Tips för att förebygga inåtväxande hårstrån

Det bästa sättet att förebygga inåtväxande hårstrån är genom att inte raka eller vaxa sig. Kroppsbehåring finns inte bara där av estetiska anledningar, utan tjänar även som skydd för kroppen.
Tips för att förebygga inåtväxande hårstrån

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Inåtväxande hårstrån är hår som tagits bort och som sedan börjat växa under huden. Lyckligtvis går det att förebygga inåtväxande hårstrån, och idag berättar vi hur.

När detta tillstånd uppstår orsakar det vanligtvis viss smärta och inflammation. Knölar kommer även dyka upp där hårsäcken är.

Det kan drabba alla personer som tar bort kroppshår. Det spelar ingen roll om du tar bort håret med rakblad, pincett eller vax. Det inträffar oftare när strävt hår tas bort, såsom skägg.

Med det sagt kan alla drabbas av inåtväxande hårstrån varsomhelst på kroppen, inklusive ansiktet, skalpen, armhålorna, armar, pubesområdet och benen.

Dessa hår må inte utgöra någon egentlig risk, men de kan vara mycket irriterande och smärtsamma.

Varför drabbas man?

Hårstrån och hårsäckar

Strukturen hos hårsäcken påverkar inväxta hår.

Faktorn som är avgörande för inåtväxande hårstrån är strukturen hos själva håret och riktningen det växer i. Böjda hårsäckar gör det till exempel enkelt för håret att växa in i huden efter att man tagit bort det.

När håret börjar växa så gör det alltså det under huden. Stråna kan vara väldigt vassa efter att man rakat sig, speciellt om håret var torrt när man gjorde det.

När man tar bort hår med pincett löper man högre risk att drabbas av inåtväxande hårstrån. Detta eftersom små fragment av håret vanligtvis finns kvar i hårsäcken och sedan börjar växa under huden.

Risken blir även högre när huden är spänd innan och under hårborttagningen.

Det bästa sättet att förebygga inåtväxande hårstrån

Det bästa sättet att förebygga inåtväxande hårstrån är att inte ta bort hår.

Människor har hår på varje yta av kroppen, bortsett från handflatorna, fotsulorna och på slemhinnorna. Det finns där för att skydda huden, inte av estetiska anledningar.

Håret skyddar kroppen mot damm, smuts, solen och vinden. Det spelar även en viktig roll i försvaret mot mikroorganismer och bakterier. Vidare hjälper det till att isolera kroppen och reglera kroppstemperaturen.

Kvinna rakar benen

Hårborttagning ändrar den naturliga tillväxten av hår och ökar risken för att utveckla inåtväxande hårstrån.

Håret på kroppen absorberar även svett så att den inte orsakar utslag eller hudirritation. Det hjälper även till att omdirigera svetten till andra områden av kroppen som behöver den mer.

Som vi nämnde tidigare påverkar hårborttagning hårets tillväxt, och att undvika hårborttagning är det bästa sättet att förebygga inåtväxande hårstrån.

Hur man kan förebygga inåtväxande hårstrån

Många vill dock inte sluta ta bort hår, och därför listar vi här några förebyggande åtgärder för att slippa inväxta hår.

De mest rekommenderade metoderna inkluderar:

  • Exfoliera regelbundet: detta låter porerna förbli rena och återfuktar huden. Det gör även hårborttagningen enklare och ger dig lenare resultat.
  • Bibehåll vätskebalansen: när du inte dricker tillräckligt med vatten blir huden hårdare och torrare. Detta gör det svårt för håret att bryta igenom huden och växa korrekt.
  • Förbered huden med varmt vatten innan du tar bort hår. Innan du tar bort hår ska du fukta huden med varmt vatten. Detta hjälper porerna att öppna sig och minskar risken för inåtväxande hårstrån.
  • Återfukta huden. Det är en bra idé att applicera en gel eller återfuktande kräm innan du rakar dig. Huden kommer få fukt och hårstråna kommer bli mjukare.
  • Använd rätt rakhyvel. Det är bäst att inte använda samma rakblad fler än tre gånger. Rakbladet kommer bli slött och kan skada huden. Det finns inga konkreta bevis för att fler rakblad i hyveln ger bättre rakning. Prova olika varianter tills du hittar en som passar för dig.
  • Tänk på frekvensen. Det är rekommenderat att raka dig varje dag för att förebygga inåtväxande hårstrån. Om detta inte är möjligt bör du helt enkelt raka dig så ofta du kan.
  • Spänn inte huden. Du bör inte spänna huden när du tar bort hår. Detta får håret att dra sig tillbaka och kan bli inväxt när huden återgår.
  • Rengör ordentligt. Efter att du rakat dig ska rakhyveln rengöras. Du bör även skölja området som rakades väl och sedan applicera en lotion.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.