Bästa medicinen för att behandla akne

Du bör försöka behandla akne så snart du märker det på huden. Det är därför viktigt att gå till en hudläkare när de första symtomen uppstår. Fortsätt läsa för att lära dig mer!
Bästa medicinen för att behandla akne

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Akne är ett hudtillstånd som kan bero på många olika orsaker. Därför anses det vara en multifaktoriell sjukdom. Akne representerar ungefär 25% av alla hudläkarbesök. Denna andel är ännu högre hos barnläkare och läkare inom primärvården. Lyckligtvis har vi idag massor av effektiva sätt på vilka vi kan behandla akne.

För närvarande finns det många olika behandlingar som var och en kontrollerar de olika faktorerna som orsakar akne. Men för att veta vilken behandling som är det bästa alternativet för dig, så är det viktigt att veta hur akne bildas och vad som orsakar det. Sjukvården rekommenderar också att det är bra att uppsöka en hudläkare.

Hur som helst, i den här artikeln ska vi ge dig en snabb genomgång av detta hudtillstånd. Vi ska också berätta om några olika mediciner du kan använda för att bekämpa det. Håll dessa i åtanke så att du kan fråga din läkare om dem.

Vad är akne och varför uppstår det?

Eftersom det är ett så pass vanligt hudproblem har du antagligen redan hört talas om akne. I själva verket har du antagligen också haft det!

Akne är ett hudproblem som har sitt ursprung i hårsäckarna. Hårsäckar är den del av huden där ditt kroppshår växer. När man har akne så täpper fett och döda celler till dessa hårsäckar. Som ett resultat bildas pormaskar och finnar. Faktum är att detta är de huvudsakliga symtomen på denna hudsjukdom.

Dessa aknesymtom kan förekomma på olika delar av kroppen. Men de vanligaste områdena är ansikte, rygg, bröst och axlar.

Kvinna med finnar runt munnen.

Precis som vi nämnde tidigare så finns det många orsaker till att man får akne. Eftersom det finns så många faktorer ska vi bara lista de fyra vanligaste:

  1. Överskott av fettproduktion.
  2. Vissa bakterieinfektioner, såsom Propionibacterium acnes.
  3. Fett och uppbyggnad av döda hudceller som blockerar hårsäckarna.
  4. En högre hormonell aktivitet, särskilt bland hormonet androgener.

Andra faktorer kan också orsaka sjukdomen eller förvärra den. Till exempel kan stress förvärra detta tillstånd. Studier visar dessutom att vissa mediciner och livsmedel också kan göra det värre.

När och hur ska man behandla akne

Du bör försöka behandla akne så snart som symtom uppstår. Därför är det bäst att gå till hudläkaren när du märker finnar eller ärrbildning. Hudläkaren kan berätta vilka medel du kan använda hemma för att förhindra att det blir värre.

Tänk också på att varje typ av akne kräver sin egen specifika behandling. Därför är det viktigt att få en professionell diagnos. Du kan till och med behöva ytterligare tester för att ta reda på det exakta ursprunget.

Allmänna behandlingar för akne syftar till att minska inflammation och förebygga bakterietillväxt. Därför bör du tillämpa behandlingen på hela det drabbade området, inte bara på finnarna.

Härnäst berättar vi om några av de vanligaste aknebehandlingarna.

Den vanligaste medicinen för att behandla akne

Det finns olika typer av aknebehandlingar som har olika syften. Vi kan klassificera dem i dessa kategorier:

  • Minska uppbyggnaden av hudceller
  • Bekämpa bakterieinfektioner
  • Minska fettproduktionen
Kvinna behandlar akne med medel på bomullstuss.

Aknebehandlingar vars mål är att minska uppbyggnaden av hudceller

Här är de tre vanligaste akne-behandlingarna för detta ändamål:

  • Retinol (Tretinoin): Detta är ett läkemedel som tillhör gruppen retinoider och hjälper till att ta bort det som blockerar hårsäcken. Dessutom har den antiinflammatoriska och förebyggande egenskaper som hindrar bildandet av finnar.
  • Salicylsyra: I allmänhet är detta mindre effektivt än retinol, dock har det också antiinflammatoriska effekter.
  • Adapalen: Det här är en ny behandling som liknar retinol.

Du kanske också är intresserad av: Egenskaper och användning av salicylsyra

Läkemedel för att bekämpa bakterieinfektioner

Propionibacterium acnes-bakterier är känsliga för olika antibiotika. Några av de vanligaste läkemedlen för att behandla den här sortens akne är:

Sammantaget finns det många olika aknebehandlingar på marknaden idag. Vi rekommenderar att du pratar med din hudläkare för att ta reda på det bästa sättet att behandla just ditt specifika fall av akne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.