Sju giftiga ingredienser i smink du bör undvika

Även om vi ofta förbiser det så innehåller smink många giftiga ingredienser som kan sätta våra hälsa i riskzonen. Av denna anledning bör du vara väldigt uppmärksam på produkterna du köper genom att kolla deras etiketter.
Sju giftiga ingredienser i smink du bör undvika

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många giftiga ingredienser i smink idag, varav många har namn vi inte ens kan uttala. Idag ska vi upptäcka vilket smink vi bör undvika baserat på ingredienserna på etiketterna.

Giftiga ingredienser i smink

Du kanske redan drabbats av allergiska reaktioner på grund av smink, även om du inte identifierade incidenten som det. Kanske var orsaken att det innehöll några av följande ingredienser:

1. Paraben

Paraben finns ofta i deodoranter, tandkräm, balsam, schampon och många andra produkter. Även om de inte är giftiga i små mängder kan kumulativ exponering för dessa kemikalier i diverse produkter leda till en överbelastning av kroppen och bidra till en rad olika hälsoproblem.

Vidare kan denna typ av konserveringsmedel orsaka allergiska reaktioner på huden eller skalpen om du är känslig.

Om produkten du använder innehåller metylparaben, etylparaben, propylparaben, butylparaben eller isobutylparaben, då har den paraben.

2. Bly

Vissa läppstift har bly i sig

Visste du att många läppstift innehåller bly? När vi köper läppstift så tittar vi vanligtvis inte på vad de innehåller, vilket leder till att vi använder varianter med giftiga ingredienser utan att veta om det.

Det är sant att mängden bly de innehåller är liten, men nyligen utförd forskning indikerar att det inte finns några säkra nivåer av exponering. Bly är ett nervgift som kan vara farligt även i små doser. Medicinska experter är tydliga med att alla nivåer av exponering är ohälsosamt.

3. Silikoner

Den tredje av våra giftiga ingredienser i smink är silikoner. Dessvärre hittar vi dessa i många foundations. Även om det inte är lika giftigt som bly så har det en negativ effekt på huden.

Silikon gör huden len, vilket ger den ett mycket mer hälsosamt och enhetligt utseende. Men utöver denna fördel hindrar det även huden från att svettas eftersom porerna blir igentäppta.

4. Ammoniak

Ammoniak är utbrett använd i hårfärger och blekningsbehandlingar eftersom den hjälper färgen att fästa sig vid håret. Men även om man modifierat dess sammansättning under årens lopp för att bli mer skonsam mot skalpen, kan det fortfarande orsaka problem.

Av alla kemikalier som kosmetikaföretag använder så står ammoniak ut som den värsta. Så snart den vidrör din hud eller ögon kommer den reagera med vätskan i dem och bli till ammoniumhydroxid. Detta dödar i sin tur celler genom att skada deras membran. Detta leder till inflammation, vilket orsakar ännu mer skada.

Denna ingrediens orsakar irritation i skalpen och/eller håravfall. Den är inte alls rekommenderad för personer som lider av någon form av eksem eller seborroiskt eksem, eller seborré.

5. Ftalater

Ftalater finns i nagellack

Detta är ytterligare en av de giftiga ingredienser som används i smink. Denna beståndsdel finns i nagellack och har som syfte att ge naglarna ett polerat utseende. Man hittar den även i rouge, babyolja, babylotion, puder och schampon.

Problemet med ftalater är att kroppen absorberar dem genom naglarna, precis som med bly. Detta kan i sin tur leda till förändringar i hormonsystemet.

Vidare har forskare vid University of Rochester funnit en koppling mellan exponering för ftalater och bukfett. Man har även upptäckt att insulinresistens ökade vid exponering, vilket leder till högre risk för diabetes.

6. Formaldehyd

Denna beståndsdel klassas som en hög hälsorisk, men många företag brukade inkludera den i sina produkter fram tills att Världshälsoorganisationen pekade ut den som carcinogen.

Formaldehyd har lagts till i nagellack och hårgeléer, och är farlig även vid väldigt låga koncentrationer. Den amerikanska Miljöskyddsbyrån (EPA) säger att bara 1 del per 10 miljoner kan orsaka rinnande ögon, sveda i hals och ögon, illamående samt andningssvårigheter.

Nuförtiden är det ovanligt att stöta på denna ingrediens, men ha den i åtanke i alla fall.

7. Etanolamin

DEA (dietanolamin) MEA (monoetanolamin) och TEA (trietanolamin) är kemiska beståndsdelar som läggs till i tvålar, schampon, balsam, hårfärger, lotions, raktvålar, paraffin och vax, rengöringsmedel, farmaceutiska krämer, eyeliners, mascara, ögonskugga, rouge, sminkbaser, foundation, parfymer och solkrämer.

Dessa ingredienser är inte bara carcinogena, utan studier har även upptäckt att de påverkar mäns fortplantningshälsa eftersom de ändrar spermiestrukturen. Vidare ansamlas de i levern och njurarna, vilket orsakar organtoxicitet och möjligen även neurotoxiska effekter, såsom skakningar.

En annan studie säger att minnesfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn avsevärt kan påverkas om en mamma exponeras för DEA.

Vidare kan de tre ingredienserna avsevärt påverka hårtillväxt.

Slutsats

Vilket pris är du villig att betala för dina skönhetsprodukter.

Det finns många fler giftiga ingredienser i smink, men dessvärre tittar de flesta av oss inte på innehållsförteckningen. Detta kan få allvarliga konsekvenser för vår såväl som våra barns hälsa, som inte kan skydda sig.

Var försiktig och läs på etiketten innan du köper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.