Fyra tips för att hålla huden återfuktad

Att hålla huden återfuktad är viktigare än man tror: genom att skämma bort sin kropp sätter man sig själv och ditt välmående på första plats. Bara efter det kan man oroa sig om människor omkring en.
Fyra tips för att hålla huden återfuktad
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Torr hud har förutom estetiska konsekvenser även en effekt på vår hälsa och till och med vårt emotionella tillstånd. Då huden blir väldigt torr är risken mycket högre att man får lida av skador. Att hålla huden återfuktad är därmed väldigt viktigt.

Det är alltså väldigt lätt att undvika sår och andra skador på huden genom att hålla huden återfuktad. Vi rekommenderar därför också att de som har diabetes samt de som lider av koagulation tar extra god hand om sin hud.

Det är också sant att huden tappar en del glans då den inte återfuktas och därför ser huden mattare och dystrare ut.

Även om vi inte märker det själv så påverkar detta hur vi ser på oss själva och därmed även vår självkänsla och attityden med vilken vi startar varje dag.

Råd för att hålla huden återfuktad

Drick rejält med vatten

Vatten hjälper att hålla huden återfuktad

Ja, det verkar självklart men alla dricker inte så mycket vatten som man borde.

Tid och scheman hindrar folk från att dricka till och med då de känner sig törstiga. Våra kroppar behöver däremot minst en och en halv liter vatten varje dag för att funktionera korrekt.

Håll i åtanke att vi säger “vatten”, inte juice eller smoothie. Egenskaperna i vatten är de som vi är efter. Andra drycker ger andra fördelar som kan vara bra men de är inte de samma som de vi får från vatten.

Om det känns svårt att finna tid och möjlighet att dricka tillräckligt mycket vatten finns det nuförtiden en hel del teknologi som kan hjälpa oss komma ihåg det. Det finns flera applikationer till mobiltelefoner som är exklusivt utformade för att påminna oss om att dricka vatten.

Exfoliera huden två gånger om veckan

Porerna i huden kan nu och då bli täppta med smuts och olja. Förutom att detta leder till att man får pormaskar kan man få andra konsekvenser också.

Till exempel blir de täppta porerna ett hinder så att vatten och andra fördelaktiga substanser inte kan komma in i huden.

Att ha ren hud hjälper även med regenerering av celler. Tänk på orenheterna på huden som stenar som blockerar denna process.

Det finns många produkter på marknaden som erbjuder lösningar till detta men här föredrar vi naturliga och hemgjorda lösningar. Genom att laga dem själv vet du exakt vad det är du väljer att sätta på din hud, och produkten kommer att vara mindre aggressiv mot huden.

Håll huden återfuktad, var försiktig med sminken

Det är sant att vissa människor är mer eller mindre beroende av sin smink. Många sätter en lång tid varje dag till att fixa sitt ansikte i toppskick.

I det långa loppet kan däremot huden lida av detta.

Precis som när vi har hosta eller bildning av slem reagerar kroppen då något främmande element försöker ta sig in i kroppen. Därför bör man inte vara överraskad över att mycket smink torkar ur huden och kan leda till mer skada än vi tror.

Det bästa vore om man endast använde smink vid speciella tillfällen. Om man tycker om att använda det dagligen, testa först att gå ut med osminkat ansikte minst två gånger per vecka.

Du kommer bli överraskad över hur huden förändras med denna enkla förändring.

Använd ansiktsvatten på huden

Ansiktsvatten, eller toner, håller huden stark. Att “tona” betyder att “förstärka.” Precis som andra delar av kroppen behöver också huden ibland en extra kick av vitaminer och näringsämnen för att hålla den stark och hälsosam.

För att ta hand om detta problem har man två möjligheter: använda syntetiskt producerade produkter eller en naturlig produkt.

Vi vet att vi inte överraskar dig om vi säger att vi rekommenderar det senare alternativet. Förutom att det innebär samma fördelar som ovan erbjuder vi även en till: tid.

Vi kämpar alltid med att skrapa ihop lite tid för att vara för oss själva. Den enda tid vi lämnar åt sidan åt oss själva är den tid som blir över efter allt annat.

Om vi därför väljer långsamma aktiviteter som kräver koncentration vinner vi minuter eller timmar för oss själva. Då får vi också tömma tankarna och glömma dagens oro.

Även om det kan verka motsägelsefullt kan några minuter av att inte tänka på en sak tillåta oss att lösa den.

Att hålla huden återfuktad hjälper alltså på många sätt.

Å ena sidan minskar det risken för skador, å andra sidan ger det huden en vacker glans.

Dessutom lägger vi tid åt sidan för att ta hand om och skämma bort oss själva. Detta är väsentligt för att upprätthålla hälsa och välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.