6 ovanor som leder till förtida åldrande

6 ovanor som leder till förtida åldrande
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Dåliga vanor som rökning och en stillasittande livsstil kan göra att din hud försämras snabbare och drabbas av förtida åldrande.

Vid något tillfälle i ditt liv har du inget annat val än att acceptera att tecken på åldrande är en del av de biologiska processer som din kropp går igenom. Det finns dock några dåliga vanor som gör att du åldras snabbare utan att du märker det.

Din hud, precis som de andra organen, genomgår en rad förändringar över tid. Därför är det normalt att den börjar utveckla åldersrelaterade rynkor och bristningar mellan det att du är 45 och 50 år. Problemet är att du vanligtvis förbiser de saker som skadar huden och du börjar märka att hudförändringarna påverkar din självkänsla.

Medan det finns många produkter och behandlingar som kan motverka det, är det oundvikligt att du märker tecken på åldrande om du inte bryter med vissa dåliga vanor. Vad kan du göra för att undvika denna situation? Förutom att förbättra din skönhetsrutin, är det bäst att du bryter med de dåliga vanor som leder till förtida åldrande. Läs vidare för att ta reda på vilka de är!

Dåliga vanor som leder till förtida åldrande och som du normalt ignorerar

Man bör börja ta hand om sin hud redan från det att man är ung. Även om många försöker slåss mot tecken på åldrande när de börjar dyka upp, är det mest effektiva sättet att undvika dem att ta hand om din hud innan de utvecklas.

Det finns många gifter och flyktiga partiklar i omgivningen som har en negativ inverkan på din hud. Därför bör du hålla dig borta från dem om du vill undvika förtida åldrande.

Det är också sant att genetiska faktorer påverkar hur snart rynkor uppträder. Men en hälsosam livsstil kan fördröja denna process och för övrigt förbättra din livskvalitet. Låt oss nu titta närmare på de dåliga vanor som får dig att åldras snabbare så att du kan bryta med dem.

Att använda för mycket smink

Kvinna som sminkar sig

Nästan alla kvinnor använder smink för att se vackrare ut. Vad många missar är att de tar på sig för mycket smink som har negativa konsekvenser för hudens hälsa. Resterna av dessa produkter ackumuleras i porerna och orsakar många problem. Dessutom låter de inte vävnaderna andas ordentligt eftersom de orsakar tilltäppning och blockeringar.

Tips

 • Försök att undvika att använda smink när det inte är nödvändigt. Din hud behöver andas naturligt.
 • Rengör ditt ansikte varje dag för att ta bort eventuella rester av kosmetiska produkter.

Rökning

Rökning leder till förtida åldrande

Cigaretter är fulla av kemikalier som påverkar andningen och bidrar till att huden förstörs. Gifter påverkar cellernas syresättning och stör vävnadsregenerering. Dessutom orsakar rökning uttorkning, att röka mycket kan få huden att torka ut och försvaga huden. Detta accelererar uppenbarligen bildandet av rynkor och fläckar, även från det att du är ung.

Tips

 • Försök att sluta röka. Även om det inte är lätt, finns det många saker du kan göra för att uppnå det.
 • Om du inte röker, försök inte exponera dig själv för cigarettrök. Denna rök är inte harmlös och den innehåller partiklar som är skadliga för huden.

Att inte använda solskyddsmedel

Kvinna som använder solkräm

Användning av solskyddsmedel varje dag är ett av de bästa sätten att förhindra förtida åldrande. Denna produkt minimerar UV-påverkan på huden. Det räcker inte att använda det soliga dagar eller på stranden. Solens strålar hittar alltid ett sätt att hitta in, även när det är molnigt. Därför bör du använda det dagligen utan några undantag.

Tips

 • Applicera solskyddsfaktor 30 eller högre innan du utsätter dig för direkt solljus.
 • För att komplettera det, använd kläder som skyddar din hud mot solens strålar: långa skjortor, hattar, solglasögon och så vidare.

Att sova för lite

Att sova för lite

Dålig sömn leder till märkbara negativa konsekvenser för din huds hälsa. När du sover uppstår processer som hjälper till att minska attackerna som orsakar hudproblem. Att sova mindre än 7 timmar per dygn påverkar cirkulationen och utseendet, vilket skapar rynkor, ögonpåsar och säckig hud.

Tips

 • Försök att lägga dig och vakna samma tider varje dygn för att inte störa dina sömnvanor.
 • Om du har svårt för att sova, försök hitta orsaken till sömnsvårigheterna för att behandla dessa så snart som möjligt.

Dålig mat

Skräpmat

Detta är en av de sämsta vanorna som får dig att åldras snabbast. De näringsämnen du får från mat är väsentliga för en frisk och ungdomlig hud. Det är därför du löper större risk för för tidigt åldrad hud om du äter dåligt.

Överdrivet fett- och sockerintag, liksom en överdriven konsumtion av bearbetade produkter, påverkar elastinproduktionen och accelererar åldrandet. Tyvärr innehåller många livsmedelsprodukter också gifter och skadliga kemikalier. Att äta dessa livsmedel påverkar cirkulationen och stör därigenom syresättningsförmågan.

Tips

 • Försöka äta mer ekologiska livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och magert kött.
 • Uteslut bearbetat kött och söta bakverk så mycket du kan.
 • Byt ut läsk mot vatten.

En stillasittande livsstil

Lat person

En stillasittande livsstil kan leda till många hälsoproblem, och förtida åldrande är ett av dem. Vad många inte vet är att det också påverkar huden. Du måste träna för att få en hälsosam kropp. Om du tränar dagligen eliminerar du många gifter som kan påskynda åldrandet.

Tips

 • Träna minst 30 minuter om dagen.
 • Om du har några fysiska begränsningar, besök en specialist för att ta reda på vilka aktiviteter som passar dig.

Nu när du känner till de dåliga vanorna som leder till förtida åldrande, försök att leva ett hälsosammare liv. Det kommer utan tvekan att bidra till att främja ditt välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.