7 naturliga muskelavslappnare för muskelspänningar

Känner du smärta eller obehag i dina muskler? Istället för att ta syntetiska läkemedel kan du prova en av dessa naturliga kurer.
7 naturliga muskelavslappnare för muskelspänningar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Muskelspänningar är ett vanligt problem som ofta dyker upp när man blir äldre. De kan dock även orsakas av för stor fysisk aktivitet, förslitningar och andra åkommor. Ibland försvinner de när du tar smärtlindrande läkemedel och vilar, men andra gånger kräver muskelspänningar andra typer av muskelavslappnare.

Det må vara vanligt att drabbas då och då, men många lider av dem på återkommande basis. Detta på grund av dåliga vanor och dålig hållning.

Som tur är finns det en rad olika naturliga muskelavslappnare som inte har några bieffekter. De hjälper dessutom till att lugna muskelsmärta så att den inte kommer i vägen för vardagliga aktiviteter.

Eftersom många fortfarande inte vet vilka dessa är vill vi dela med oss av de sju bästa så att du kan prova vilken som passar dig bäst.

1. Pepparmyntolja som muskelavslappnare

Prova pepparmyntolja som muskelavslappnare

Pepparmyntolja är en av de naturliga produkter som kan hjälpa dig att göra musklerna avslappnade om de är stela och spända.

Den har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper, och minskar därför smärta samtidigt som cirkulationen förbättras. Generellt leder det till snabb lindring av det drabbade området.

Hur använder man den?

 • Fukta handflatorna med en liten mängd pepparmyntolja och gnugga mot musklerna du vill göra avslappnade.
 • Se till att massera dem i minst fem minuter för att få goda resultat.

2. Valerianarot

Tack vare dess lugnande och antiiflammatoriska effekter kan du dra nytta av valerianaolja och valerianate för att minska påfrestningar på musklerna.

Att dricka teet och direkt applicera oljan minskar mängden inflammation och ökar dessutom din cirkulation, vilket i sin tur förbättrar processen med syresättning.

Hur använder man den?

 • Drick upp till 50 cl valerianate per dag.
 • Gnugga lite valerianaolja på det smärtsamma området och vila.

OBS : denna växt kan orsaka dåsighet.

3. Epsomsalter

Epsomsalter kan förebygga smärta

Bad med epsomsalter är perfekt för att göra musklerna avslappnade tack vare deras höga halter av magnesium.

Detta viktiga mineral hjälper till att förebygga smärta. Det främjar faktiskt behandlingen av inflammatoriska sjukdomar såsom fibromyalgi och artrit.

Hur använder man dem?

 • Tillsätt 12 cl epsomsalter i ditt badvatten. Sänk ner kroppen och sitt i 20 minuter.
 • Använd behandlingen innan du går och lägger dig för att garantera god vila.

4. Kamomill

Kamomill är känd som en naturlig medicin världen över tack vare sina matsmältande och uppmjukande egenskaper. Örten är även en naturlig lösning för att lindra smärta och svullna muskler.

Den har kramplösande och antiinflammatoriska egenskaper som gör den till en effektiv muskelavslappnare. Det gäller framförallt när musklerna ifråga är spända på grund av stress.

Hur använder man det?

 • Drick 50 cl kamomillte två gånger om dagen.
 • Applicera kamomillolja på dina händer, och massera sedan områdena som gör ont.

5. Arnikaolja

Arnika innehåller tymol

Arnika innehåller en kemisk beståndsdel vid namn tymol. Tack vare sättet den verkar är den perfekt för att lindra muskelsmärta.

Att applicera oljan direkt på huden skapar en varsamt värmande känsla som minskar spänningar och lindrar problem med rörelser.

Hur använder man den?

 • Häll några droppar arnikaolja eller gel på de spända musklerna och massera dem i fem minuter.
 • Upprepa behandlingen två gånger per dag om du anser det nödvändigt.

6. Cayennepeppar

Den kryddiga smaken kan vara outhärdlig för vissa, men cayennepeppar är en bra lösning vid muskelsmärta.

Den innehåller en aktiv substans vid namn kapsaicin som har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

Hur använder man den?

 • Tillsätt små mängder cayennepeppar i dina smoothies och teer.
 • Använd den för att massera dina trötta muskler.

7. Passionsblomma

Passionsblomman är antiinflammatorisk

Passionsblomma är en väldig känt växt inom naturmedicin, inte bara för att den hjälper dig kontrollera dina nerver, utan även verkar antiinflammatoriskt och som en muskelavslappnare.

Den innehåller fytosteroler och flavonoider – två substanser med antioxidativa effekter som minskar oxidativ påfrestning.

Näringsämnena reglerar aktiviteten hos nervsystemet och hjälper dig även att minska problem såsom ångest och sömnlöshet.

Hur använder man den?

 • Gör te på passionsblomma och drick innan du går till sängs.
 • Ett annat alternativ är att doppa en absorberande trasa i det varma teet och applicera det som en kompress på området som gör ont.

Känner du smärta eller obehag i dina muskler? Istället för att ta syntetiska läkemedel kan du prova någon av dessa naturliga muskelavslappnare.

Detta kanske intresserar dig
Behandla ådernät och åderbråck med denna arnikakur
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Behandla ådernät och åderbråck med denna arnikakur

Att behandla ådernät och åderbråck behöver inte kosta skjortan eller involvera starka kemikalier. Prova denna kur med arnika för att få bukt på pro... • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Caudal D, Guinobert I, Lafoux A, et al. Skeletal muscle relaxant effect of a standardized extract of Valeriana officinalis L. after acute administration in mice. J Tradit Complement Med. 2017;8(2):335–340. Published 2017 Oct 12. doi:10.1016/j.jtcme.2017.06.011
 • Na HS, Ryu JH, Do SH. The role of magnesium in pain. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507245/
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Miroddi, M., Calapai, G., Navarra, M., Minciullo, P. L., & Gangemi, S. (2013, December 12). Passiflora incarnata L.: Ethnopharmacology, clinical application, safety and evaluation of clinical trials. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.047
 • Carretero Accame M, Ortega Hernández T,  Villar Del Fresno A. Harpagofito. Farmacia Profesional. 2003; 17(3): 78-82.

Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.