Behandla lumbago med salva på arnica och kokosolja

Arnica är välkänt för sina antiinflammatoriska egenskaper, men även kokosolja kan bidra till att lindra smärta i ländryggen.
Behandla lumbago med salva på arnica och kokosolja

Senaste uppdateringen: 09 mars, 2019

Skulle du vilja behandla smärta i ländryggen, som även kallas för lumbago, på ett naturligt sätt?

Lumbago är en obehaglig smärta i ländryggen, det vill säga nedre delen av ryggen. Ofta medföljer inflammation till denna intensiva smärta. Den vanligaste orsaken till tillståndet är musklernas förslitning på grund av åldrande.

I denna artikel ska vi dela med oss av en billig och enkel salva som du kan laga själv för att behandla lumbago.

Vad är lumbago, eller ländryggssmärta?

Både kvinnor och män kan lida av denna smärta och den uppstår ofta mellan åldrarna 30 och 50. Det är en smärta som ligger runt njurarnas höjd och är en av de vanligaste orsakerna till att man besöker läkaren och tar ledigt från jobbet.

De vanligaste orsakerna till denna smärta är diskbråck eller degeneration av en ryggkota vilket blir värre med åldern.

Ju äldre vi blir desto svagare blir skelettet, desto mindre smidiga är vi och desto svagare blir musklerna. Samtidigt tappar mellankotskivorna vätska och flexibilitet och är inte längre så välskyddade som innan.

Vad orsakar lumbago?

Det finns många olika orsaker till lumbago som ofta är förknippade med ökad ålder.

Musklernas försvagade tillstånd är en vanlig orsak. Ibland kan en påfrestande ansträngning som att lyfta ett tungt objekt orsaka att musklerna sträcks, och detta kan bli ett problem när man ska lyfta saker eller till och med när man går.

Lumbago

Andra tillstånd kan också orsaka ländryggssmärta:

 • Ischias, som är en intensiv smärta längs med benet, kan också orsaka smärta i ländryggen.
 • Spondylolistes, ett tillstånd där en kota i ländryggen blir förskjuten. Detta kan orsaka instabilitet och äventyra nerverna.
 • Osteoartrit i nedre ryggen innebär förslitning av mellankotskivorna. Detta tillstånd orsakar smärta, inflammation och obehag i ländryggen. Det kan dessutom leda till ischias i många fall.
 • Andra vanliga orsaker är frakturer i ryggraden, osteoporos, cancer i ryggraden, njurinfektion, njursten, problem med de kvinnliga reproduktionsorganen och problem vid graviditeten.

Lyckligtvis kan naturliga salvor vara väldigt effektiva för att behandla smärta i ländryggen.

Salva på arnica och kokosolja för att behandla lumbago

Arnica

Denna ingrediens har smärtstillande egenskaper som lindrar smärta som orsakas av försträckningar eller andra muskelskador. Arnica är också antiinflammatorisk och hjälper dig att minska svullnad orsakad av en skada tack vare en komponent som heter helenalin.

Tack vare dess antimikrobiella egenskaper kan det mildra irritation då det appliceras på huden.

Arnica lindrar smärta i ryggen

Arnica har också förmågan att stimulera blodcirkulationen. Detta hjälper vid behandling av blåmärken och sänker risken för deras bildande.

Kokosolja

Fetterna i kokosolja absorberas väldigt lätt av kroppen.

Sammansättningen i kokosolja inkluderar laurinsyra, palmitinsyra, myristinsyra, oljesyra och linolsyra. Det innehåller också järn samt E- och K-vitamin, vilket gör det till en fantastisk ingrediens för hälsan.

Dessutom har det antimikrobiella, svampbekämpande och antibakteriella egenskaper. Det stimulerar också immunförsvaret och används som avslappnande medel för muskler.

Att kombinera egenskaperna hos arnica och de hos kokosolja är ett billigt och enkelt sätt att få en naturlig behandling för ryggen. Om man tillsätter lite bivax får man en god konsistens som är lätt att applicera.

Recept på salvan

Ingredienser

 • 3 matskedar bivax (45 g)
 • 1 matsked kokosolja
 • 2 matskedar arnicaolja

Hur man går tillväga

 • Värm bivaxet.
 • När det har smält kan du ha det på låg värme och tillsätta arnicaoljan och kokosoljan.
 • Blanda allting, stäng av värmen och låt svalna.
 • Applicera på det skadade området två gånger per dag.

Om du börjar märka smärta i ländryggen är det bäst att börja sköta den innan det blir värre. Som vi nämnde kan orsakerna till lumbago vara många, men det finns specifika behandlingar för dem alla.

Medan du väntar på att få korrekt medicinsk behandling för ditt problem kan du använda denna salva för att lindra smärtan. Den verkar snabbt, är säker och naturlig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • M. ANTONIA DÍEZ GARCÍA, IZASKUN BEIKA MENTXACA, JUAN LUIS HERRERO ERQUÍÑIGO. Lumbalgia y ciática. Farmacia profesional. Vol. 17. Núm. 9. páginas 66-74 (Octubre 2003). 
 • Mariani, E & Oriani, G & Donarini, C & Guerrerio, T & Landoni, G & Grampella, D & Portalupi, Emanuela. (2009). Anthroposophical injectable Arnica montana extract in acute low back pain : A prospective study. European Journal of Integrative Medicine. 1. 239-240. 10.1016/j.eujim.2009.08.033.
 • del Puerto Horta, Myrna & Casas Insua, Leivis & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales. 18. 315-326.
 • Waizel-Bucay J; Cruz-Juárez, M. Arnica montana L, planta medicinal europea con relevancia. [Documento en línea] Pp. 98- 109.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.