Naturlig behandling av seninflammation

Naturlig behandling av seninflammation
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Många människor lider av seninflammation i olika delar av kroppen, såsom armbågar, hälar, skuldror eller handleder. Dock är det många som bara konstaterar denna smärta utan att veta dess orsak eller vilken behandling av seninflammation som behövs.

Seninflammation kan orsakas av en skada, vilket ofta drabbar idrottare, eller överbelastning av senor när de är oflexibla. Här kommer vi att ge dig några huskurer för att behandla detta effektivt och naturligt.

Hur vet jag om jag har seninflammation?

Det viktigaste symptomet på seninflammation är smärta som sitter i hela senan, i allmänhet nära en led. Denna smärta kan komma och gå och oftast blir den värre av motion.

Om du har lokaliserat sensmärta som återkommer varje dag bör du träffa en läkare. Denne kan då undersöka problemet och utföra relevanta tester.

Eftersom behandlingen i allmänhet är baserad på regelbunden konsumtion av antiinflammatoriska läkemedel och en hel del av fallen inte förbättras i första taget, vill vi rekommendera några naturliga huskurer med antiinflammatoriska effekter utan biverkningar.

Lämplig kost vid behandling av seninflammation

Det finns några näringsämnen som är nödvändiga vid naturlig behandling seninflammation. Du kan konsumera dem i form av livsmedel och/eller som naturliga tillskott.

 • Vitamin C: ät mat rik på vitamin C (citrusfrukter, kiwi, hallon, jordgubbar, papaya…) eller ta det som ett tillskott. Du kan också ta för vana att pressa en skvätt citronsaft på din mat eller som en dressing på salladen.
 • Magnesium: bidrar till att skapa kollagen, som är grundläggande för skelettet, senor och brosk. Det konsumeras via livsmedel (kakao, gröna bladgrönsaker, bananer, torkad frukt och frön) eller som ett tillskott såsom magnesiumcitrat, magnesium eller magnesiumklorid (det är bäst att undvika den sistnämnda om du lider av halsbränna).
 • Vitamin E: en antioxidant som skyddar kroppens vävnader från skador orsakade av ämnen som kallas fria radikaler. De finns i gröna bladgrönsaker (t. ex. broccoli och spenat), frön, vetegroddar, öljäst och äggula.
 • Bioflavonoider: bioflavonoider eller vitamin P, fungerar som antioxidanter eftersom de hjälper vitamin C att hålla kollagennivåerna balanserade. De finns i citrusfrukter och då främst i deras skal. Därför rekommenderar vi att du använder ekologiska citron- och apelsinskal i dina sallader, kakor eller smoothies. De finns också i vindruvor, körsbär, aprikos, nypon, papaya, paprika och bovete.
Kroppen behöver C-vitamin

Hemgjorda grötomslag för behandling av seninflammation

Du kan göra hemgjorda grötomslag av medicinalväxter för att lindra seninflammationssymptom. Använd följande växter:

 • Vallört (Symphitum Officinale): Denna medicalväxt har viktiga positiva effekter på alla typer av blåmärken och frakturer eftersom den verkar mycket regenerativt på vävnader. Den skall alltid appliceras utvärtes eftersom invärtes användning kan vara giftig.
 • Gurkmeja (Curcuma Longa): har viktiga antioxidativa, antiinflammatoriska och anticancerogena effekter. Det kan också användas i maträtter.
 • Slåttergubbe (Arnica Montana): en av de mest kända naturliga antiinflammatoriska kurerna.
Vallört

Helst bör du införskaffa dessa växter färska. Krossa dem i en mortel och applicera dem direkt på det område du vill behandla. Täck med ett bandage och linda inte för hårt.

Om du får tag på torra växter, mjuka upp dem med en mycket liten mängd vatten och applicera dem sedan på huden på samma sätt. Täck med en duk så att de hålls på plats.

Arnika sticker ut bland dessa växter. Den är kanske mest känd bland idrottare och människor som lider av inflammatoriska problem eftersom den ofta används i naturliga och homeopatiska läkemedel för sin antiinflammatoriska styrka. Denna växt kan hittas i krämer, tinkturer, homeopatiska kurer etc.

Om du väljer homeopati och Arnica, använd detta separat från måltider, drycker och starka smaker eller mint (tuggummi, tandkräm etc.)

Grötomslag av lera vid behandling av seninflammation

Grötomslag av lera är en mycket användbar gammal huskur för att lindra smärta som orsakas av inflammation. Du kan använda grön eller röd lera och blanda den med varmt vatten tills den förvandlas till en enhetlig pasta. Istället för vatten kan du också använda en infusion med någon av de tidigare nämnda medicinalväxterna.

Applicera grötomslaget i 20 minuter och skölj sedan noga med varmt vatten.

Grötomslag av lera bör användas en eller två gånger i veckan.

Foton av Matt Lavin och DorteF.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Almekinders, L. C. (1998). Tendinitis and other chronic tendinopathies. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-199805000-00003
 • Sharma, P., & Maffulli, N. (2005). Tendon injury and tendinopathy: Healing and repair. Journal of Bone and Joint Surgery – Series A. https://doi.org/10.2106/JBJS.D.01850
 • Curtis, L. (2016). Nutritional research may be useful in treating tendon injuries. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.12.039
 • Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4
 • Xu Y, Murrell GA. The basic science of tendinopathy. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1528–1538. doi:10.1007/s11999-008-0286-4

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.