Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion

Du kan köpa kollagen i affären, men det är lätt och billigt att främja dess naturliga produktion.
Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du börjat märka av dina första rynkor? Oavsett om du precis har upptäckt dem eller har haft dem ett tag kanske du undrar hur du naturligt ökar din kollagenproduktion?

Du har kanske sett eller provat produkter som innehåller kollagen? Det finns dock sätt att få kollagen naturligt, och idag kommer vi berätta om dem.

Vad är kollagen?

Kollagen är det protein som det finns mest av i kroppen. Det är en viktig komponent för att skapa:

 • Hud
 • Ben
 • Muskler
 • Senor
 • Blodkärl
 • Tänder
 • Tarmar

Kollagen är det som gör huden elastisk och byter ut döda hudceller mot nya. Det är normalt att kollagenet minskar naturligt med tiden och orsakar rynkor, torr hud och ledsmärtor. Det är därför bra att etablera en rutin som främjar den naturliga produktionen av kollagen medan du är ung.

Vi rekommenderar att du börjar tänka på det medan du är runt 25-30, men är du äldre än det är det ändå aldrig för sent.

Varför är det bra att anamma vanor som naturligt ökar din kollagenproduktion?

Kvinna med hälsosam hy

När du än 25 oroar du dig antagligen inte så mycket över rynkor och hudvård. Du kanske också vet att det finns mindre naturliga lösningar för rynkor, som botox och plastikkirurgi. Problemet är att plastikkirurgi är dyrt och botox är ett gift som kan ha oönskade effekter på din hud.

Det finns å andra sidan krämer. Vissa av dem – speciellt de billiga – fungerar dock inte alltid. Och de dyra märkena kan vara svåra att handskas med ekonomiskt.

Men om du naturligt ökar din kollagenproduktion behöver det inte kosta så mycket och det är dessutom lätt. Det kommer ta längre tid, speciellt om du har djupa rynkor och inte har tagit hand om dem innan, men det är ändå möjligt.

Livsmedel som naturligt ökar din kollagenproduktion

Ditt bästa alternativ är att använda livsmedel som naturligt ökar din kollagenproduktion. Om du har en hälsosam kost kan du undvika många skönhets- och hälsoproblem som annars kan påverka ansiktet.

Några av de livsmedel du kan använda är:

Blåbär

Dryck med blåbär

Blåbär innehåller fytonäringsämnen som stärker kollagenfibrer. Det motverkar att din kollagenproduktion minskar med tiden. Vi rekommenderar att du äter minst 2 dl blåbär per vecka. Du kan äta dem hur du vill, men det bästa är att äta dem som de är eller använda dem i smoothies.

Vitlök

Vitlök i träsked

Det svavel som finns i vitlök förbättrar din kollagenproduktion. Faktum är att du genom att äta vitlök kan motverka smärta i dina leder. Vitlök innehåller även taurin, vilket motverkar skador på kollagenfibrer. Det innebär att det kollagen du har återställs och varar längre.

För att dra nytta av dessa fördelar kan du:

 • Äta en vitlöksklyfta per dag. Om du verkligen inte tycker om smaken kan du prova med 1/4 klyfta per dag. Ta den som om den vore ett piller och du kommer inte ens märka av smaken.
 • Gör ett te med vitlök och drick det varje dag. Lägg till en vitlöksklyfta i ditt kanel- eller myntate. Kanel och mynta hjälper till att dölja vitlökssmaken.

Ägg

Ägg är rika på naturliga aminosyror, som är viktiga för skapandet av nytt kollagen och din kost bör alltid utgöras av det. Du bör helst äta två ägg, tre gånger per vecka. Försök att undvika för mycket salt eller olja när du tillagar dem.

C-vitamin

Kapslar i träsked

C-vitamin är den viktigaste komponenten i kollagenproduktionen eftersom kollagenfibrerna kräver stora mängder C-vitamin för att bildas. Det är bäst att använda sig av olika livsmedel i kosten som innehåller C-vitamin eller att ta dagliga tillskott.

Om du väljer att ta tillskott, försök hitta sådana med naturliga ingredienser. Du kan hitta många hälsosamma alternativ i hälsobutiker, men undvik de som har artificiella tillsatser.

Infraröd ljusterapi

Utöver livsmedel kan du även använda dig av infraröd ljusterapi för att främja kollagenproduktionen. Det är något du kan göra i ditt eget hem. Infraröd ljusterapi kombinerar infraröda strålar (inte UV-strålar) för att stimulera cirkulationen och öka din kollagenproduktion.

Du hittar enheter för det i affärer som specialiserar sig på skönhetsbehandlingar. Oroa dig inte för priset – de är väldigt överkomliga och varar länge. Försök att använda det två gånger per vecka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Collagen – What Is It and What Is It Good For?
 • healthline.com/nutrition/collagen


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.