Kan laurinsyra användas för att behandla akne?

Laurinsyra går att använda för att behandla akne. Läs vidare och lär dig mer om denna naturliga syra som finns i bland annat kokosnöt.
Kan laurinsyra användas för att behandla akne?

Senaste uppdateringen: 22 september, 2022

Både inom matlagning och inom skönhetsvård är de olika användningsområdena för kokosolja välkända. Men inte alla vet att en av de viktigaste aktiva ingredienserna, laurinsyra, också går att använda för att behandla akne.

Så förutom att ge fördelar som att återfukta huden och ta hand om håret, kan kokosolja hjälpa till att behandla olika hudåkommor och tillstånd. Men detta är inte den enda källan till denna fettsyra, den går även att erhålla från palmolja och vanlig komjölk.

Vad är laurinsyra och var kommer den ifrån?

Den är även känd som dodekansyra (på grund av antalet kol i formeln), men mer allmänt känd som laurinsyra. Detta är en medellång mättad fettsyra. Den är av naturligt ursprung och finns i människokroppens vävnader i fast och olöslig form.

Den finns också i ett antal livsmedel, både animaliska och vegetabiliska, som innehåller mättat fett. Bland de vanligaste källorna är följande:

  • Kokosolja: Detta är en av de rikaste oljorna, med ett uppskattat innehåll av 40 % laurinsyra.
  • Palmkärnolja: Extraherad från kärnan från Elaeis guineensis-palmen. Andelen är mycket högre, närmare 80 %.
  • Ko- eller getmjölk: Innehåller ca. 0,25 gram per glas. Cirka 3 % av det totala mjölkfettet består av laurinsyra.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln med: Kräm med kokosnötsolja för att föryngra dina ögonkonturer

Användningar och fördelar med laurinsyra

Kokosolja har ett brett användningsområde, allt från kulinariska till kosmetiska applikationer. I sin tur anser många att laurinsyra har flera egenskaper som gör den effektiv vid behandling av sjukdomar. Vi ska ta en närmare titt här.

Kokosolja.
Kokosolja är en produkt som blir allt mer efterfrågad inom kosmetikaindustrin, bland annat på grund av dess rika innehålla av laurinsyra.

Bevarande av mat och livsmedel

På grund av dess stabilitet och det faktum att det är olösligt i vatten, tillsätter man gärna detta mättade fett till livsmedel, vilket hjälper till att bevara dem. När man förädlar denna olja förlorar den en del av sina egenskaper.

Kosmetiska applikationer

Man anser att denna syra har fuktgivande egenskaper, så många använder den för att bekämpa torr hud, förbättra fettbarriärens funktion och hjälpa till att bekämpa xerosis, det vill säga onormal torrhet.

Det är också en vanlig ingrediens i krämer och andra produkter som försöker motverka åldrande. Oljan sägs vara effektiv för att minska eller minimera tecken på åldrande. Enligt en studie från 2013 kan man förbättra hudens fukt och elasticitet genom att bara att lägga till lite kallpressad kokosolja till sin vanliga hudlotion.

Hudproblem

Man använder kokosolja också för att behandla tillstånd som psoriasis, tack vare dess fuktgivande och antiinflammatoriska egenskaper. Dessa hjälper till att kontrollera symptomen på denna sjukdom.

Antimikrobiell aktivitet

Enligt resultaten från olika forskningsstudier har laurinsyra visat sin förmåga att hämma utvecklingen av patogena organismer. Därför kan det hjälpa till vid behandling och förebyggande av olika infektioner, inklusive förkylningar och influensa.

När man intar denna komponent omvandlas den till monolaurin, en förening med bredspektrumverkande antimikrobiell aktivitet. Andra studier har visat att laurinsyra har förmågan att hämma utvecklingen av patogena organismer, som Staphylococcus aureus under laboratorieförhållanden.

Andra fördelar

Man har även kopplat användningen av denna fettsyra till andra fördelar. Enligt forskning lever polynesier, vars huvudsakliga kalorikälla är kokosnötter, ett längre och är friskare liv, med låg förekomst av fetma och diabetes.

Man har också föreslagit att denna fettsyra kan hjälpa oss att gå ner i vikt lättare och kan vara en skyddande faktor mot Alzheimers sjukdom. Många av användningsområdena är dock fortfarande under utredning.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Behandla lumbago med salva på arnica och kokosolja

Laurinsyra för akne: Hur använder jag det?

Flera faktorer bidrar till uppkomsten eller utvecklingen av akne. Bland dessa är överdriven talgproduktion, porer som har blivit igensatta av talg och döda celler, förekomst av bakterier (Cutibacterium acnes) och inflammation.

Tack vare de antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna som vi har nämnt ovan, kan laurinsyra ha en roll i att behandla akne effektivt. Detta bekräftas av resultaten från flera undersökningar.

Till exempel, i en studie från 2009, visade sig denna fettsyra minska både inflammation och mängden bakterier som finns på huden. Likaså bekräftade en annan studie som genomfördes 2016 dessa egenskaper.

Man bör dock inte använda denna syra direkt och koncentrerat på huden. Det är lämpligt att köpa och använda en produkt som bland annat innehåller föreningen utspädd tillsammans med andra ingredienser. Vid problem med hudåterfuktning eller psoriasis är risken lägre, så i dessa går den att använda mer fritt.

För ökad säkerhet bör man först konsultera en hudläkare. Denna expert kan indikera den korrekta dosen för just dig.

Det finns ingen uppskattning av vad en exakt eller säker dos bör vara.

Du kan också inkludera kokosolja i kosten. På så sätt kan du dra nytta av fördelarna av laurinsyra, inte bara för akne och för huden, utan för hela kroppen. Detta beror förstås också på din ålder och livsstil.

En tjej med akne.
Akne går inte att behandla med ett enda läkemedel. Med en medicinsk konsultation kan du få råd om det mest effektiva kombinerade tillvägagångssättet.

Möjliga biverkningar och kontraindikationer för att använda laurinsyra mot akne

Först och främst bör man notera att laurinsyra är ett ämne som kan vara irriterande. Därför bör man inte använda det koncentrerat eller direkt på huden, utan hellre i form av kokosolja eller i färska kokosnötter.

Det finns dock inte mycket data om vilka negativa effekter den kan ge upphov till. Det är lämpligt att göra ett fläckprov om du vill använda en produkt med laurinolja på huden. Om det inte uppstår några reaktioner bör du kunna använda produkten.

Den amerikanska läkemedels- och livsmedelsmyndigheten (FDA) har gett monolaurinsyra status som en allmänt säker förening, men utan att specificera riktlinjer om användning och dosering.

Personer med känslig hud bör trots detta använda denna fettsyra med försiktighet. Liknande bör de som är allergiska mot laurinsyra, kokosnöt eller palmolja eller någon av dessas komponenter inte använda den.

Slutligen är det värt att komma ihåg att det finns några kontraindikationer för kokosolja. Närmare bestämt så rekommenderar man inte konsumtion för personer med högt kolesterol, högt blodtryck eller de som är benägna att drabbas av matsmältningsbesvär.

Rådfråga din läkare om användning av laurinsyra för att behandla akne

Trots alla studier om denna fettsyra det har man inte kunnat fastställa om laurinsyra fungerar ensam mot akne eller om dessa fördelar är ett resultat av den kombinerade verkan av alla andra närvarande komponenter.

Om du anser att det är ett bra alternativ att inkludera kokos eller palmolja i din kost för att behandla akne, kom ihåg att ta hänsyn till mängden fett du konsumerar. Och oavsett om det är för konsumtion eller för utvärtes bruk, är det första du behöver göra att konsultera din hudläkare.

Detta kanske intresserar dig
8 skönhetstrick med kokosolja
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
8 skönhetstrick med kokosolja

I den här artikeln pratar vi om åtta fantastiska skönhetstrick med kokosolja. De kan hjälpa dig att få allt från lena fötter till vita tänder.



  • Dayrit F. The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. J Am Oil Chem Soc. 2015; 92: 1–15. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7.
  • De Roos N, Schouten E, Katan M. Consumption of a solid fat rich in lauric acid results in a more favorable serum lipid profile in healthy men and women than consumption of a solid fat rich in trans-fatty acids. J Nutr. 2001; 131(2): 242-5.
  • Kabara J, Swieczkowski D, Conley A, Truant J. Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents. Antimicrob Agents Chemother. 1972; 2(1): 23-8.
  • Noora N, Aziza A, Sarmidia M, Aziz R. The Effect of Virgin Coconut Oil Loaded Solid Lipid Particles (VCO-SLPs) on Skin Hydration and Skin Elasticity. Jurnal Teknologi. 2013; 62(1): 39-43.
  • Office of Food Additive Safety (HFS-CFSAN). Notification for mixture of monoaylglycerides. FDA, 2016. URL: https://www.fda.gov/media/99218/download.
  • Prior I, Davidson F, Salmond C, Czochanska. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies. The American Journal of Clinical Nutrition. 1981; 34(8): 1552–1561.
  • Ruzin A, Novick RP. Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus. J Bacteriol. 2000; 182(9): 2668-71.
  • Nakatsuji T, Kao M, Fang J, et al. Antimicrobial Property of Lauric Acid Against Propionibacterium Acnes: Its Therapeutic Potential for Inflammatory Acne Vulgaris. JID. 2009; 129(10): 2480-2488.
  • Thi-Quynh-Mai T, Hsieh M, Chang K, et al. Bactericidal Effect of Lauric Acid-Loaded PCL-PEG-PCL Nano-Sized Micelles on Skin Commensal Propionibacterium acnes. Polymers. 2016; 8(9). https://doi.org/10.3390/polym8090321.
  • Weber TM Kausch M, Rippke F, Schoelermann A, Filbry A. Treatment of xerosis with a topical formulation containing glyceryl glucoside, natural moisturizing factors, and ceramide. J Clin Aesthet Dermatol. 2012; 5(8): 29-39.