Lär dig att upptäcka möjlig hudcancer

Utöver att bevaka hur dina leverfläckar ser ut och meddela en specialist om de ändrar färg eller form är det viktigt att skydda dig från solen.
Lär dig att upptäcka möjlig hudcancer

Senaste uppdateringen: 07 februari, 2019

Hudcancer är en av de mest diagnostiserade sjukdomarna i världen. Det kan därför vara bra att lära sig hur man kan upptäcka möjlig hudcancer.

Huden är kroppens största organ och har många funktioner, som att vara en skyddande barriär mot potentiella mikroorganismer som kan vara dödliga för kroppen. På ett liknande sätt fungerar huden som en lagring för vatten och reglerar även kroppstemperaturen.

Det finns flera faktorer som påverkar huruvida vi drabbas av hudcancer, som ultravioletta strålar (UV) som släpps ut av intensiv solstrålning. UV-strålar orsakar mutationer i hudcellernas DNA och modifierar på så sätt den genetiska uppbyggnaden. Runt om i världen är hudcancer vanligast hos människor med ljus hy.

Typer av cancer

Lär dig upptäcka möjlig hudcancer

Basalcellscancer

Denna cancer uppkommer vanligtvis i ansiktet och främst i pannan eller på näsan. Vissa kan löpa ökad risk på grund av genetisk predisponering. UV-ljus och att man utsätts för vissa kemikalier såsom arsenik kan även påverka huruvida hudcancerceller bildas.

Skivepitelcancer

Denna cancer inträffar vanligtvis på områden av kroppen som träffas av direkt solljus, eftersom de ultravioletta strålarna enkelt interagerar med hudvävnaden där. Det finns dock inga garantier för att denna typ av cancer bara dyker upp i dessa områden.

I dess tidiga skede kan skivepitelcancer dyka upp som ett rodnat område, men kan även påminna om en vårta. Denna typ av cancer drabbar vanligtvis endast det område där den dyker upp, eftersom den tenderar att sitta djupt i den omkringliggande vävnaden. Det finns dock även en risk för att den sprids och penetrerar högriskområden, vilket kan leda till döden.

Melanom

Denna typ av cancer utvecklas från pigmentceller som kallas melanocyter. Den dyker vanligtvis upp som en mörkfärgad tumör – på grund av det ökade melaninet färgar pigmenten som utsöndras av cellerna huden mörk – och leder till att svarta eller bruna fläckar bildas på huden.

Melanom är den ledande orsaken till dödsfall från hudcancer och drabbar vanligtvis ljushyade individer (kaukasier). Runt 165 000 fall av melanom upptäcks varje år över hela världen, varav 48 000 är dödliga. Dessa celler är generellt sett väldigt inkräktande eftersom de har stor kapacitet att metastasera och sprida sig genom kroppen. Andra organ som kan drabbas är tarmarna och ögonen.

Melanom står för 75% av dödsfallen hos personer som diagnostiserats med hudcancer.

Generellt sett är en av de mest inflytelserika faktorerna för denna sjukdom att man utsätter sig för solljus, men det finns maskiner som används varje dag, såsom solarier, som också utgör en fara. Det finns dock hudvårdsbehandlingar som kan förebygga hudcancer om de används på ett riktigt sätt.

Rekommendationer för att förebygga hudcancer

Skydda dig från solen

Det finns riskfaktorer för de som ofta befinner sig i direkt solljus, och de bör vara extremt försiktiga. Med åtanke att förebygga en allvarlig sjukdom, ger vi följande rekommendationer om du ska befinna dig i solen i flera timmar:

  • Använd en huva
  • Använd en hatt
  • Använd solkräm

Personer med ljus hy eller blåa ögon som är runt 50 år bör vara speciellt försiktiga eftersom de är känsligare för sjukdomen.

Kort sagt är några av faktorerna som kan ge upphov till hudcancer:

  • Exponering för naturligt eller konstgjort ljus; undvik de skadliga UV-strålarna med t. ex. solkräm.
  • Ljus hy och/eller blåfärgade ögon.
  • Försvagat immunsystem.
  • Genetiska förändringar som associeras med denna typ av cancer.
  • Arsenik.
  • Höga doser av strålning.

Glöm inte: använd alltid solkräm och var försiktig när du är utomhus!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.