Vad man ska göra vid smärta i bröstet

Vad man ska göra vid smärta i bröstet

Senaste uppdateringen: 28 april, 2019

Du har mest troligt upplevt tillfällen av plötslig smärta i bröstet. Trots att det generellt sett är relaterat till andningsproblem – mestadels från andfåddhet – så bör du uppsöka en specialist om dessa episoder inträffar ofta, eftersom det kan röra sig om ett allvarligare problem som måste behandlas. Lär dig hur du tar hand om smärta i bröstet nedan.

Att lära känna bröstsmärtorna

Om du känner en stark smärta som strålar genom ryggen så är det ett dåligt tecken. Detta kan indikera att väggarna i en av dina vener har spruckit, vilket kan kräva omedelbar operation. Individer som lider av hypertoni bör vara speciellt försiktiga eftersom de löper mycket högre risk att drabbas av dessa komplikationer.

Om du å andra sidan drabbas av huggande smärtor i bröstområdet så är det troligtvis muskelsmärtor. Om smärtan ökar i intensitet när du byter position eller tar ett djupt andetag så är detta definitivt orsaken. För att lösa detta obehag så bör du ta antiinflammatoriska eller muskelavslappnande medel, vilka snabbt kommer få problemet att försvinna.

Om din smärta i bröstet är mer generell och du mår lite bättre av att sitta upp så betyder det att lagret som täcker hjärtat är inflammerat. Detta tillstånd kallas perikardit och orsakar feber, täppt näsa och smärta i hela kroppen. Det är viktigt att du omgående uppsöker läkare.

Hur skiljer jag mellan olika typer av smärta i bröstet?

Halsfluss i bröstet

Huggande smärta

Denna smärta orsakas i nästan alla fall av olämplig användning av kraft eller tung träning, vilket orsakar inflammation i en eller flera av musklerna. När detta händer så kommer du uppleva en stark smärta när du byter position eller andas djupt. Denna smärta kan lindras genom att ta ett muskelavslappnande eller antiinflammatoriskt medel, som vi tidigare nämnde.

Bränna känsla i bröstet

Detta är den vanligaste typen av problem och får många att uppsöka läkare. I majoriteten av fallen så är känslan väldigt stark och relaterar till ett gastriskt problem som orsakar halsbränna och reflux. Dessa irriterande symptom dyker generellt sett upp en halvtimme efter att man konsumerat vissa livsmedel som ger upphov till tillståndet. Detta kan bland annat röra sig om väldigt sura juicer, starkt kryddat mat eller fetthaltiga livsmedel.

Kom ihåg följande vid smärta i bröstet…

Oavsett vad som orsakar bröstsmärtorna så är det viktigt att du uppmärksammar dem direkt. Du bör inte vänta på att symptomen blir värre eller att att något allvarligt ska hända innan du uppsöker en läkare. Förebyggande och tidig diagnos är de bästa verktygen för att hitta ett hälsosamt levnadssätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.