Behandla melasma med yoghurt, banan och citron

Även om det är svårt att helt eliminera melasma, kan man använda produkter som yoghurt, banan och citron för att minska det. Vi berättar hur du gör en egen huskur.
Behandla melasma med yoghurt, banan och citron

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du mörka fläckar i ansiktet och vet inte hur du ska bli av med dem? Dessa fläckar kan vara melasma. Det går att behandla melasma, bland annat finns det krämer man kan köpa som minskar dem.

Man kan också köpa dermatologiska behandlingar, men de är ofta ganska dyra, precis som de kommersiella krämerna.

Men det naturliga alternativ vi ska berätta om idag innehåller bara några billiga ingredienser som du enkelt kan köpa i en vanlig mataffär.

Vad är melasma och vad orsakar det?

Melasma är vanligt hos gravida kvinnor

Melasma är en hyperpigmentering av huden i ansiktet. Det uppstår som bruna eller mörka fläckar på pannan, kinderna, hakan eller halsen.

Det förekommer oftare hos kvinnor än hos män. Det beror på att ökningen av kvinnliga hormoner orsakar ökat melanin. Eftersom män av naturliga skäl har mindre kvinnliga hormoner än kvinnor, är melasma vanligare hos kvinnor.

Orsaken till melasma är fortfarande inte klarlagd. Det brukar emellertid uppstå efter konstant exponering för solen utan solskyddsmedel.

Genetiska faktorer kan också vara en orsak, liksom oregelbunden utsöndring av kvinnliga hormoner. På grund av detta är det mycket vanligt hos gravida kvinnor.

Det finns också ett samband mellan användning av orala preventivmedel och hormonell behandling med progesteron och östrogen.

Hur man kan behandla melasma hemma

Yoghurt, banan och citron är naturliga livsmedel som har många fördelar för huden.

 • Yoghurt är en utmärkt naturlig ingrediens man kan använda för att återfukta och exfoliera den samt bekämpa akne. Detta beror på dess höga innehåll av zink, mjölksyra, kalcium och sura pH.
 • Bananer har näringsämnen som är bra för huden, som mangan och vitaminerna B6, C och E. Dessutom har de antioxidativa egenskaper och innehåller mycket vatten. Det gör denna frukt till en utmärkt återfuktare för huden.
 • Citroner är citrusfrukter rika på C-vitamin. De hjälper till att avlägsna döda hudceller, påskynda cellregenerering, stimulera kollagenproduktion och minska hudfläckar.

Allt detta gör yoghurt, bananer och citroner idealiska ingredienser för att en naturlig huskur mot melasma. Vill du veta hur man gör? Läs vidare!

Behandla melasma med yoghurt, banan och citron

Innan du börjar behandla melasma med denna huskur är det viktigt att komma ihåg att dess effekter inte är omedelbara. För att se märkbara förändringar måste du använda den konsekvent i flera månader.

Ingredienser

 • 1 banan
 • 2 matskedar naturell yoghurt
 • 3 matskedar citronsaft

Förberedelse

 • Skala bananen, lägg ner den i en skål och mosa den till en puré.
 • Tillsätt yoghurten.
 • Blanda om ordentligt till en krämig smet.
 • Tillsätt till sist citronsaften och blanda igen.

Hur man använder krämen

Behandla melasma med yoghurt
 • Vi rekommenderar att du applicerar krämen på kvällen.
 • Tvätta och torka ansiktet och nacken noga. Applicera sedan krämen jämnt över de drabbade områdena.
 • Låt krämen verka i 20 minuter.
 • Tvätta sedan ansiktet noga.

Skydda huden mot solljus under behandlingen

Det är viktigt att du inte går ut i solljus efter att ha använt behandlingen. Detta på grund av citronens surhet.

Om du har rester kvar av citron i huden och du utsätter den för sol så kommer det att orsaka en kemisk reaktion vilket gör att huden bränns lättare på det behandlade området.

Det är mycket viktigt att du tvättar ansiktet med rikligt med vatten och inte överskrider den rekommenderade tiden. Det viktigaste är alltid att ha frisk hud och inte missköta den.

Du bör också applicera en fuktkräm eller solskyddskräm om innan du går ut. Din hud kommer att vara känsligare efter behandlingen.

Även om du har tvättat den ordentligt och det inte finns kvar några rester av citronen, bör du ändå skydda dig.

Vi rekommenderar att du använder denna behandling 3 gånger om dagen under 2 till 3 veckor. Då kommer du att börja se resultat.

Tänk på att om du upptäcker mörka fläckar i ansiktet som du tror kan vara melasma, kontakta en hudläkare så snart som möjligt.

Då kan du få bekräftat ifall det är en hudåkomma eller inte. För att ställa denna diagnos använder läkaren UV-ljus. Genom att belysa din hud med detta ljus kan läkaren se om du har melasma.

Slutligen, om du är gravid, se till att ta extra väl hand om din hud. Gå inte utomhus utan att först smörja in huden med solskydd. Tänk också på att ta särskilt hand om huden i ansiktet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.