Drick mer vatten varje dag och förbättra din hälsa

När du dricker mer vatten hjälper det dig att eliminera gifter och rensa levern för att undvika njursten. Det kan verka motsägande, men det motverkar även vätskeretention.
Drick mer vatten varje dag och förbättra din hälsa
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Drick mer vatten och gör det till ett mål att förbättra din hälsa i år. Även om alla har hört det förut är det många som ignorerar fördelarna det kan ha för hälsan.

I dagens artikel vill vi dela med oss av nio av fördelarna med att dricka mer vatten varje dag. Det är ett enkelt och billigt sätt att förbättra din hälsa.

Drick mer vatten… men hur mycket är tillräckligt?

Drick minst 1,5 liter vatten om dagen, vilket motsvarar ungefär 6-8 glas. Denna mängd är en uppskattning, eftersom den rekommenderade konsumtionen påverkas av följande faktorer:

  • Ålder, kön och vikt: en sak du kan göra är att dela din vikt i kilogram med sju. Resultatet är antalet glas vatten du borde dricka på en dag.
    Det innebär att en person som väger 70 kg bör dricka tio glas vatten om dagen, eller två liter.
  • Klimat och årstid: om vädret är varmt bör du dricka runt två liter vatten om dagen (eller något mer än “grundmängden”).
  • Fysisk träning: om du svettas mer måste du höja din vattenkonsumtion för att behålla vätske- och mineralbalansen i kroppen.
  • Hälsoproblem: vissa behöver dricka mer vatten för att till exempel motverka njursten.
  • Livsmedel: mat spelar också roll när det kommer till vätskesättning. Att äta soppor och sallader är inte samma sak som att äta kött och potatis.

Drick mer vatten för att förbättra hälsan på följande sätt

1. Du kommer vara mindre hungrig

Undvik småätande under dagen

Visste du att den “hunger” du ibland upplever inte alls är hunger, utan törst? Så kom ihåg att dricka mer vatten under dagen, speciellt om du är hungrig mellan måltider. Det kommer hjälpa dig att undvika småätande hela tiden eller att bli överdrivet hungrig.

2. Färre orenheter och rynkor

Att dricka mer vatten är det bästa sättet att hålla huden fri från imperfektioner såsom pormaskar, finnar och akne. Det förebygger eller senarelägger även uppkomsten av rynkor, som är kopplade till vätskebrist.

Vatten ger dig återfuktad, strålande och fast hud utan hjälp av kosmetiska produkter.

3. Ger dig energi

Få mer energi med vatten

Ibland är det inte stimulerande medel såsom kaffe och te man behöver för att höja energinivåerna. Trötthet kan nämligen vara resultatet av uttorkning.

Drick mer vatten för att ge dig energin du behöver för att ta dig igenom dagen.

4. Mindre vätskeretention

Att dricka vatten under dagens lopp är det bästa sättet att främja borttagning av vätskor och bekämpa vätskeretention såväl som svullnad i områden såsom benen, fötterna och buken.

Det kommer därför förbättra din njurfunktion och främja bättre vattenbalans i kroppen.

5. Säg farväl till förstoppning

Undvik förstoppning

Ibland kan förstoppning vara kopplat till brist på vätska, speciellt hos personer som äter mat med mycket fibrer. Detta märker du av när din avföring är hård.

Drick mer vatten för att råda bot på situationen snabbt och effektivt.

6. Förebygg njursten

Läkare rekommenderar att man dricker mer vatten för att förebygga njursten, speciellt personer som har det problemet i sin familj.

Det är den enklaste och billigaste metoden för att ta bort existerande stenar och undvika allvarliga hälsoproblem.

7. Förebygg högt blodtryck

Förebygg högt blodtryck

Vatten är kopplat till ditt blodtryck eftersom det minskar natriumnivåerna i kroppen. På så sätt kan vatten naturligt förebygga högt blodtryck, utan att du behöver vända dig till läkemedel.

8. Hjälp med viktnedgång

Som sagt kan bra vätskebalans under dagen resultera i att du undviker småätande och förblir mätt. Vidare kan det snabba upp ämnesomsättningen, som ansvarar för att bränna kalorier.

Det förbättrar borttagningen av vätskor och förbränningen av fetter, vilket är varför vatten är ett av de bästa sätten att gå ned i vikt utan att man behöver göra stora uppoffringar.

9. Ta bort gifter

Drick mer vatten för att hjälpa kroppen eliminera gifter och rensa bort substanser som kan vara skadliga för din hälsa. Vatten är en naturlig avgiftare som hjälper dig att driva ut allt som kan orsaka skada eller sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bao Y, Tu X, Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 11;2(2):CD004292. doi: 10.1002/14651858.CD004292.pub4. PMID: 32045491; PMCID: PMC7012319.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Bernard J, Song L, Henderson B, Tasian GE. Association Between Daily Water Intake and 24-hour Urine Volume Among Adolescents With Kidney Stones. Urology. 2020 Jun;140:150-154. doi: 10.1016/j.urology.2020.01.024. Epub 2020 Jan 28. PMID: 32004558; PMCID: PMC7255954.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.