9 överraskande anledningar att äta mer selleri

9 överraskande anledningar att äta mer selleri

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2019

Även om den har en något annorlunda smak är det ett bra idé att börja äta mer selleri. Det kan hjälpa till att förbättra din hälsa och förebygga en rad olika komplikationer.

Vi borde alla lägga till mer selleri i vår kost. Det är en grönsak med frisk smak och otroligt många näringsmässiga fördelar.

En fördel med selleri är att den kan ätas på många olika sätt. Du kan äta den som del av en sallad, soppa, i juicer, stuvningar… den är smaklig och väldigt mättande.

Intressant nog användes denna grönsak i svunna tider ofta som en medicinsk ingrediens för att behandla olika sjukdomar: problem med levern, hjärtat och matsmältningssjukdomar med mera.

Den kan givetvis inte lösa alla dina krämpor och smärtor, men den är utmärkt för din generella hälsa. Det är helt enkelt ett av de bästa livsmedlen du kan äta.

Nedan ska vi ge dig nio anledningar att äta mer selleri. Du kommer märka skillnaden på din hälsa!

1. Selleri innehåller väldigt få kalorier och många näringsämnen

Om du vill gå ner i vikt måste selleri finnas i din kost. Det är en av de bästa kalorifattiga grönsakerna du kan hitta.

  • Den är väldigt rik på vatten och mineraler, såsom kalcium, natrium och magnesium.
  • Den innehåller rikligt med vitaminer, som A, C, E, D, B6, B12 och K.
  • Och du får inte glömma dess essentiella oljor, fibrer och antioxidanter.

Tack vare alla dessa beståndsdelar är selleri skyddande för hjärtat, antibakteriell, vätskedrivande, slemlösande och stärkande.

Du bör äta mer selleri för hälsans skull

2. Du kan äta mer selleri för att minska inflammation

Du kanske upplever smärta i lederna. Artrit eller bara en överansträngning i musklerna orsakar inflammation, vilket resulterar i stort obehag.

Selleri är ett av de bästa antiinflammatoriska livsmedel du kan äta.

  • Anledningen till att selleri hjälper till att minska inflammation och göra vävnader avslappnade är polyacetylen. Detta ämne hjälper till att eliminera gifter och behandlar åkommor såsom reumatoid artrit, osteoartrit och osteoporos, gikt, astma och bronkit.

3. Selleri hjälper till att lugna dig

Intressant och effektivt: bland alla de viktiga mineraler som finns i selleri hittar vi magnesium. Detta mineral, såväl som grönsakens essentiella oljor, hjälper nervsystemet att slappna av och ger dig mer läkande vila.

Så vad sägs om att göra en härlig sellerisoppa till middag?

4. Utmärkt alkaliskt livsmedel

Selleri innehåller alkaliserande näringsämnen som släpps ut när den pressas. Det är viktigt att komma ihåg att många av dessa egenskaper försvinner vid tillagning.

Så för att få ut det mesta av sellerins alkaliserande egenskaper bör du äta den rå eller dricka den som juice.

Det är bäst att äta selleri rå

5. Börja äta mer selleri för att förbättra matsmältningen

Ett bra sätt att underlätta din matsmältning och förebygga förstoppning är att bereda en juice på selleri och kål. Deras mineraler, syror och fytonäringsämnen är fantastiska för matsmältningen och kan lindra tarmgaser.

6. Selleri är bra för din syn

Ytterligare en anledning att äta mer selleri är för att detta är ett av de livsmedel som är väldigt bra för synen.

Detta eftersom du djupt inne i den hittar en magisk vitamin: vitamin A. Ät bara en selleristjälk om dagen för att få i dig 5% av det dagliga rekommenderade intaget av denna vitamin.

7. Selleri hjälper till att minska dåligt kolesterol

Selleri hjälper till att minska “dåligt” kolesterol, eller LDL. Detta görs tack vare en speciell komponent – en fytokemikalie vid namn 3-N-butylphtalid.

Den är lätt att känna igen eftersom det faktiskt är detta ämne som ger sellerin dess speciella doft. Så ät selleri när du kan, det är värt det!

8. Att äta mer selleri sänker blodtrycket

Om du har diagnostiserats med hypertoni och inte vet hur du ska stabilisera det ska du vara försiktig med din kost. Selleri sänker blodtrycket, vilket återigen är tack vare samma ämne som sänker kolesterolet: 3-N-butylphtalid.

Näringsexperter rekommenderar att man äter två selleristjälkar om dagen för att få uppleva positiva resultat.

hogt-blodtryck

9. Selleri är väldigt anticancerogen

Vi vet alla att det inte finns något som bevisat kan förhindra utvecklingen av cancer. Du kan dock minska risken genom att följa en hälsosammare kost.

Selleri innehåller två typer av väldigt speciella flavonoider: apigenin och luteolin.

Dessa två antioxidanter är enligt en artikel publicerad i tidskriften Journal of Experimental and Clinical Cancer Research intressanta när det gäller att bekämpa cancerceller i lungorna.

sellerismoothie

Som du kan se är det otroligt fördelaktigt att äta mer selleri.

Det betyder dock inte att du bör äta en strikt diet endast bestående av selleri och några få grönsaker och frukter för att gå ner i vikt eller minska kolesterolet.

Nyckeln är att äta smart. Överge inte proteiner, kolhydrater och hälsosamma fetter, såsom de som hittas i olivolja och nötter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614
  • Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pan X, Yang Z, Yang Z, Zhou S, Zhang H, Zang L. [Effect of apigenin on proliferation and apoptosis of human lung cancer NCI-H460 cells]. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2013 Aug;33(8):1137-40.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.