7 farliga symtom som du bör uppmärksamma

Sömnbrist kan påverka din hälsa och om du inte får vila slutar kroppens rengöringssystem och kognitiva funktioner att fungera.
7 farliga symtom som du bör uppmärksamma
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det händer att stress, dagliga sysslor och saker som bekymrar oss gör att vi inte lägger märke till när vår kropp försöker varna om att något inte står rätt till. Många oroar sig mer om andra än sig själva, men ibland uppkommer farliga symtom som vi bör uppmärksamma. Du behöver inte vara rädd. Vi kommer i denna artikel att ta upp information om olika sjukdomar och dess indikatorer samt förklara varför det är viktigt att du lever en sund livsstil för att du ska kunna njuta av en bra hälsa.

Du behöver hålla en bra kosthållning, lära dig att slappna av och anamma hälsosamma vanor för att du ska må som bäst.

1. Du går ofta och kissar

farliga symptom

Behöver du ofta gå på toaletten? Att ofta behöva kissa är vanligt, speciellt bland kvinnor, men ett överdrivet behov kan vara ett symtom på någon form av infektion. En urinvägsinfektion kan ha olika orsaker. Du bör höra med din läkare angående vad som kan vara orsaken i just ditt fall. Detta är viktigt, eftersom det kan vara ett tecken på att du har någon form av sjukdom.

2. Magsmärtor

Magsmärtor

Hur ofta lider du av magsmärtor? Det är ett av de farligaste symtomen och du borde aldrig låta det gå obemärkt. Det kan bero på mensvärk, eller så kan det ha att göra med förstoppning eller gastrit – det finns så många möjliga orsaker att det helt enkelt inte går att avgöra. Det är viktigt att du känner till orsaken till dessa magsmärtor.

Om du ofta lider av magsmärtor bör du uppsöka en läkare, speciellt om du har börjat tappa aptiten eller om du går ner mycket i vikt utan anledning.

3. Ihållande hosta

Hostar du mycket?

Hosta kan börja med en förkylning, att du blir hes, att något är fel med luftkonditioneringen, mm. Det kan vara något tillfälligt och ofarligt. Men om hostan fortsätter under en lång tid bör du uppsöka en läkare.

Det kan finnas många orsaker till varför du har en ihållande hosta. Det kan ha att göra med svalget, polyper, allergier eller mer allvarliga sjukdomar, där snabb medicinsk intervention ofta är viktigt.

4. Är du andfådd?

Farliga symptom: andfåddhet

Går du i trapporna mycket hemma eller där du arbetar och märker att du känner dig allt mer andfådd? Vad beror det på? Du säger till dig själv att det egentligen inte är något, att det alltid finns dagar då alla känner sig mer trötta än vanligt. Du tänker inte mer på det och låter det gå några dagar.

Du bör vara vaksam. Det är ett av de farliga symtomen som du måste uppmärksamma. Det har ofta att göra med kardiovaskulära problem, så om du känner av smärta i bröstet eller magen, fötterna, händerna, mm. borde du prata med din läkare. Att inte göra det resulterar många gånger i hjärtproblem.

5. Ångest

Ångest är ett farligt symptom

En ihållande oro kan vara ett tecken på att något inte står rätt till, och det går ofta lång tid innan personen går till en specialist. Att leva med ständig ångest är farligt för hälsan.

Hela vår kropp påverkas av stress och ångest. Magsyror, dålig matsmältning, problem med att sova, mm… Dessa är tysta fiender som stjäl din livskvalitet lite i taget, och om ångesten inte behandlas ordentligt kan den orsaka ännu värre problem med tiden.

6. Sömnlöshet

farliga symptom

Hur ofta lider du av sömnlöshet? Är det något tillfälligt eller kroniskt återkommande? Om du inte sover ordentligt under natten kommer det att påverka din livskvalitet: det försvagar immunförsvaret, kroppen mister sina rengörande funktioner, de kognitiva förmågorna försämras, du får minnesproblem samt problem med att koncentrera sig…

Sömnlöshet är en fiende för hälsan och det är viktigt att du tar reda på vad det beror på. Emotionella problem? Smärtor? Konsultera en läkare för att göra en närmare undersökning så att du får sova och kan må bra.

7. Nya och konstiga födelsemärken

farliga symptom

Ett av de farliga symtom som kan drabba oss är nya födelsemärken. Undersök dess form; är den symmetrisk eller osymmetrisk? Som du säkert vet är det nu för tiden mycket vanligt med hudcancer, och exponering för solen orsakar ofta problem med hälsan.

Skydda dig mot solen med solkräm, oavsett årstid, och undvik att gå ut när solen är för stark. Uppsök en dermatolog om du märker att det har uppkommit nya märken på din hud, speciellt om de är osymmetriska. Det är värt det!

Försök att förbättra din livskvalitet genom att uppmärksamma alla dessa farliga symtom. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.