Viktiga saker du bör veta om lupus

Har du någonsin hört talas om lupus? Om du inte är bekant med sjukdomen, lär dig mer!
Viktiga saker du bör veta om lupus
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns en oändlig lista av sjukdomar. Vissa värre än andra. Det finns välkända, farliga sjukdomar med en detaljerad lista över symptom. Men dessa verkar jämförelsevis milda när vi tittar på andra sjukdomar. Ett exempel är lupus. Du har kanske hört talas om det innan, eller så kanske du lider av det utan att veta om det? Idag ska vi berätta vad du bör veta om lupus.

Vad är lupus?

Piller för lupus

Det anses vara en av världens farligaste och mest instabila sjukdomarna i den mänskliga kroppen. Allt har sin grund i att det är en immunsjukdom.

Symptomen är sällan desamma från fall till fall, och de är oberäkneliga. Kom ihåg att det är för att ditt immunförsvar påverkas. Lupus attackerar och påverkar immunförsvarets celler, vilket förstör din kropps försvar. Det gör så att du inte kan kämpa emot bakterier och andra giftiga substanser i din kropp.

Ditt immunförsvar och lupus

Låt oss prata lite om ditt immunförsvar och dess betydelse för din kropp.

  • Ditt immunförsvar utgörs av organ, celler, vävnader och protein, etc.
  • Alla dessa har i uppgift att skydda hela din kropp mot intrång.
  • Bland dessa inkräktare hittar vi bakterier och mikroorganismer. Och de finns praktiskt taget var som helst.

Ditt immunförsvar är en kombination av viktiga funktioner som skyddar din kropp. Men vad har det att göra med sjukdomar som lupus?

Trots att det inte är en smittsam sjukdom påverkar den din kropps alla försvar. Det förklarar dess nära koppling till ditt immunförsvar. Lite i taget attackerar den dina celler och din vävnad.

Typer

Piller och spruta

Något du bör veta om lupus är att den delas upp i tre olika varianter:

Systemisk

Det är den vanligaste typen. Specialisterna kallar den därför bara “lupus”.

  • Systemisk lupus påverkar regelbundet dina viktigaste system, vilket framförallt inkluderar organ som hjärta, hjärna och njurar.
  • Symptomen varierar mycket. Vissa kan ha extrema symptom, medan andra kan ha mindre allvarliga reaktioner.

Kronisk

Den kroniska versionen påverkar främst vävnaden på huden. Tänk på att huden täcker 100% av din kroppsyta, och a lla delar av huden kan påverkas. De främsta symptomen är rödaktiga märken eller andra förändringar i hudtonen.

Läkemedelsinducerad

Den här typen liknar den systemiska, men den beror på att kroppen stöter bort viss medicinAtt stoppa behandlingen kan som tur är räcka för att förbättra symptomen. Då försvinner de oftast direkt. Symptomen på läkemedelsinducerad lupus kan vara mindre allvarliga än för systemisk.

Är det möjligt att upptäcka lupus?

Piller på anteckningsblock

Sjukdomar är komplexa – inte bara för de som drabbas, utan även för läkarna. Det är ibland svårt att ge en bra diagnos.

Trots detta har lupus några tecken som kan hjälpa till att identifiera den. Härunder följer några av de vanligaste:

Avslutande saker du bör veta om lupus

Symptomen kan uppkomma och försvinna. Det rekommenderas att du pratar med en läkare som du litar på. Lupus kan visa sig hos alla. Vi vet inte var den kommer ifrån, men den är associerad med ärftliga faktorer.

Trots att det inte finns något botemedel så finns det många sätt att behandla sjukdomen på, men man måste besöka en specialist. Att prata med andra som har lupus kan hjälpa dig.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.