Åtta populära metoder för hårborttagning

Målet med hårborttagning är att effekten ska vara så länge som möjligt. Många av metoderna är dock ganska smärtsamma. I denna artikel ska vi ta en titt på några som är relativt smärtfria.
Åtta populära metoder för hårborttagning

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Folk letar konstant efter metoder för hårborttagning som kan ta bort oönskat hår utan att orsaka för mycket smärta.

Det handlar inte bara om att forma ögonbrynen eller raka skägget. Målet med de bästa metoderna är att områdena ska se ut som om hår aldrig växt där till att börja med.

Det finns många olika metoder för hårborttagning, och vissa kan vara ganska aggressiva. I samtliga fall är dock målet att få ett lent, hårfritt resultat som varar länge.

Men trots de teknologiska framstegen fortsätter majoriteten att använda smärtsamma traditionella metoder. Låt oss ta en titt på några av dessa och vilka som är enklast, effektiva och minst smärtsamma.

Metoder för hårborttagning

1. Hårborttagning med hett vax

Borttagning med vax

En av de mest aggressiva metoderna, men även den mest långvariga. Den tar bort hårsäckarna helt.

Detta är en av de mest använda metoderna, och man kan utföra den hemma med rätt steg. Det är även en av de mest effektiva metoderna jämfört med andra.

Det viktigaste att ha i åtanke är att du kommer applicera hett vax på huden, och dess höga temperatur kan irritera känslig hy.

Detta är den huvudsakliga anledningen till att denna metod inte rekommenderas för känsliga områden (ansikte, armhålor, genitalier, etc.).

2. Kallt vax

Risken för brännskador elimineras med denna metod, även om det finns två nackdelar.

Den första och viktigaste är att man måste dra hårdare för att lyckas få bort vaxet och håren. Risken för skada är på så sätt högre.

Vidare måste du använde remsor för hårborttagning.

3. Blekningskräm

Denna procedur används ofta av personer med lite kroppshår. Om du bara har lite hår kan det vara bekvämare att bleka det snarare än att behöva ta bort det.

4. Hårborttagningskräm

Metoder för hårborttagning: kräm

Denna metod är den minst aggressiva. Den varar dock även kortast tid, så du måste använda den ofta.

Detta är en av de billigaste metoderna för hårborttagning, och dessutom praktisk och smärtfri. Den är bra som en “akutmetod” när man snabbt måste bli av med hår.

Det är dock som sagt inte en permanent metod, och dess huvudsakliga nackdel är att den inte tar bort hårsäckarna – precis som rakning. Du måste applicera den ofta.

5. Rakning

Detta är alltid en bra metod för hårborttagning, speciellt efter en oväntad inbjudan till en simtur.

Visste du att benhår växer 6,35 mm per månad, men håret i armhålan dubbelt så snabbt?

6. Rakapparater

Dessa är huvudsakligen bra för att raka och ansa skägget. De är relativt enkla att använda och väldigt praktiska.

Alla gillar dem dock inte, och vissa rapporterar att de är obehagliga och till och med smärtsamma.

En sak att ha i åtanke är att rengöra dem väl efter att du använt dem. Annars ökar risken för hårsäcksinflammation, eller follikulit.

7. Trådning

Detta är en uråldrig hårborttagningsmetod som använder bomulls- eller silkestråd. Den är exakt, om än något aggressiv.

Den är framförallt rekommenderad för att forma perfekta ögonbryn och andra delar av ansiktet.

8. Laser: en relativt ny metod för hårborttagning

Hårborttagning med laser

Hårborttagning med laser är en bra metod för att bli av med kroppshår. Men se till att överväga det noga innan du beslutar dig för att göra det. Vill du verkligen lämna områdena hårlösa för alltid?

Detta är den mest effektiva av alla metoder, speciellt för personer med oönskad hårväxt – oavsett om det handlar om hormonproblem eller genetik.

Lasermetoden producerar en varm men uthärdlig känsla, så den är inte smärtsam alls. Den tar bort hårsäckarna med värmen som sträcker sig genom kanalen som innehåller hårstrået.

Välj den bästa metoden för dig

Oavsett hur ont det kan göra så är vaxning ett av de billigaste alternativen. De flesta salonger rekommenderar det åt sina kunder och säger att det är en av de enklaste och mest effektiva metoderna.

Men se till att välja den metod som lämpar sig bäst för dig. Som du kan se är det möjligt att hitta icke-aggressiva metoder beroende på vad du behöver och föredrar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.