Kamomill: naturlig behandling för att motverka hemorrojder

Kamomill: naturlig behandling för att motverka hemorrojder

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Hemorrojder är ett ämne som är lite tabu för de flesta människor. Ingen tycker om att diskutera vad som pågår i en sådan intim del av kroppen. Det är dock en ganska så vanlig sjukdom som kommer med många problem och starka smärtor som ökar allt eftersom tiden går. En lämplig behandling för att motverka hemorrojder kan ta bort obehaget väldigt snabbt, så varför inte prata om det och bli bättre?

Kamomill är en växt som enkelt hittas i varje trädgård och den är känd för sina många medicinska egenskaper, vilka inkluderar reduceringen och avlägsnandet av hemorrojder. I denna artikel kommer du att lära dig om 4 naturliga huskurer med kamomill som basingrediens för att motverka hemorrojder.

Vad är hemorrojder?

Då venerna i ändtarmen och anus blir inflammerade kan dynorna i slemhinnevävnaden, som innehåller de yttre blodkärlen och artärerna i kanalen, tryckas ut och ge upphov till hemorrojder. Under normala omständigheter är de tre dynorna i den högra och vänstra sidoväggen, samt den mellersta delen av kanalen, sysselsatta med tarmrörelser.

Diagram av hemorrojder

Det finns olika orsaker till uppkomsten av hemorrojder och då de uppstår är det väldigt troligt att problemet kommer upprepa sig vid ett senare tillfälle, om vi inte undviker att utsätta oss för de faktorer som orsakar dem från första början.

Faktorer som kan orsaka hemorrojder

 • Förstoppning: detta kan bli ett kroniskt tillstånd. Inflammationen orsakas av en sammantryckning av venerna i analkanalen.
 • Ärftliga faktorer: om du har anlag för hemorrojder.
 • Graviditet: speciellt under de sista veckorna och under födseln kan det abdominala trycket och den relaterade ansträngningen orsaka inflammation.
 • Åldrande: slutmuskeln kan tappa styrka.
 • Diarré: orsakar irritation.
 • Fetma: orsaken blir här det abdominala trycket på bäckenbotten.
 • Att vara i samma ställning under en lång tid: att stå upp eller sitta ner under en lång tid kan orsaka inflammation. Detta är vanligt bland vissa yrken: vaktmästare, personer som jobbar med IT, kontorsarbetare, taxichaufförer, mm.
 • Portahypertension: p.g.a. en ökning av blodtrycket i vena porta.
 • Missbruk av laxeringsmedel: detta orsakar irritation.
 • Kryddstark mat eller salt: orsakar inflammation bland tarmar och rektala slemhinnor.

Hur man löser detta problem

Följande är de symtom som gör hemorrojder så svåra att stå ut med. Det kan ibland bli nödvändigt med kirurgiska ingrepp av specialister, även om symtomen vanligtvis kan lindras med hjälp av huskurer. De 4 huskurer med kamomill som vi kommer berätta om är väldigt enkla och effektiva, men du måste först vara säker på att du verkligen lider av denna åkomma.

Symtom på hemorrojder

 • Stark smärta runt anus.
 • Ljust rött blod i dina tarmtömningar, på toalettpappret eller i toaletten (det finns andra orsaker till anal blödning, så detta bör kombineras med andra symtom).
 • Svart avföring (vissa ämnen, som vismut, och mat såsom spenat eller bläcket i bläckfisk kan också orsaka svart avföring).
 • En brännande eller stickande känsla i ändtarmen.
 • Konstant fukt i analområdet.
 • Fläckar på dina underkläder.
 • Det är väldigt ovanligt, men det kan även förekomma en stark odör, gasformig inkontinens och i de mest extrema fallen kan du inte utföra dina behov, antingen delvis eller helt och hållet.

Nu när du vet vilka symtomen är bör du vara medveten om att hemorrojder väldigt sällan försvinner inom sju dagar, men att obehaget och smärtan snabbt kan lindras genom att använda kamomill som en naturlig behandling för att motverka hemorrojder.

Kamomill: En naturlig behandling av hemorrojder

kamomill-te mot hemorrojder

Kamomill har flera botande egenskaper och anses vara lugnande för nerverna, kramplösande, stärkande, antiinflammatorisk, antireumatisk, samt hjälper matsmältningssystemet. Kamomill är väldigt effektivt för behandling av hemorrojder, och därför föreslår vi dessa 4 huskurer med kamomill. Välj vilken du vill använda och krya på dig!

1. Kamomill och rosor

Denna salva är väldigt effektiv, då den reducerar hemorrojder och får dem att försvinna. Lägg 2 1/2 dl vetegroddsolja, 10 g kamomillpulver och bladen från två rosor i en kastrull, och koka dem på låg temperatur i en timme.

Använd en ostduk för att sila och blanda den resulterade blandningen med 20 g bivax och 20 g lanolin. Denna salva bör förvaras i en steriliserad behållare (med varmt kokat vatten) tills den svalnar. Då den stelnat bör den appliceras dagligen på dina hemorrojder tills smärtan försvinner.

2. Kamomillolja

Köp en flaska kamomillolja och applicera direkt på dina hemorrojder tills du har lindrat symtomen.

3. Avkok på kamomill

Denna huskur är perfekt mot smärtan. Den kan lindra och motverka hemorrojder. Detta innebär att man sitter ner i ett bad med ett avkok på kamomill. Du kan förbereda detta avkok genom att lägga en näve blommor i tre liter kokande vatten och låta det stå i 10 minuter. Denna blandning filtreras och blandas med det varma vattnet från sittbadet. Du bör sitta i runt 15 minuter. Gör detta dagligen tills du mår bättre.

4. Kamomillte kan motverka hemorrojder

Denna huskur minskar inflammationen, stoppar mindre blödningar och motverkar ärrbildning. För att göra denna huskur kokar du en näve kamomillblad i en liter vatten i 10 minuter. Låt det svalna och använd detta sedan för din behandling av hemorrojder så länge du behöver.

Hur du förhindrar uppkomsten av hemorrojder

Även om hemorrojder ibland kan uppkomma utan förvarning finns det vissa åtgärder man kan ta för att undvika anal- och ändtarmsinflammation.

 • Undvik stillasittande. Träna minst tre gånger per vecka i minst en halvtimme (gå eller jogga) för att förbättra din blodcirkulation.
 • Berika din kost med frukt, grönsaker och fullkorn för att undvika förstoppning.
 • Ät inte alltför kryddstark mat eller mat med för mycket “dåligt” fett.
 • Undvik alkoholkonsumtion.
 • Gå ner i vikt.
 • Drick mycket vatten: detta är bra för din blodcirkulation.

Om du följer dessa råd för att behandla hemorrojder kommer du leva ett liv fritt från dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. (2010). Health benefits of chamomile. Recent Progress in Medicinal Plants, Volume 27.
 • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Botanical Treatments for Hemorrhoids. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.285

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.