Lindra muskelsmärta med naturläkemedel

Muskelsmärta kan snabbt lindras genom att man kombinerar kurer för utvärtes och invärtes bruk. Tänk också på att stretcha musklerna innan och efter du ska utföra någon fysisk aktivitet.
Lindra muskelsmärta med naturläkemedel

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Muskelsmärtor är vanliga och kan sitta i fler än en muskel. Smärtorna kan även sitta i ligament, senor och fascia, vilka är de mjuka vävnader som förbinder musklerna, benen och organen. Detta är grundläggande att veta när man vill lindra muskelsmärta.

Muskelsmärta kommer ofta av spänning, tunga lyft eller muskelskada från träning eller annan fysisk aktivitet. Träningsvärk i musklerna sitter i specifika muskler och är sådan smärta man känner av under eller efter träning.

Har man muskelsmärta kan detta också vara ett tecken på någon sjukdom som påverkar hela kroppen. Till exempel kan vissa infektioner (som influensa) och sjukdomar som påverkar bindvävnaderna i hela kroppen, som lupus, orsaka mycket smärta.

En vanlig orsak till muskelvärk och muskelsmärta är fibromyalgi, ett medicinskt tillstånd som orsakar känslighet i musklerna och den omgivande mjuka vävnaden, svårigheter att sova, trötthet och huvudvärkar. Tack vare en rad olika medicinska växter kan du dock behandla dessa symtom hemma på ett mycket effektivt och naturligt sätt. Läs vidare så berättar vi hur.

Rosmarin och alkohol för att lindra muskelsmärta

Rosmarin är en väldigt effektiv växt för muskelavslappning. Den lindrar kramper och smärta som kommer av fysisk ansträngning. Du kan enkelt göra ett eget, naturligt liniment med denna ört som är bra som hjälpmedel när du vill lindra muskelsmärta.

Ingredienser

Så här gör du

 • Fyll en flaska med isopropanol och lägg i rosmarinbladen.
 • Låt stå i 24 timmar, sila sedan bort örtbladen.
 • Applicera rosmarinalkohol på musklerna med mjuka, masserande rörelser. Låt det avdunsta av sig självt.

Kiwi- och banansmoothie som ökar kaliumnivån

Muskelvärk förvärras ofta på grund av brist på kalium. I sådana fall är något så simpelt som en banan en utmärkt medicin för att lindra muskelsmärta eftersom denna frukt innehåller mycket kalium .

Kalium är den tredje mest förekommande mineralen i människokroppen, och den har en viktig roll för nervernas och musklernas funktioner. Kalium reglerar också mängden och fördelningen av vatten i kroppen.

Kiwi är en annan frukt som innehåller kalium. Dessutom innehåller den C-vitamin, vilket är ett annat viktigt näringsämne.

C-vitamin är en naturlig antioxidant. Det skyddar celler och DNA från de oxidativa skador som orsakas av de fria radikaler som bildas när energi produceras. Dessa antioxidanter hjälper till att förhindra muskelskador. På samma gång är kalium bra för att det underlättar kroppens absorption av järn. Denna smoothie är med andra ord en bra dryck att ta till för att lindra muskelsmärta.

Ingredienser

 • 3 mogna bananer
 • 5 dl vatten
 • 2 kiwifrukter

Så här gör du

 • Skala och skär bananerna och kiwin i mindre bitar.
 • Mixa alla ingredienser i en mixer i ca 4 minuter.
 • Denna smoothie är bra för att öka kroppens motstånd mot belastning och skador. Drick innan du ska träna eller utföra någon annan fysiskt ansträngande aktivitet.

Melon-, citron- och druvjuice för att minska kramper

Kalium är bra för att lindra muskelsmärta

Denna juice är utmärkt för en naturlig behandling av muskelvärk. Genom att blanda dessa 3 frukter får du i dig mycket kalium, vilket hjälper till att lindra muskelsmärta och kramper som kan uppkomma under eller efter fysisk aktivitet.

Ingredienser

 • 1 melonskiva
 • 2 pressade citroner
 • 6 druvor
 • 2 ½ dl vatten

Så här gör du

 • Kör alla ingredienserna i en mixer i ca 4 minuter tills du får en slät och klumpfri juice.
 • Häll upp i ett glas och drick. Denna juice är bra att dricka innan du ska träna eller utföra någon annan aktivitet som kräver fysisk ansträngning.

Äppelcidervinäger för att lindra muskelsmärta

Äppelcidervinäger innehåller också kalium

Muskelvärk kan drabba människor i alla åldrar och kan komma av många olika orsaker. Några av de vanligaste är dålig hållning, vissa typer av skador, fetma, graviditet eller tunga lyft.

Även äppelcidervinäger innehåller mycket kalium, så detta är också en bra naturlig kur att ta till när man vill lindra muskelsmärta. Som vi nämnt ovan är brist på kalium den främsta orsaken till varför dessa smärtor kan bli intensiva.

Ingredienser

 • 2 msk äppelcidervinäger (30 ml)
 • 5 dl varmt vatten

Instruktioner

 • Blanda båda ingredienserna i en tillbringare och drick.
 • Beroende på vad du känner passar dig bäst, kan du dricka denna dryck antingen före eller efter träning.

Tänk på att alltid stretcha och värma upp innan du ska utföra någon typ av fysisk aktivitet. Detta är ett bra sätt att förebygga allvarliga muskelsmärtor och muskelkramp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.