Egenskaper och användning av salicylsyra

Salicylsyra tillhör gruppen smärtstillande, antipyretiska och antiinflammatoriska medel. Det beskrevs först på sjuttonhundratalet av Richard Stone. Denna pastor noterade att infusioner med bark från vitpil botade feber.
Egenskaper och användning av salicylsyra

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Salicylsyra är ett ämne som har keratolytiska och bakteriedödande egenskaper. Vanligtvis använder man det inom områden som dermatologi. Det beror på att det kan främja uppluckring av huden och förhindra kontaminering av opportunistiska bakterier och svampar. Det kan också reglera hudens oljeproduktion och fungera som ett antiinflammatoriskt medel. Således anser experter att användning av salicylsyra kan hjälpa till att förbättra utseendet på åldrande hud.

Var kommer salicylsyra ifrån?

Salicylsyra och pilblad

Barken på vitpil, Salix alba, innehåller ett ämne som kallas salicin. Det är där salicylsyra kommer ifrån. Emellertid kan man hitta denna hydroxisyra också i andra växter, såsom björk och vintergröna blad.

Salicylsyra tillhör gruppen smärtstillande, antipyretiska och antiinflammatoriska medel. Det beskrevs först på sjuttonhundratalet av Richard Stone. Denna pastor noterade att infusioner med bark från vitpil botade feber.

Medicinska kemister syntetiserade detta ämne för första gången 1899. Sedan använde de det för att ersätta kinin som ett oralt medel för att kontrollera feber och smärta. En av dess metaboliter är salicylsyra. Man använder denna syra än i dag.

Åtgärder och effekter av salicylsyra

Sammantaget kan salicylsyrans effekt på huden relateras till dess påverkan på hudstrukturen. Salicylsyra påverkar sammanhållningen mellan keratinocyter, en skyddande typ av cell som finns i överhudens alla lager. Således fungerar denna syra som ett keratolytiskt (exfolierande) och antimikrobiellt medel i koncentrationer av 5 till 10%.

Det har också tillskrivits en direkt antiinflammatorisk effekt. Detta har dock ännu inte blivit bekräftat. Vid lägre koncentrationer, mellan 1 och 3%, fungerar det som en keratoplast. Keratoplastiska ämnen är de som gynnar regenerering av hornlagret (stratum corneum) och normaliserar felaktig keratinisering. Keratolytika är ämnen som kan orsaka kollaps av hornlagret eller minska dess tjocklek.

Dessutom är det viktigt att notera att salicylsyra är fettlöslig. Detta innebär att det kan blanda sig och lösas i befintliga fetter i överhuden och fettavsöndrande körtlar som sitter fast i folliklarna. När den kommer in i hudens lipidområden verkar den exfolierande.

Användning av salicylsyra

bild av huden i genomsnitt

Användning av salicylsyra förekommer främst inom följande nio områden:

 • Keratolytiska. I de koncentrationer som vi nämner ovan använder läkare detta för att behandla frövårtor, platta vårtor och fotvårtor.
 • Keratoplastisk. I en koncentration på 0,5% använder läkare det i utkanten av infekterade sår.
 • Solskador på huden. Ibland använder sig läkare av det för att reparera aktinisk keratos och solfläckar på baksidan av händerna och underarmarna.
 • Ljusskydd. I det här fallet fungerar det som ett kemiskt filter.
 • Fungicid. Det förbättrar också penetrationen av lokalt applicerade svampmedel.
 • Bedövningsmedel. Det har en viss bedövande effekt. Detta beror på att det ingriper i syntesen av prostaglandiner, som är substanser relaterade till smärta. Till exempel använder läkare det för att lindra smärta vid hudsår.
 • Analgetikum. Vissa salicylsyraderivat används för att lindra slemsäcksinflammation och muskelvärk.
 • Klådstillande. Det lindrar klåda.
 • Antiinflammatorisk. Precis som den smärtstillande och bedövande effekten, kommer dess antiinflammatoriska effekt från dess förmåga att hämma syntesen av prostaglandiner. Detta är en mycket vanlig användning av salicylsyra.

Negativa effekter av användning av salicylsyra

Som med alla andra kemiska ämnen och läkemedel kan användning av salicylsyra också medföra några negativa effekter, som inkluderar följande:

 • Toxicitet på grund av systemisk absorption. När ämnet kommer in i blodomloppet kan det utlösa vissa problem såsom illamående och kräkningar.
 • Mitotisk hämmare och teratogen. Detta innebär att ämnet påverkar celldelningen och detta särskilt på växande foster. Därför rekommenderar läkare att gravida kvinnor inte använder salicylsyra.
 • Allergiska reaktioner. Personer som är allergiska mot det här ämnet bör inte använda det eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer.
 • Psykiska störningar. Dessa biverkningar är mindre vanliga.

Du kanske också vill läsa: Typer av allergitester och hur de utförs

Slutsats om användning av salicylsyra

Experter rekommenderar salicylsyra för många olika åkommor, eftersom de anser att det är ett relativt säkert och effektivt läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194
 • Rougier A. Efficacy and safety of a new salicylic acid derivative (LHA) alone or as a complement of tretinoin in acne treatment. J Am Acad Dermatol, 2007 Feb (56) 2 sup 2: AB15.
 • Bari AU, Igbal Z, Rahman SB; Superficial chemical peeling with salicylic Acid in facial dermatoses. J Coll Physicians Surg Pak. 2007 Apr;17(4):187-90.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.