Lär dig mer om åderbråck - symptom och behandling

Det som huvudsakligen karaktäriserar åderbråck är närvaron av blodproppar i en ven eller en grupp av vener, vilka kan vara antingen ytliga eller djupa. Behandlingen är vanligtvis ganska enkel men behöver sättas in omgåede.
Lär dig mer om åderbråck - symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2021

Åderbråck, även kallat tromboflebit, är en inflammatorisk process som orsakas av bildandet av en blodpropp som blockerar en eller flera vener, vanligtvis i benen. De kan delas in i två huvudtyper: ytliga (nära de yttre delarna av huden) och djupa (inuti en muskel). Här kan du läsa mer om behandling och symptom på åderbråck.

Enligt professionella medicinska webbplatser är ytlig tromboflebit ett ganska vanligt tillstånd. Uppskattningar visar att faktiskt 3 till 11% av befolkningen i allmänhet drabbas av det någon gång under livet. Det är dock vanligare hos kvinnor över sextio år.

Huvudsakliga symptom på åderbråck

Som vi nämnter ovan finns det två typer av åderbråck: ytliga och djupa – de senare kallas också för djupa ventromboser (DVT). De kliniska symptomen varierar beroende på typ. Följande är allmänna symptom på åderbråck, enligt U.S. National Library of Medicine:

 • Svullnad i den drabbade delen av kroppen (vanligtvis benet)
 • Smärta i området
 • Röd hud (inte alltid närvarande)
 • Värme och ömhet över den igensatta venen

Dessutom visar ytliga åderbråck sig som röd hud och närvaron av en hård röd ven inunder. Området är dessutom oftast ömt vid beröring. DVT är dock mindre uppenbart – de huvudsakliga symptom på detta är vanligtvis smärta och svullnad.

blodpropp
Bildandet av blodproppar leder till att blodflödet hindras. Det kan leda till allvarliga konsekvenser.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Preventivmedel kan leda till blodpropp i venerna

Orsaker till åderbråck

Åderbråck uppstår när en blodpropp sätter sig i en eller flera vener och orsakar svullnad. Mayokliniken och andra källor avslöjar de vanligaste orsakerna till denna sjukdom. Bland dem förekommer följande:

 • en skada på venen
 • en ärftlig koagulationsstörning
 • att vara orörlig under lång tid, som i fallet med sängliggande människor
 • en pacemaker-kateter som kan ha punkterat venen (genom ljumsken)
 • graviditet och att ha fött de senaste 6 månaderna
 • fetma och övervikt

I allmänhet uppstår blodproppar när något saktar ner eller ändrar flödet i venerna. Alla tillstånd med denna biverkning (från fetma till vissa kirurgiska processer) kan leda till ytliga eller djupa åderbråck.

Diagnos

Hälso- och sjukvårdspersonal kan vanligtvis diagnostisera en patient baserat på utseendet på det drabbade området. De måste dock utföra en blodkoagulationsanalys – såsom venografi (röntgen för att undersöka venerna), genetisk testning och speciella typer av ultraljud i de fall som den bakomliggande orsaken till åderbråck inte lätt kan identifieras.

Riskgrupper och komplikationer av åderbråck

Som vi nämnt ovan är medelåldern för patienter med åderbråck över 60 år, och de är främst kvinnor. Dessutom är 90% av ytlig tromboflebit associerad med åderbråck, medan endast 10% av dem förekommer hos personer med friska vener.

Enligt AXA Healthkeeper Foundation, finns det flera riskfaktorer som främjar utvecklingen av åderbråck.

 • Fetma utgör en risk för flera hjärtsjukdomar. Överdriven kroppsmassa är förknippad med hjärt- och kärlsjukdom, hjärtsvikt och plötslig död, enligt medicinska studier.
 • Rökning utsätter människor för en förhöjd risk för trombbildning i artärer och vener.
 • Hormonbehandlingar som preventivmedel och hormonersättningspiller gör blodet mer benäget att koagulera hos vissa patienter.
 • Långvarig minskad rörlighet på grund av sjukhusvistelse eller en alltför stillasittande livsstil.

Förutom dessa vanliga händelser kan det också bero på närvaron av pacemaker i de centrala venerna, familjehistoria av blodproppssjukdomar, en tidigare stroke och många andra kliniska tillstånd. Alla typer av tillstånd som förändrar det venösa flödet kan leda till åderbråck.

När det gäller komplikationer möjliggör tidig diagnos av åderbråck snabb behandling. En blodpropp kan dock utvecklas i lungorna om den lämnas obehandlad och blir till en lungemboli.

läkare undersöker symptom åderbrock
Det finns en ökad risk för åderbråck hos gravida kvinnor. Detta beror på att graviditetsförändringar ökar blodets koagulationspotential.

Tillgängliga behandlingar för symptom på åderbråck

Angiologer och kärlkirurger är yrkesverksamma som är ansvariga för att behandla fall av åderbråck. Dessutom kan vårdpersonal vanligtvis ordinera smärtstillande medel, antikoagulantia och antitrombotiska läkemedel för att lösa upp blodproppen i mindre allvarliga fall.

Kirurgiskt avlägsnande av den blockerade venen kan vara rekommenderat om den är ytlig. Särskilt för patienter med ett allvarligare fall. Alternativt kan en läkare göra en venös bypass. Dessa procedurer är mycket mindre vanliga än ovanstående.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln:  Shake med rödbeta och persilja för att undvika åderbråck

Rörelse kan förhindra åderbråck

Som du nu kan se så är åderbråck ett ganska vanligt tillstånd, särskilt hos äldre personer som kan ha åderbråck i benen. Det är ett kliniskt tillstånd med en god prognos, men de symptom som kommer vid åderbråck kan bli värre om man inte behandlar dem i tid.

Slutligen är det bästa du kan göra för att undvika åderbråck att lägga dig till med en hälsosam livsstil. Så du bör röra på dig, träna, låta bli att röka och hålla dig borta från kaloririka livsmedel. Du kanske inte är medveten om det, men många sjukdomar är resultatet av fetma. Faktum är att tromber är en av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.