5 sätt du förbättrar ditt utseende genom att sluta röka

januari 3, 2019
Utöver de finansiella resurser du kommer kunna spara kommer det även föra med sig många andra fördelar för din allmänna hälsa, som du kommer märka av både internt och externt.

Att sluta röka är svårt för alla, men det är ändå viktigt att göra det. Förutom att ha många hälsofördelar kommer det minska risken för:

  • Cancer
  • Hjärtattacker
  • Hjärtsjukdomar
  • Stroke
  • Katarakt

Du kommer även kunna andas lättare och hosta mindre, ditt blodtryck kommer minska, din hud kommer se friskare ut, du kommer se yngre ut och dina naglar och dina tänder kommer se mindre gula ut. Att sluta röka förbättrar definitivt din hälsa och ditt fysiska utseende.

Här är fem anledningar att sluta röka så snart som möjligt.

För tidigt åldrande

Tidiga ålderstecken

Oavsett hur gammal du är kommer du någon gång i framtiden börja oroa dig över åldrande. Att röka minskar dina blodkärl, speciellt i hudens yttre lager. Detta skadar ditt blodflöde mycket snabbare än det borde. Utan korrekt blodflöde får din hud inte tillräckligt med syre och andra viktiga näringsämnen.

Det är något som tillsammans med de tusentals kemikalier som finns i cigaretter får huden att mista kollagen och därmed sin elasticitet. Om du inte väljer att sluta röka kommer du därför få mer oestetiska rynkor än du borde.

Hälsan och utseendet på dina tänder

Oavsett om du håller med eller inte är ett friskt leende viktigt för din hälsa och ditt fysiska utseende. Att le spelar en viktig roll i dina dagliga interaktioner med andra. Bra tandvård är något du aldrig bör ta lätt på, men rökning kan förstöra det.

Tjäran och nikotinet i tobaken gör dina tänder gula. Varför inte minska ner på din rökning genom att byta till elektroniska cigaretter? Med tiden kommer det minska den gula tonen på dina tänder och kanske hjälpa dig att sluta röka helt.

Tunnare hår

Tunnare hår

Som om de första två anledningarna inte räckte kan cigaretter även minska tjockleken på ditt hår. För de som har varit rökare länge har studier visat att de kemikalier och gifter som finns i cigaretter till slut kommer skada det DNA som finns i dina hårsäckar.

Det innebär att ditt hår inte bara kommer bli tunnare, utan även kommer bli mer ömtåligt. Hårvård är inte bara ett problem för kvinnor. Om du är man, tänk på hur du kommer se ut i framtiden, med dåliga tänder och tunt hår.

Att sluta röka verkar inte som en så dålig idé nu, eller hur?

Att sluta röka förbättrar hudens utseende

Hudens hälsa och utseende

Vi har redan nämnt att om du inte väljer att sluta röka kommer du inte kunna undvika tidiga ålderstecken, men vi har inte diskuterat de avskyvärda effekter som rökning har på din hud. Om du röker mycket kommer du oavsett din ålder märka att kvaliteten på hudtonen börjar brytas ner.

När du röker får du mörka fläckar och pigmentering på din hud. Det kan få de mörka påsarna under dina ögon att bli ännu mörkare och tydligare. När du slutar röka får din hud större blodtillförsel. Det innebär att du får färre gifter i dina porer och de där fläckarna kommer gradvis att försvinna när din kropp regenererar sig själv.

Det kommer även minska påsarna under dina ögon.

Din läkningsförmåga försämras

Långsam läkning

När du röker får de röda blodcellerna (hemoglobin) inte lika mycket syre som de borde. När dina blodkärl krymper i storlek blir det svårare att leverera syre till de vävnader som behöver det som mest. Det innebär att läkningsprocessen blir svårare för rökare.

Om du funderar på att genomgå någon typ av operation, antingen p.g.a. medicinska skäl eller estetiska, är det viktigt att tänka på. Din kirurg kan komma att säga till dig att du måste sluta röka innan operationen kan genomföras.

Att sluta röka är inte lätt, men tack vare teknologiska och medicinska framsteg finns det många redskap du kan använda för att starta processen och lämna det bakom dig. Med hjälp och råd från din läkare och stöd från saker som nikotinplåster och elektroniska cigaretter är vi säkra på att du kommer kunna sluta röka och främja både din hälsa och ditt utseende.

  • Andersson, G., & Dalhamn, T. (1973). Hälsoriskerna vid passiv rökning. Läkartidningen.
  • Hansen, A. (2012). Rökning förkortar kvinnors liv med elva år. Lakartidningen. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)61720-6
  • Glover, M., & McRobbie, H. (2016). Smoking Cessation. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00412-4