Hyaluronsyra: Skönhet du kan skapa

Visste du att precis som med kollagen så producerar vår kropp också hyaluronsyra och att vi kan stimulera produktionen genom att äta rätt kost?
Hyaluronsyra: Skönhet du kan skapa
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Hyaluronsyra är något som det pratas mer och mer om. Det är något som blivit väldigt populärt eftersom många kändisar använder det i skönhetsbehandlingar.

Men vad många inte vet är att detta är ett ämne som finns naturligt i kroppen och att kroppen kan “producera” det givet att man följer en hälsosam kost.

I denna artikel ska vi berätta mer om detta.

Vad är hyaluronsyra och vad är det bra för?

Vad är hyaluronsyra och vad är det bra för?

Tillsammans med kollagen är denna syra mycket betydelsefull när vi vill motverka rynkor och som hjälp när vår hud förlorar sin vitalitet över tiden.

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen och finns i de flesta vävnader, organ, brosk och, naturligtvis, dermis.

När vi åldras börjar mängden hyaluronsyra som finns i kroppen minska avsevärt.

När vi når 35 minskar kroppens hyaluronsyraproduktion kraftigt, och detta syns i ansiktet och på andra delar av kroppen. De mest uppenbara tecknen på bristen på denna komponent är synbart åldrande, rynkor och lös hud.

En av de viktigaste egenskaperna hos denna syra är dess förmåga att binda vatten och återfukta huden.

Det ger dermis ett fastare utseende och är perfekt för att “fylla i” rynkor. Hyaluronsyra har varit en ingrediens i estetiska läkemedel sedan 90-talet i form av injektioner som hjälper till att återställa volymen och hudens ungdomliga utseende.

Kvinnor vänder sig till detta ämne när de börjar märka de första tecknen på åldrande eftersom när kroppen börjar förlora det, blir det svårare att producera naturligt.

Bristen på hyaluronsyra syns tydligast på följande områden:

 • Mungipor och läpparnas kontur
 • Kinder
 • Skrattlinjer (vid näsan)
 • Kråkfötter (vid ögonen)

Hur du kan få ett naturligt tillskott av hyaluronsyra

Brist syns vis munnen och ögonen

Hyaluronsyra, känt som en “ungdomsbrunn” är ett viktigt näringsämne som inte bara minskar rynkor och förbättrar huden, utan  som också stärker immunförsvaret och reparerar skadad vävnad.

För att återställa förlusten av hyaluronsyra som vi alla upplever med tidens gång, rekommenderar vi att du konsumerar dessa livsmedel:

Magert kött

De fettfria delarna av kött innehåller stora mängder av detta näringsämne. Dessutom hjälper de kroppen att producera kollagen och man behöver inte genomgå några operationer eller dyra behandlingar.

Magert kött innehåller hyaluronsyra som kan hjälpa till att läka sår och stärka bindväven.

Lägg till detta kött till din kost:

 • Lamm
 • Nötkött
 • Kalvkött
 • Anka
  Kalkon

Gelatin

Hyalurosyra i gelatin

Gelatin (som i den amerikanska desserten Jello) är vanligt att använda i desserter, och är ett magert livsmedel. Detta livsmedel innehåller mycket hyaluronsyra.

För att förbättra kroppens vävnader, ät en portion gelatin varje dag (du kan blanda det med frukt).

Det är bra att komma ihåg att när man äter gelatin, gör det mer än att bara återfukta huden eftersom ämnesomsättningen fördelar ut den till lederna och ledvätskan.

Det är en perfekt källa till hyaluronsyra för kroppen.

Torskleverolja

Du kan hitta torskleverolja i hälsokostaffärer och vanliga livsmedelsbutiker. Torskleverolja tillhandahåller inte bara hyaluronsyra till våra kroppar, utan även A-vitamin.

Detta näringsämne motverkar för tidigt åldrande och hjälper till vid kollagenproduktionen och minskar rynkor. Du behöver inte mycket: bara en daglig tesked.

Grönsaker

Ät grönsaker

Grönsaker är en perfekt källa för vitaminer och näringsämnen och, förstås, hyaluronsyra.

De grönsaker som innehåller mest av denna syra är potatis och mangold (du kan äta dem tillsammans eller separat). Ät dem inte stekta eller friterade eftersom att detta har motsatt effekt på hälsan.

Dessa grönsaker innehåller också zink, vilket är ett näringsämne som kroppen behöver för att producera kollagen.

Tänk på att äta ordentligt även av andra typer av grönsaker rika på vitaminer och betakaroten, som tomater, paprika, morötter och rödbetor.

Frukt

Naturligtvis finns frukt med på listan över livsmedel som gynnar friskare, yngre hud, och en övergripande friskare du.

Välj frukt som innehåller rikligt med C-vitamin eftersom det, förutom att producera hyaluronsyra, även förbättrar synen, skyddar huden från fria radikaler och hjälper till med sårläkning.

De frukter som innehåller mest C-vitamin är citrusfrukter (som exempelvis apelsin och grapefrukt) och bär (jordgubbar, hallon, körsbär).

Aromatiska örter

Aromatiska örter

Örter ger en utsökt och smakrik “touch” till dina maträtter. Samtidigt tillhandahåller de näringsämnen för kroppen som skapar både god hälsa och skönhet. De är perfekta!

Krydda dina maträtter med persilja, koriander, rosmarin och basilika för att hjälpa dermis, minska rynkor och stimulera ämnesomsättningen.

Avslutningsvis skulle vi vilja understryka att det också är viktigt att kroppen får tillräckligt med magnesium för att syntetisera hyaluronsyra.

Var kan man hitta detta?

 • Bananer, aprikoser och avokado
 • Cashewnötter, mandel, valnötter och kastanjer
 • Ärter och bönor
 • Solrosfrön
 • Tofu
 • Sojamjöl
 • Råris och hirs
 • Mjölk

Förutom att äta en balanserad kost och konsumera livsmedel som hjälper din kropp att producera hyaluronsyra, föreslår vi att du också dricker 2 liter vatten varje dag och tränar regelbundet.

Detta hjälper till att avlägsna de uppbyggda toxinerna i kroppen som kan skada hudens hälsa.

Självklart bör du inte röka eller dricka alkohol och kaffe om du vill ha en ung och frisk hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.