Hur du kan rensa porerna med tre lösningar

När dina porer är igentäppta så blir de större på grund av substanserna som ansamlas i dem. Detta kan leda till pormaskar.
Hur du kan rensa porerna med tre lösningar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Porer tenderar att bli igentäppta på grund av otillräcklig rengöring, vilket får fett, svett och smuts att ansamlas. I denna artikel kommer du upptäcka hur man kan rensa porerna med naturliga lösningar.

Vad händer när porerna blir igentäppta?

När porerna blir igentäppta så blir de större på grund av att substanser ansamlas i dem. Detta kan leda till pormaskar. När porerna i sin tur vidgas så är de mycket lättare att se. Detta kan vara fult, och det krävs en rad olika lösningar för att rengöra huden ordentligt och rensa dem. Din regelbundna rengöringsrutin kommer inte räcka till i dessa fall.

Lösningar för att rensa porerna

Exfoliering med borste

Exfoliering hjälper till att ta bort gamla hudceller och andra rester. Folk försöker ofta rensa porerna genom att skrubba huden med tvål eller med hjälp av en ansiktsborste. Dessa metoder ger dock inte önskat resultat. Det finns många fler lösningar som kommer hjälpa dig att rensa porerna och ta bort ansamlad smuts utan att skada huden.

Här kommer tre naturliga lösningar som du bör använda för att få önskade resultat.

Denna artikel kanske intresserar dig: Eliminera orenheter från huden med dessa ansiktsmasker

1. Örtånga för ansiktet

Detta är ett av de bästa sätten att rensa porerna. Det är ett viktigt steg som kommer hjälpa till att öppna upp dem, vilket gör dem enklare att rengöra. Om du hoppar över detta steg så kommer det vara väldigt svart att rengöra porerna ordentligt.

Som man påpekade i den spanska studien Facial Techniques and Their Impact on Learning Cosmetology så öppnar ånga upp porerna och gör huden känsligare.

  • Du får bara använda ånga på ansiktet i runt fem minuter, och se till att vara extremt försiktig med temperaturerna så att du inte bränner dig.
  • Du kan tillsätta kamomill, citronmeliss eller till och med lavendel i vattnet som du använder.

2. Varma omslag

Varma omslag för att rensa porerna

Värme hjälper till att öppna upp porerna så att de blir lättare att rengöra ordentligt. Efter att du ångat ansiktet i fem minuter bör du noggrant rengöra porerna. Om porerna i ett speciellt område – såsom på näsan – inte är tillräckligt öppna kan du använda ett varmt omslag.

Dränk omslaget i vattnet du använde för ångan och applicera på området i fem minuter. Upprepa sedan proceduren med hushållspapper för att ta bort pormaskar du eventuellt hade.

3. En lermask för att rensa porerna

Detta är det sist steget och ska endast göras efter att du slutfört de två ovan. Lermasker gör huden väldigt len, ren och förnyad. Det är dock viktigt att inte lämna masken på ansiktet för länge, eftersom det kan leda till irritation och till och med skada om du har känslig hy.

Även om du kan hitta många olika masker i butikerna, kan du även göra din egen hemma. Vi rekommenderar att du inte applicerar denna mask mer än en gång var femtonde dag.

Du kanske även vill läsa: 5 olika sätt att enkelt återfukta huden

Vikten av att rengöra ansiktet

Kvinna tvättar ansiktet

Daglig ansiktsrengöring förebygger att porerna blir igentäppta, hjälper hudens regenerering och minimerar tillstånd som akne.

Utöver de lösningar för att rensa porerna som vi nämnt ovan, är det viktigt att ha två saker i åtanke:

  1. Rengör huden varje kväll. Det är bäst att rengöra den då snarare än på morgonen, eftersom huden regenererar på natten.
  2. Ett annat tips vi vill dela med oss av är att det är väldigt viktigt att ta bort allt smink. Om du inte rengör huden korrekt så lämnar du spår av smink i ansiktet. Detta är väldigt skadligt eftersom det täpper igen porerna och inte låter huden andas.

Att anamma dessa vanor kommer hjälpa dig att undvika fula pormaskar på huden. Vidare kommer en bra rutin för ansiktsrengöring förebygga att huden åldras i förtid samt uppkomsten av tidiga rynkor.

Hur bra tar du hand om din hund? Brukar du rengöra den och rensa porerna ordentligt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mora Ochoa, M., Savigñon, O., Rosa, A., González Gross, T. M., & Castro Mela, I. (2010). El sol:¿ enemigo de nuestra piel?. Medisan14(6), 0-0.
  • Pérez, J. P., Comas, L. V., & Ramos, P. P. (2011). Diseño y desarrollo de dos mascarillas faciales para el acné con quitina como sustancia bioactiva. Revista Cubana de Farmacia45(2), 251-263.
  • Vila, M. A. B. (2014). Técnicas de higiene facial y corporal. Ediciones Paraninfo, SA.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.