10 effekter resveratrol kan ha på huden

Resveratrol har otaliga fördelaktiga hälsoegenskaper. Det är också ett bra hjälpmedel när det kommer till hudvård. Känner du till vilka effekter resveratrol kan ha på din hud? Ta en titt!
10 effekter resveratrol kan ha på huden

Senaste uppdateringen: 16 april, 2021

Resveratrol finns naturligt i vissa frukter och grönsaker, som bland annat druvskal, nötter och i höga koncentrationer i rött vin. Har du hört talas om vilka effekter resveratrol kan ha på din hud? Du kommer att bli förvånad över att få veta att det kan vara fördelaktigt både på estetisk nivå och för att behandla vissa medicinska tillstånd.

Du hittar detta ämne i kosttillskott och i kosmetiska krämer. Dessutom är det säkert och inte giftigt att konsumera det. Det är också säkert att applicera det lokalt i form av en kräm. Krämer med en koncentration på mer än 0,5% orsakar emellertid inte sällan irritation.

Effekter av resveratrol på huden

Denna komponent har flera biologiska egenskaper, inklusive en hjärtskyddande, neuroskyddande, antiinflammatorisk och antioxidantisk aktivitet och dessutom motverkar den cancer. För att förklara effekterna närmare i detalj, listar vi nedan 10 effekter av resveratrol har som är relaterade till hudvävnad.

1. En antioxidant för att eliminera fria radikaler

Resveratrol är en molekyl som verkar antioxidativt. Det fungerar som en dubbel antioxidant som kan neutralisera fria radikaler och öka kroppens medfödda förmåga att göra sig av med dem. Lokalt applicerad resveratrol, i kombination med baicalin och vitamin E, är kosmetiska ingredienser som man kan använda för att föryngra huden.

häller upp rött vin i glas
Rött vin är en naturlig källa till resveratrol.

2. Effekter av resveratrol: Motverkar åldrande

Med det sagt kan resveratrol också hjälpa till med andra tecken på åldrande. En studie publicerad i Journal in Drugs of Dermatology visar en signifikant förbättring av följande tecken i samband med hudåldrande:

 • Rynkor
 • Styrka och elasticitet
 • Slapphet
 • Hyperpigmentering
 • Matt och grov hud

Forskare fortsätter att studera den roll resveratrol kan spela för att förhindra fotoåldrande. Genom experimentella modeller jämför de detta ämne med andra antioxidanter som används i hudvårdsprodukter. På detta sätt kan de få en fullständig bild av effektiviteten.

3. Effekter som resveratrol kan ha på huden: Depigmentering

Resveratrol är också en direkt och indirekt tyrosinashämmare. Därför är det ett lovande botemedel för behandling av pigmentstörningar, tack vare dess olika effekter på bildandet av fläckar på huden.

Trots gott om laboratoriebevis finns det dock begränsade data från studier på människor. Ytterligare kliniska prövningar behövs för att bekräfta dess effekt och säkerhet.

Missa inte den här artikeln: Fem orsaker till pigmentfläckar i ansiktet

4. Förbättrar akne

Studier publicerade i  American Journal of Clinical Dermatology visade positiva resultat beträffande resveratrolgel för akne. Ytterligare prövningar av effekten vid olika koncentrationer och formuleringar krävs dock för att hitta en lämplig formel för terapeutiska behandlingar.

Acne vulgaris är en inflammation i hudens talgkörtlar, som kännetecknas av ett inflammatoriskt immunsvar mot bakterierna Cutibacterium acnes. Resveratrol visade ihållande antibakteriell aktivitet mot dessa bakterier.

5. Ett antiinflammatoriskt medel

Inflammatorisk dermatos är det vanligaste kliniska problemet inom dermatologi. På grund av de allvarliga biverkningarna av immunmodulering, som glukokortikoider och takrolimus, finns det en hög efterfrågan på säkra och effektiva alternativ. Krämer som finns på marknaden idag skapar ofta reaktioner som patienter och läkare helst vill undvika.

Även om det fortfarande finns få eller inga bevis för att resveratrol kan hämma hudinflammation hos människor, har dess antiinflammatoriska effekter visat sig vara mycket effektiva hos möss med inflammatoriska dermatoser.

6. Effekter av resveratrol mot cancer

Oxidativ stress spelar en viktig roll i utvecklingen av hudcancer, som melanom. Följaktligen kan användningen av antioxidanter, som bland annat resveratrol, hjälpa till att förebygga och behandla denna onkologiska sjukdom.

Vi kan till exempel ta en titt på de studier som publicerats i International Journal of Molecular Sciences. Sammantaget visar resveratrol en potentiell anticanceraktivitet både in vivo och in vitro.

7. Effekter som resveratrol kan ha på huden: Epidermal regenerering

Lokal utvärtes applicering av resveratrol påskyndar hudregenerering efter peelingbehandlingar genom att öka kollagenproduktionen. Dessutom minskar det irritation och rodnad i huden.

Studier visar att formler med detta ämne kan stimulera spridningen av fibroblaster och bidra till en ökning av kollagen III-koncentrationen. Båda ämnena spelar en roll i hudläkningsprocessen.

8. UV-skydd

Överdriven exponering för ultraviolett strålning orsakar generellt solbränna, fotoåldrande och hudcancer. Som sagt, studier både in vivo och in vitro har visat att resveratrol skyddar huden mot UV-strålning. Förutom UVA-strålning kan det också skydda keratinocyter (epidermala celler) från UVB-skador.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Solens skadliga effekter på din hud

9. Keloida ärr

Keloida ärr är resultatet av överdriven ärrbildning i huden som leder till en överväxt av de involverade fibrerna och cellerna. Lyckligtvis finns det studier inom biovetenskap, bioteknik och biokemi som visar att resveratrol kan positiva effekter på keloida ärr.

I studier inducerade resveratrol apoptos (programmerad celldöd) i keloida ärr. Samtidigt orsakade det minskningar av uttrycksnivåerna av mRNA för kollagen I och procollagen III. Dessutom ökade det uttrycket av SIRT1. Med andra ord kan det sakta ner eller till och med stoppa den förvärrade mekanismen som leder till denna överdrivna ärrbildning.

kvinna med ärr på axeln
Keloida ärr uppträder som ett resultat av ett överdrivet försök från kroppen att läka sår.

10. Kutan sårläkning

Läkning av hudsår involverar spridning av fibroblaster och keratinocyter, såväl som kollagenavlagringar. Enligt flera observationer stimulerar resveratrol cellproliferation i sår hos djur, vilket påskyndar läkningsprocessen.

Några sista ord om de effekter resveratrol kan ha på huden

Som du kan föreställa dig blir det mer och mer populärt att använda resveratrol inom kosmetologi och dermatologi. Detta beror på att det finns många bevis som tyder på att det kan vara ett lovande terapeutiskt medel. Kliniska studier har dock ännu inte helt bekräftat dess potential.

Ändå är framtiden lovande för detta medel. Detta gäller särskilt aspekter som har att göra med adekvat läkning och skydd av hudvävnaden från yttre ämnen, som UV-strålning. Det är dock alltid tillrådligt att konsultera en läkare för råd om korrekt användning tills vi har mer bevis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
 • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
 • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
 • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
 • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
 • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
 • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
 • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
 • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.