att behandlingar ska vara effektiva är det väldigt viktigt att du vidtar några försiktighetsåtgärder innan du provar på något nytt. Fotsvett uppstår oftast genom våra vardagliga rutiner. Därför är det är viktigt att först identifiera och ändra dåliga vanor om vi vill att problemet ska försvinna helt.

  • Hygien: Det är väldigt viktigt att du tvättar dina fötter dagligen för att minska närvaron av bakterier. Om möjligt bör du använda en antibakteriell tvål och exfoliant för att få bort uppbyggnaden av döda celler.
  • Fuktighet: Fuktighet är en av orsakerna till fotsvett. Det är viktigt att du håller fötterna torra och undviker överfuktiga miljöer. Detta kommer hjälpa till att förhindra svampväxt.
  • Deodoranter: Att använda sprej eller pulverdeodorant för dina fötter är ett bra sätt att undvika alltför stora mängder svett och lukt.
  • Skor: Vad du har på fötterna är en viktig faktor när det kommer till fotsvett. Det är viktigt att välja skor som låter fötterna andas, då lufttäta skor kommer leda till luktproblem.
  • Strumpor: Strumpor gjorda av syntetiskt material leder till att fötterna luktar. Om möjligt, använd 100% bomullsstrumpor.

Behandlingar mot fotsvett

Efter att du använt dig av ovanstående tips kan en huskur också vara ett bra sätt att på ett naturligt sätt eliminera och förhindra fotsvett. Det finns flera sätt att tvätta dina fötter på och få bort detta pinsamma elände!

Bakpulver

Bakpulver är bra om du har mycket fotsvett

Bakpulver är en naturlig deodorant och kan användas istället för sprejer och pulver. Strö lite i dina skor och på fötterna för att förhindra fotsvettslukten.

Äppelcidervinäger

Denna naturliga produkt hjälper till att eliminera fotsvett och balanserar hudens pH. Det är även milt antibakteriellt. Tillsätt 5 teskedar äppelcidervinäger i en skål varmt vatten och blöt fötterna i tio minuter.

Salvia

Salvia är en kraftig medicinalört

Salvia är en växt med antibakteriella egenskaper som kan hjälpa dina fötter att inte svettas lika mycket. För att använda denna kur, lägg torra salviablad i dina skor dagligen eller blöt fötterna i en blandning på salvia och varmt vatten i 15 minuter.

Ingefära

Ingefära är en rot med antibakteriella egenskaper som hjälper dig att bekämpa fotsvett. Ingefära minskar svullnader och låter fötterna vila, roten är känd för sina anti-inflammatoriska egenskaper. För att använda denna kraftfulla behandling, riv bara en mellanstor ingefärsrot i 1 liter vatten och koka i 15 minuter. Använd denna vätska för att massera dina fötter innan du går och lägger dig.

Rosmarin, citron och mint

Rosmarin hjälper till att rengöra huden

Denna naturliga behandling är idealisk för att eliminera fotsvett eftersom den förhindrar att fötterna svettas lika mycket, samt eliminerar bakterier och rengör huden på djupet så att de blir rena, friska och luktfria!

Hur förbereder jag denna helt naturliga behandling?

Blanda 1 liter varmt vatten med saften från en citron, en tesked rosmarin och en tesked mint i en stor skål. Blöt dina fötter i 15 minuter i blandningen och torka dem väl, tills de är helt torra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.