En dermatologs tips för hudvård och föryngring

I följande intervju kommer dermatologen Rocío Redondo Gil tala om de senaste teknikerna för hudföryngring samt hudvårdsrutiner. Missa inte det!
En dermatologs tips för hudvård och föryngring
Rocío Gil Redondo

Skriven och verifierad av läkare Rocío Gil Redondo.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vacker hy är frisk hy brukar man säga. Men för det behöver man ofta hjälp av specialister, som kan ge bra tips för hudvård. I följande intervju kommer dermatologen Rocío Gil Redondo dela med sig av sin expertis.

“Solen är en av de främsta orsakerna till åldrande eftersom den leder till förlust av hudelasticitet, rynkor, oönskade pigmenteringar, som melasna och sollentigo, och kärlvidgning, speciellt på hals och bröst.”

-Dr. Gil Redondo-

Din kropps största organ

Huden är kroppens största organ och har några väldigt grundläggande funktioner: att skydda kroppen mot solljus, temperatur och bakterier samt bibehålla fukt.

Huden låter människor känna och uppleva fantastiska förnimmelser.

Alla drömmer om att ha perfekt hud eftersom det är kopplat till skönhet. Därför söker många efter de senaste behandlingarna för att bibehålla sin ungdom, elasticitet och lyster, men detta går långt mycket längre än bara utseendet.

Atopisk dermatit, rosacea, akne, leverfläckar… många hudtillstånd kräver att man tar hand om huden. Hudvård involverar primärt skydd och förebyggande; man får inte glömma att solexponering är en av våra främsta fiender.

Hudcancer och åldrande i förtid associeras med att spendera för mycket tid i solen.

Intervju med Rocío Gil Redondo: tips för hudvård

Dr. Rocío Gil Rodondo har en medicinsk examen från Alcalás universitet och är utbildad till dermatolog vid Guadalajaras universitetssjukhus. Hon arbetar på olika medicinska center, undervisar i kurser och föreläser på konferenser.

Något hon kan berätta tack vare sin erfarenhet som dermatolog är att magiska kurer inte existerar. Det viktigaste i fall som akne eller andra hudtillstånd är att ha rätt kunskap om hudvård.

Aspekter som solskydd, rengöringsritualer och att bära lämpligt smink ska aldrig ignoreras.

Att periodvis undersöka leverfläckar som man haft länge eller som nyligen uppstått går dessutom bortom det estetiska: det handlar om hälsa och välmående.

Fråga: Det är vanligt att göra att hudvård varierar beroende på hudtyp. Vilka är de huvudsakliga typerna och vad måste man tänka på?

Det finns fyra huvudsakliga hudtyper: normal, fet, torr och kombination. För att klassificera dem måste man ta hänsyn till kännetecken som mjukhet, glans, fjällning…

Trots klassificeringen kan varje hud bete sig annorlunda beroende på miljömässiga faktorer, såsom vädret.

Fråga: Vi vet att det finns känsligare hudområden som behöver speciell skötsel. Vilka är de och vilka tips för hudvård bör vi följa för dem?

De känsligaste områdena är de som utgörs av tunnare hud, såsom huden runt ögonen och läpparna.

För att ta hand om dem måste du återfukta dem dagligen med speciella krämer för dessa områden och komma ihåg att skydda dem mot solen.

Var försiktig med solen

Fråga: Idag är de höga riskerna med exponering för solen speciellt oroväckande. I vilken utsträckning måste vi ta hänsyn till dessa faktor inom hudvård?

Solen är en av de stora orsakerna till åldrande eftersom den leder till förlust av hudens elasticitet, rynkor, oönskade pigmenteringar som melasma och sollentigo och kärlvidgning, speciellt på hals och bröst.

 

Än viktigare än detta är risken för att utveckla hudcancersom kan kräva kirurgiska ingrepp med påföljande estetiska konsekvenser, utöver dödlighetsrisken med vissa former av hudcancer, som melanom.

Fråga: Varför är det så viktigt att exfoliera och återfukta huden i ansiktet?

Att rengöra ansiktet är viktigt eftersom det eliminerar smuts som ansamlas under dagen såväl som spår av smink. Återfuktning är viktigt för att bibehålla hudens textur och uppfylla dess behov i linje med hudtypen.

Exfoliering hjälper till att eliminera döda hudceller i det yttersta hudlagret. Därför rekommenderar jag exfoliering vid fall som behöver det, såsom hos hud som är benägen att få igentäppta porer eller oregelbunden textur.

Jag rekommenderar det inte för känslig hud som lätt blir irriterad.

Denna artikel kanske intresserar dig: Fyra tips för att hålla huden återfuktad

Fråga: Borde vi undvika några produkter eller kosmetika?

Personer som lätt får akne bör undvika komedogen kosmetika och krämer för att undvika framtida problem.

Fråga: Det finns en växande oro om för tidigt åldrande av huden. Vilka är de mest innovativa behandlingarna som föryngringsklinikerna erbjuder?

En av de mest innovativa behandlingarna är biofotonisk terapi – en behandling som använder ett lysrör för att stimulera kollagenproduktion och förbättra fina rynkor och akneärr.

Den kan även minska storleken hos porer och förbättra hudtextur samt allmän kvalitet.

En annan behandling är radiofrekvenser som värmer upp djupa hudlager för att stimulera produktionen av kollagen och elastinfibrer, vilket förbättrar slapphet i kropp och ansikte.

Behandling av huden

Fråga: Kan du berätta om atopisk dermatit? Vi vet att det är en vanlig hudsjukdom som främst drabbar nyfödda, men vad orsakar den?

Atopisk dermatit är en av de vanligaste anledningarna till att man söker dermatologisk rådgivning för barn. Upp till 10-20% av alla barn under 10 år drabbas av denna sjukdom i olika grader.

Den kan till och med påverka sömnkvaliteten och livskvaliteten i måttliga till allvarliga fall. Detta tillstånd orsakas av en genetiskt predisponerad ändring i hudbarriären som kan utlösas av miljömässiga faktorer.

Detta leder till en inflammatorisk process som orsakar rodnad, klåda och fjällning.

Fråga: Kan du avslutningsvis berätta vilka de vanligaste anledningarna till dermatologisk rådgivning är?

Några av de vanligaste dermatologiska konsultationerna är för akne, rosacea, seborroisk dermatit, leverfläckar, psoriasis, atopisk dermatit och virala infektioner såsom virala vårtor och mollusker (Molluscum contagiosum).

Jag ser ofta även precancerösa tillstånd, som aktinisk keratos, och hudcancer, framförallt basalcellscancer och skivepitelcancer . Dessa är dock vanligare hos äldre.

Hoppas att du gillade denna information och dessa tips för hudvård.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.