Hur man vet om solglasögon är bra

Skulle du vilja veta om dina solglasögon är bra? För att inte riskera din syn finns det några saker som du bör ta i beaktande.
Hur man vet om solglasögon är bra

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vill du veta om dina solglasögon är bra?

Att skydda sina ögon från solen är viktigt om man vill undvika framtida problem orsakade av solens ultravioletta strålar. Om du har ett par solglasögon men inte är säker på om de skyddar dina ögon från solen så ska vi idag visa några sätt på vilka du kan se bli säker om saken.

Då du läst de viktigaste sakerna man ska veta om skyddande solglasögon så hoppas vi att du håller dem i åtanke nästa gång du köper solglasögon och gärna berättar åt dina vänner om det du läst. All information om hur vi bättre skyddar oss från solens skadliga effekter är till nytta.

Allmänt rekommenderar vi att du alltid besöker en optiker för att köpa solglasögon. Då finns det inga tvivel om att solglasögonen är av god kvalitet och att de kommer att skydda dig från solen.

Om du däremot köper solglasögon i en vanlig butik ska du hålla koll följande nyckelregler. De är viktiga!

Kolla om solglasögonen är bra: leta efter CE-märket

För att veta om solglasögonen är bra och du bor i Europa bör du leta efter märkningen CE på demDenna logga borde synas nånstans på solglasögonen. Förkortningen CE står för “Conformitté Européenne” och innebär att produkten överensstämmer med europeiska direktiv. Det är en kvalitetsmärkning som garanterar att det är bra solglasögon.

Märkningen indikerar också att produkten överensstämmer med grundläggande krav på till exempel hälsa, och att man följt en kontrollprocedur för produkten. Om produkten inte bär en CE-märkning bör du vara misstänksam till hur bra solglasögonen egentligen är. Det är sannolikt att de inte skyddar dina ögon alls.

Du kanske också är intresserad av:  Vet du vad din ögonfärg säger om dig?

Hur vet man om solglasögon är bra eller inte?

Har de UV-skydd?

Om dina solglasögon inte har UV-skydd är de definitivt inte bra. Man ska inte använda solglasögon bara för utseendets skull. Använd dem för deras funktion som är att skydda ögonen från ultraviolett ljus.

Våra ögon är alltid exponerade för solljus. Det finns alltså orsak att oroa sig över om solglasögonen du använder är bra eller dåliga om du vill se till att dina ögon skyddas från solens strålar.

Det är inte endast huden som reagerar på solens strålar och kan utveckla hudcancer, utan även ögonen påverkas, och behöver skyddas. Problem som kan uppstå om man inte använder solglasögon med UV-skydd är bland annat:

Som du ser kan dina ögon skadas om du inte tar hand om dem och skyddar dem väl. Därför bör du besöka en optiker för att se till att dina ögon skyddas från solens strålar. Annars kanske du tror att du har ett bra skydd fast du inte har det.

Hur kan du ta reda på om dina solglasögon har UV-skydd? Ett sätt är att kolla vilken filterkategori solglasögonen har. Det är ofta en siffra mellan 0 och 4, och det visar hur mycket linsen kan absorbera.

Solglasögon

Om du exponeras för UV-strålar ofta eller utför fysiska aktiviteter så som skidåkning kan du behöva solglasögon med högre filterkategori för att se till att dina ögon skyddas.

Test och kvalitetskontroll för solglasögon

Ett annat sätt att se om dina solglasögon är bra eller inte är att se om de följer vissa krav. Dessa produkter måste gå igenom en rad tester och kontroller för att säkerställa att de är trygga för användning. Om det inte går ifall kolla att ett par solglasögon fyller dessa standarder är det bättre att välja ett annat par.

Det är också viktigt att läsa tilläggsinformationen.

Har solglasögonen ett märke, instruktioner för hur man tar hand om dem eller en varningslapp? Om de inte har denna extra information ska du inte lita på dem.

Det är också bra att testa solglasögonen för att veta om de är av bra kvalitet. Om du får ont i huvudet eller blir yr så ska du inte köpa solglasögonen.

Om du köper solglasögon som inte är bra kan det hända att du riskerar din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Diario Expreso. (2014). Gafas la tecnología contra el sol.

  • NSMG Publicado En Salud visual. (2017). ¿Cómo elegimos las gafas de sol según nuestra edad?

  • Miller, D. (1998). Efectos perjudiciales de la luz sobre el ojo. Ciencias de La Optometría: Revista Trimestral de La Asociación de Antiguos Alumnos Del Centro Boston de Optometría.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.