Bli av med ländryggssmärta; 7 saker du kan göra

Känner du av kontinuerlig ländryggssmärta? Om detta är ett symptom som stör din dag ska du komma ihåg följande rekommendationer och bli av med det enkelt och naturligt.
Bli av med ländryggssmärta; 7 saker du kan göra

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att bli av med ländryggssmärta är hög prioritet för många eftersom det är ett obehagligt symptom som kan orsakas av irritation eller försämringen av alla strukturer i den lägre delen av ryggraden.

Dess uppkomst är ofta av muskulärt ursprung, men kan även ske på grund av försämring av ryggkotor, ledproblem, bråck eller allvarligare tillstånd. Även om dessa allvarligare fall måste analyseras av en specialist, finns det en serie vanor och åtgärder man kan ta för att minska smärtan, oavsett orsaken.

Dessa kan faktiskt inkluderas i din dagliga rutin innan smärtan ens börjat. De är trots allt nyckeln till att undvika skador, kramp i musklerna och andra associerade symptom.

Är du intresserad av att lära dig om dem?

1. Korrekt kroppshållning

Bibehåll korrekt hållning

Har du bra kroppshållning? Även om du kanske förbiser det så kan något så enkelt som att anamma god hållning, både när man går och vilar, hjälpa dig att bli av med ländryggssmärta.

Rekommendationer

 • När du sitter ska du se till att hålla ryggen rak, helst med stöd.
 • Om du ska utföra fysiskt ansträngande aktiviteter, såsom att lyfta tunga föremål, ska du böja på knäna för att ge ryggen mer stöd.
 • När du går ska du hålla ryggen rak, axlarna i linje och ansiktet framåt.

2. Se till att träna

En stillasittande livsstil har mycket att göra med smärta i ländryggen och ledsjukdomar som försämrar denna region av ryggraden. Även om inaktivitet kan minska smärtan när den är för stark, är det viktigt med regelbunden träning för att förebygga den.

Rekommendationer

 • Anamma en rutin av fysisk träning minst 30 minuter tre dagar i veckan.
 • Kombinera konditionsträning med övningar som fokuserar på att stärka musklerna.
 • Utför uppvärmningar och stretcha i efterhand.
 • Om du har skador eller upplever smärta när du tränar ska du kolla upp om du kan simma någonstans.

3. Utöva andningstekniker

Utöva andningstekniker

Andningstekniker är enkla övningar som hjälper dig att förbättra transporten av syre till alla celler i kroppen. Detta låter dig förbättra ditt fysiska och mentala välmående, speciellt när du drabbats av stress och ångest.

Rekommendationer

 • Om du har spänningar i ländryggen på grund av stress ska du leta upp en lugn och tyst plats. Sätt dig och utför en djup och långsam andningsövning i fem minuter.
 • Andas in och ut upprepade gånger tills du känner dig mer avslappnad.

4. Kontrollera din vikt för att bli av med ländryggssmärta

Att vara överviktig eller lida av fetma kan orsaka smärta i ländryggen. Det kan dessutom leda till skador, slitage på diskar och andra kroniska åkommor. Senare kan de visa sig i form av allvarliga symptom.

Detta eftersom den överflödiga vikten sätter för stort tryck på muskler och leder, vilket överskrider ryggradens kapacitet.

Rekommendationer

 • Anamma en hälsosam matplan, snål i fett och kalorier.
 • Utför regelbunden träning minst tre gånger per vecka.
 • Tala med din läkare för att slå fast huruvida den överflödiga vikten beror på annat än för stort matintag (metaboliska åkommor, sköldkörtelproblem, etc.).

5. Undvik rökning

Sluta röka om du lider av smärta

Utöver att drabbas av allvarliga konsekvenser för andningshälsan kan rökning störa vår cirkulation. Som ett resultat minskar det syresättningen av musklerna i ryggraden.

Cigarettgifter försämrar vävnaderna och kan i det långa loppet orsaka försämring av ryggradsdiskarna. Sluta röka om du vill bli av med ländryggssmärta!

Rekommendationer

 • Sök hjälp för att sluta röka så snart som möjligt.
 • Välj att konsumera teer och kurer som lindrar abstinensbesvären.
 • Om du inte röker ska du undvika att utsätta dig för passiv rökning.

6. Sov bra

Att ha god sömnkvalitet är inte bara nyckeln till att förnya din fysiska och mentala energi, utan är även vitalt för att göra musklerna i ländrygg och nacke avslappnade.

Under vilan kommer stelheten och spänningen som sker under dagen minskas. Vidare ökas syresättningen.

Rekommendationer

 • Respektera ditt sömnschema och se till att sova 7-9 timmar om dygnet.
 • Kom ihåg att den även är viktigt att bibehålla god hållning när man sover.

7. Höj upp benen

Höj upp benen

Efter att du är klar med din stressiga dag ska du höja upp benen för att slappna av i ländryggen. Detta kommer även aktivera cirkulationen i den lägre delen av kroppen.

Denna enkla övning minskar inflammation och hjälper till att lindra stelhet såväl som muskelkramp. Det är därför en bra metod för att bli av med ländryggssmärta.

Rekommendationer

 • Ligg på en bekväm yta, håll ryggen rak och armarna vid sidorna.
 • Höj upp benen i 3-5 minuter och vila.

Känner du av kontinuerlig smärta i den nedre delen av ryggen? Om detta är ett symptom som stör din dag ska du ha ovan nämnda rekommendationer i åtanke för att bli av med ländryggssmärta.

Om smärtan håller i sig ska du tala med en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.