7 fördelar med att använda is på huden

Letar du efter en naturlig skönhetsprodukt som kan hjälpa till att minska rynkor, motverka akne och mörka ringar under ögonen? Då är is en lösning för dig!
7 fördelar med att använda is på huden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gifter från omgivningen, UV-strålar och dåliga kostvanor är bara några saker som kan få huden att åldras. Kosmetikaindustrin har som tur är utvecklat en rad produkter och behandlingar som kan bekämpa dessa effekter och forma en proaktiv barriär. Problemet är att de har en tendens att vara väldigt dyra. Naturliga metoder, som att använda is, har blivit alltmer populär eftersom det är överkomligt och ger huden många fördelar.

Idag kommer vi att prata om 7 fördelar med att använda is på huden.

Det tonar din hud

Ansiktsbehandling med is

En enkel iskub kan vara ett alternativ till kommersiella produkter. Kylan minskar storleken på förstorade porer och får din hud att kännas mjukare längre. Efter att du har applicerat isen drar huden ihop sig, vilket också minskar rynkor och häng.

Du kan också gnugga lite is på områden som benen eller rumpan för att komplettera tonande övningar.

Minska rynkor

Is påverkar blodkärlen under huden och kan därför bidra till att förbättra din cirkulation.  Kylan motverkar även inflammation samt effekterna av fria radikaler. Att regelbundet använda is håller dessutom huden fast och elastisk, vilket är viktigt för att förebygga tidiga rynkor.

Motverkar påsar under ögonen

Motverka rynkor

Påsar under ögonen beror oftast på cirkulationsproblem och vätskeretention, men kan även orsakas av vissa kosmetiska produkter och dålig sömn. Du kan minimera påsarna på bara några minuter genom att dra nytta av iskubers anti-inflammatoriska effekter. Massera bara de drabbade områdena med is i några minuter innan du går till sängs och igen på morgonen.

Tar bort överskottsoljor i ansiktet

Iskuber är bra för att kontrollera talgkörtlarnas aktivitet på huden och motverka en överskottsproduktion av olja. De fuktgivande och sammandragande egenskaperna hjälper till att ta bort talg som kan orsaka akne. Efter att ha applicerat isen i några sekunder kommer du märka att det glänser mindre.

Lindrar torrhet

Motverka torrhet

Is är bra för att motverka oljig hud, men är också en bra lösning för de som har en torr hud. Dess fuktgivande egenskaper motverkar vattenbrist i vävnaden under huden. Det främjar i sin tur borttagandet av döda hudceller och håller kvar fukten. Då det inte påverkar hudens pH är det ett perfekt komplement till behandlingar för torr hud.

Lindrar solbränna

Tack vare kylan och de fuktgivande egenskaperna är iskubsterapi ett bra val för att behandla solbränna. Applicering lindrar den brännande och kliande känslan, och stimulerar även cellernas aktivitet för återhämtning.

Att använda is mot akne

Bli av med akne

Isterapi kan faktiskt motverka pormaskar och finnar. Om du använder det två gånger varje dag stimulerar det borttagandet av orenheter och döda celler. Dessa kan annars ackumuleras och orsaka dessa problem.

Som du kan se kan en enkel iskub göra mycket för huden. Se till att alltid linda om isen i tyg eller en trasa för att undvika skador från direktapplicering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerqueiro and Matti (2003) ‘Beneficial use of an ice-balloon as part of botulinum toxin type A therapy for facial dynamic wrinkles and other skin injection procedures’, British Journal of Plastic Surgery. Elsevier Ltd, 56(6), pp. 619–619. doi: 10.1016/S0007-1226(03)00216-9.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: How good is the evidence? International Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1055/s-2001-15656
  • Topp, R., Ledford, E. R. and Jacks, D. E. (2013) ‘Topical menthol, ice, peripheral blood flow, and perceived discomfort.’, Journal of athletic training, 48(2), pp. 220–5. doi: 10.4085/1062-6050-48.1.19.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.