Hur man blir av med muskelsmärta utan medicinering

Stretchning och massage är väldigt effektivt för att förebygga och lindra muskelsmärta. Försök att hänge minst tio minuter om dagen till stretchning för att undvika problem.
Hur man blir av med muskelsmärta utan medicinering

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

För många kan muskelsmärta vara en avgörande faktor för huruvida dagen funkar eller inte. Vår stillasittande livsstil, att sitta framför datorn åtta timmar i sträck och dåliga sömnvanor är några av orsakerna till muskelproblem. Dessa kan göra det svårare att klara av vardagen.

I den här artikeln ska vi tala om hur man hanterar muskelsmärta utan att vända sig till medicinering.

Tips för att lindra muskelsmärta

Kanske tränar du mycket eller så kanske du inte rör dig tillräckligt. Hur som helst kan du använda följande tips för att bli av med vad som kallas för outhärdlig muskelsmärta:

Kvinna med muskelsmärta

1. Applicera is

Is minskar inflammation i musklerna när de är skadade. Men för att det ska vara effektivt måste du applicera isen omedelbart (när smärtan börjar). Det hjälper inte att applicera is två dagar senare.

 • För att inte bränna huden ska du slå in isbitarna i en trasa eller plastpåse, och hålla den mot området i 10-15 minuter.
 • Ett annat alternativ är att ta ett bad i kallt vatten.

2. Utför stretchövningar för att lindra muskelsmärta

Stretchande kvinna

Du kan göra övningarna var som helst: på kontoret, på gymmet eller hemma. Det kan hjälpa dig att minska smärtan från stillasittande eller intensiv träning, men att stretcha hjälper inte musklerna om de är skadade eller om man stretchar för hårt.

Varje morgon när du vaknar ska du utföra en 5-minutersrutin med ben- och armstretchningar. På så sätt minskar smärtan och du undviker större muskelskador. Det är också ett utmärkt sätt att starta dagen på.

3. Ta en dusch

Om is inte fungerar för att området inte är inflammerat kan du prova den motsatta tekniken.

 • Ta en dusch i så varmt vatten som du klarar av för att göra musklerna avslappnade.
 • Ett bra alternativ är ett bad med epsomsalter eller ett bubbelbad.
 • Ångbad är också effektiva för att slappna av, lindra spänningar och minska muskelsmärta. Du kan göra det hemma eller gå till en bastu eller ett spa (där du även kan få massage).

4. Promenera

Aktiv återhämtning är ett bra sätt att hantera muskelsmärta eftersom du då undviker stillasittande. Om dina muskler har stört dig på sista tiden ska du försöka promenera mer.

 • Du behöver inte gå flera mil. Inledningsvis kan du till exempel parkera lite längre bort för att gå lite.
 • Medan du promenerar kan du rotera axlarna, röra på armarna och vrida huvudet från sida till sida för att känna lindring.

5. Massage

Person får massage

Även om det inte är rekommenderat att ge dig själv massage (eftersom felaktigt utövande kan förvärra situationen) är det inte alltid man kan gå till ett proffs. I det fallet kan du åtminstone applicera lätt tryck medan du gör cirkelrörelser som lindrar smärtan.

Det är dock bäst att besöka en expert en gång i veckan om smärtan är vanemässig och frekvent. Massören kan använda effektiva tekniker samt krämer, oljor och geler som gör musklerna avslappnade.

6. Vila

Stress, rutin och förpliktelser är de huvudsakliga orsakerna till muskelsmärta. Därför är sömn varje kväll väldigt viktigt. Att ta en tupplur på eftermiddagen är dessutom också fördelaktigt. Försök att gå till sängs samma tid varje kväll och vila i minst åtta timmar varje natt. Glöm inte att musklerna återhämtar sig och läker under natten.

7. Utför yoga

Det minskar inte bara muskelsmärta, utan hjälper dig även att undvika den. Att utföra yoga regelbundet förbättrar flexibiliteten, förebygger kramper och lindrar stress. Det är exakt vad din kropp behöver.

Om du inte kan ta dig till ett yogacenter kan du utföra en enkel yogarutin hemma några timmar per vecka. Du kan till och med hitta yogainstruktioner på YouTube!

8. Minimassage

Beroende på området av kroppen som gör ont kan du dra nytta av en naturlig massage. Det är i grund och botten att gnugga musklerna med en tvättlapp eller handduk dränkt i hett vatten.

För att öka effektiviteten rekommenderar vi att lägga till en ingrediens med antiinflammatoriska egenskaper, såsom:

 • Rosmarin
 • Äppelcidervinäger
 • Malen svartpeppar

9. Ät bra

En bra kost

Ofta kan brist på vissa näringsämnen orsaka muskelspasmer, kramper och muskelsmärta.

 • Försök att äta en balanserad kost som inkluderar alla livsmedelsgrupper: protein, kolhydrater, nyttiga fetter och enkla sockerarter.
 • Vidare ska du inkludera råa frukter och grönsaker som är i säsong. Se även till att inkludera rött kött, baljväxter, nötter, frön och torkad frukt.

10. Drick vatten

När dina muskler inte har tillräckligt med vätska är de sårbara och kan inte återhämta sig. Om du tränar för mycket eller är för stillasittande är det inte ovanligt att musklerna blir ömma.

För att undvika det ska du försöka få i dig de berömda åtta glasen vatten om dagen. Du ska dock öka denna mängd när det är varmt eller om du är väldigt aktiv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.