Fem orsaker till pigmentfläckar i ansiktet

Pigmentfläckar i ansiktet kan orsakas av flera saker. Att veta vilka de är kommer låta dig behandla dem korrekt. Vi vill berätta mer om detta i denna artikel.
Fem orsaker till pigmentfläckar i ansiktet

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Pigmentfläckar i ansiktet orsakas av en överproduktion av melanin – en kemisk beståndsdel som ansvarar för färgen på vår hud. När kroppen producerar mycket kan det dock koncentreras på vissa platser.

Denna hyperpigmentering kan även vara resultatet av för stor exponering för solen eller hormonobalanser, bland andra faktorer.

Oregelbunden pigmentering må vara associerat med åldrande, men pigmentfläckar i ansiktet kan även dyka upp vid slutet av ungdomsåren hos alla hudtyper.

Generellt är det väldigt vanligt med pigmenttillstånd. De har sällan allvarliga konsekvenser, utöver estetiskt, så man behöver inte oroa sig alltför mycket.

I denna artikel ska vi ta en titt på några av de möjliga orsakerna till pigmentfläckar i ansiktet.

Fem saker som leder till pigmentfläckar i ansiktet

Härnäst ska vi ta en titt på några saker som kan orsaka pigmentfläckar i ansiktet. Notera och ha dem i åtanke om du försöker bli av dem.

1. Hormoner

Hormonförändringar är de vanligaste orsakerna till att pigmentfläckar i ansiktet dyker upp. Vidare kan P-piller och andra läkemedel som ändrar hormonbalansen orsaka dem när huden utsätts för solen.

Hormonaktivitet kan även avslöja melasma – en typ av oregelbunden pigmentering som bland annat drabbar vissa gravida kvinnor.

2. Exponering för solen

Var försiktig i solen

Något annat som ökar uppkomsten av bruna fläckar i ansiktet är ojämn exponering för solljus, vilket producerar oregelbunden produktion av melanin.

Stor exponering för solen spelar trots allt en kritisk roll i uppkomsten av alla typer av hudfläckar.

Daglig applicering av solskyddskräm med hög solskyddsfaktor är varmt rekommenderat, speciellt om du lever i ett soligt klimat.

Du bör även applicera en återfuktare med medelstarkt skydd varje morgon, även på mindre ljusa dagar.

3. Akneärr

Akneärr är pigmenterade mörka fläckar eller märken som dyker upp efter att finnar har läkt. Deras tekniska namn är postinflammatorisk hyperpigmentering, och de är vanligtvis bruna.

Utan behandling kan mörka fläckar och märken ta åratal på sig att försvinna. Som tur är finns det fler än en behandlingsform för att bli av med dem.

Detta inkludera receptfria krämer, receptbelagda läkemedel, medicinska procedurer och vissa huskurer.

4. Otillräcklig kost

Kosten är nyckeln till hälsa eftersom vi är vad vi äter. Vidare bör du veta att en dålig kost och näringsbrister kan leda till bruna fläckar i ansiktet. Håll ett öga på vad du stoppar  i dig.

Vissa studier säger att en person kan minska eller förebygga akneutbrott genom att konsumera mer omega-3-fettsyror, färre mejeriprodukter och färre livsmedel med högt glykemiskt index.

Om din nuvarande kost inkluderar mycket processad skräpmat ska du börja genomföra små förändringar som inkluderar naturliga, obearbetade livsmedel av alla typer.

Du kommer märka av skillnaden på nolltid.

5. Konstgjort ljus

Visste du att konstgjort ljus också kan främja uppkomsten av pigmentfläckar i ansiktet? Detta sker dock i lägre grad än med solljus.

En studie som publicerades i Journal of Investigative Dermatology sade att skadlig strålning från TV-apparater, datorskärmar och ej skärmade lysrör kan orsaka märka fläckar över tid.

Synligt, konstgjort ljus stimulerar pigmentproduktionen på samma sätt som UV-strålar gör. För att handskas med denna faktor ska du försöka minska tiden du utsätts för det, eller åtminstone ta pauser.

Behandlingar för att minska pigmentfläckar i ansiktet

Kvinna med pigmentfläckar

De flesta mörka fläckar utgör inte någon hälsorisk. Men även om vissa kan tycka att de är gulliga, utgör de ett estetiskt problem för många som vill ha perfekt hy.

Så om du vill bli av med dessa fläckar, kan du prova följande naturliga ingredienser. De kan appliceras som preventiva eller läkande externa åtgärder på natten. De inkluderar:

  • Vit lera
  • Citron och lime
  • Eterisk selleriolja
  • Aloe vera
  • Havre
  • Ananas
  • Persilja
  • Lök
  • Arganolja

OBS:  undvik att utsätta dig för solen efter att du använt ovan nämna ingredienser på huden, eftersom det kan förvärra situationen.

Vidare bör du använda krämer som minskar bildandet av melanin och sprider ut pigmenteringen. Men kom ihåg att dessa produkter inte ska appliceras under långa perioder.

Det finns även laserbehandlingar som kan minska, men i många fall kan dessa behandlingar leda till negativa bieffekter som försämrar huden snarare än att hjälpa den.

Om du märker av mörka fläckar bör du kontakta en hudläkare så snart som möjligt för att utföra nödvändiga tester och utesluta cancer.

Att förstå orsaken till problemet och ingripa med en diagnos och specifik behandling är vitalt för att minska eller bli av med pigmentfläckar i ansiktet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.