Naturliga huskurer för att stänga öppna porer

Alla har synliga porer till en viss grad, men det finns de som har hittat olika sätt att stänga öppna porer för att få den där till synes perfekta hyn. Lär dig hur, här.
Naturliga huskurer för att stänga öppna porer
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ett av de vanligaste estetiska problemen för både män och kvinnor är öppna porer. De bra nyheterna är att det finns olika naturliga behandlingar för att stänga öppna porer samt rengöra dem på djupet för att motarbeta akne.

Att stänga öppna porer

Alla har synliga porer till en viss grad, vilket kan leda till uppkomsten av finnar, men det finns de som har hittat olika sätt att dölja eller minska dem för att få den där till synes perfekta hyn. Man har hittills inte hittat den exakta orsaken till varför vissa får fler öppna porer, men det kan bero på genetiska faktorer, hormonella förändringar samt talgproduktion. Nedan presenterar vi olika livsmedel som kan hjälpa dig att stänga öppna porer.

 

Tomater 

Vill stänga öppna porer

En mask med tomater kan naturligt reglera hudens pH-värde och främja borttagandet av talg samt minska effekten av fria radikaler. Tomaternas antioxidantiska och sammandragande egenskaper hjälper till att stänga öppna porer och göra huden ren och fin.

Hur använder man det?

 • Skiva först en tomat, ta ut fröna och applicera fruktköttet på hela ansiktet.
 • Låt därefter verka i 10 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Äggula och apelsinjuice

Att ha äggula på huden har blivit väldigt populärt på senare år, då det tonar huden. I kombination med C-vitamin från apelsin får du en sammandragande mask för att ta bort döda hudceller och stänga öppna porer.

Ingredienser

Tillredning

 • Vispa äggulan och blanda med apelsinjuicen tills du får en homogen vätska.
 • Applicera därefter masken på ansiktet, låt torka och tvätta dig sedan med ljummet vatten.

Salt och grädde

fingersalt

Salt är den perfekta ingrediensen för att exfoliera huden och ta bort död hud. I kombination med grädde får du en bra huskur för att stänga öppna porer och rengöra ansiktet.

Tillredning

 • Blanda en matsked grädde med en tesked salt och applicera därefter på de drabbade zonerna med mjuk, cirkulär massage.
 • Låt verka i 20 minuter och skölj slutligen med varmt vatten.

Papayaskal

Även om man ofta slänger papayaskal är det rikt på näringsämnen för huden.

Användning

 • Gnugga den inre delen av ett papayaskal på de drabbade zonerna, låt därefter verka i 20 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Aloe vera

Aloe vera-gelen är rik på näringsämnen och har egenskaper som kan minska storleken på öppna porer samt reglera hudens pH-värde. Vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna är bra för att återfukta och tona huden för att undvika tidiga ålderstecken.

Tillredning

 • Extrahera gelen från ett blad aloe vera, applicera på hela ansiktet och vänta i 20 minuter innan du sköljer med ljummet vatten.

Naturlig rengöring med selleri

skuren selleri

Varje morgon och kväll är det viktigt att du tvättar ansiktet med en naturlig tonic för att fräscha upp huden samt ta bort överskottsfett. Selleri är en bra ingrediens för det ändamålet, då den innehåller vitaminer, mineraler och också viktiga antioxidanter som främjar cellernas återhämtning.

Tillredning

 • Koka först upp lite selleri i en halv liter vatten, låt svalna och häll vätskan i en sprayflaska. Applicera därefter på huden varje gång du finner det nödvändigt.

Honung

Bland de många medicinska fördelarna med honung hittar vi viktiga näringsämnen samt egenskaper som förbättrar hudens hälsa. Honung innehåller antibakteriella egenskaper som minskar mängden bakterier som orsakar akne, och även minskar överskottsfett för att stänga öppna porer.

Tillredning

 • Applicera först ett lager honung på hela ansiktet eller de drabbade områdena och låt det verka under 15 minuter för att sedan skölja av med kallt vatten.
 • Ett annat bra alternativ är att blanda honung med havre för att göra en exfolierande mask.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lee SJ, et al. (2016). Facial pores: Definition, causes, and treatment options. DOI:
  10.1097/DSS.0000000000000657
 • Chan L. (2017). Enlarged pores.
  dermnetnz.org/topics/enlarged-pores
 • How to safely exfoliate at home. (n.d.).
  aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/exfoliation
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163-6.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
 • Flament, F., Francois, G., Qiu, H., Ye, C., Hanaya, T., Batisse, D., Cointereau-Chardon, S., Seixas, M. D., Dal Belo, S. E., … Bazin, R. (2015). Facial skin pores: a multiethnic study. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 85-93. doi:10.2147/CCID.S74401
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337418/
 • Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011, April). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1(2), 154-160
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.